A főváros Karácsony Gergelyt választotta. Mi lesz veled, Budapest?

Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott fõpolgármester érkezik hivatalának átadás-átvételére a Városházán 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás

Az október 13-án tartott önkormányzati választások egyik legnagyobb küzdelme a fővárosban zajlott. Már hosszú hónapokkal ezelőtt elkezdődött a felfokozott hangulatú kampány, dúlt az ellenzéken belül egy ígéretlicitáció, majd a két legesélyesebb jelölt nagy küzdelmének lehettünk szemtanúi. Mostanra azonban a választásnak vége, a budapesti lakosok többsége Karácsony Gergelyt, az ellenzék közös jelöltjét választotta meg új főpolgármesternek.

Karácsony Gergely 50,86 százalékos eredményt ért el, amivel megszerezte a voksok abszolút többségét, és emellett az ellenzéknek 18 fős többséget sikerült elérnie a 33 tagú fővárosi közgyűlésben is. A győztes jelöltre pontosan 46 985 fővel szavaztak többen, mint a leköszönő főpolgármesterre, Tarlós Istvánra, aki ennek ellenére is növelni tudta támogatóinak számát, ugyanis 15 933 szavazattal több budapesti bizalmát nyerte el, mint 5 évvel ezelőtt. Mindez azt jelenti, hogy a kormánypártok által támogatott jelölt mögött a szavazók mozgósítása nem sikerült rosszul, Karácsony tehát nem azért győzött, mert a Fidesz-KDNP szavazók otthon maradtak volna. Akkor mik lehettek az ellenzéki győzelem okai?

Elsőként érdemes megjegyezni, hogy a demokrácia egyik fontos szabálya, hogy ellenzéki pozícióból könnyebb kampányolni és könnyebb nyerni, ugyanis mindössze ígéreteket kell felhalmozni, esetleg programot alkotni, koncepciót adni a városnak, , és nem lehet korábbi teljesítményt számonkérni az ellenzéki kihívón. Ezért minden bizonnyal sokak számára lehetett szimpatikus Karácsony fővárosi programja, melyben még több új fa elültetését ígérte, mint Tarlós (aki a Demszky-féle városvezetéshez képest rekordmennyiségű fát ültetett el, 3 év alatt 10 ezer darabot), klímaerdőt ígért, új zöldfelület létrehozását Észak-Pestre, Csepelre. Az ígéretek között szerepelt az ingyenes tömegközlekedés a 14 éven aluliaknak és az álláskeresők számára, kivetné a Tiborcz-adót („Fizessenek a gazdagok!”), önkormányzati bérlakásokat építene, és rendszeresen részt venne a Pride-on. Karácsony a nyugdíjasokat sem hagyta ki az ígéret-dömpingből, évi 20 ezer forintos rezsiutalványokat adna a nyugdíjasoknak, mely bevett, rendszeres kormányzati gyakorlatot egymással versenyezve szoktak támadni ellenzéki politikusok. Tehát egyfelől megállapítható, hogy az ígérethegyek vonzónak bizonyultak egy döntően alföldi jellegű ország fővárosában, miközben Tarlós nem ígérgetett, „csak” a megvalósított 170 projektjével kampányolt.

Karácsony Gergely és az ellenzék győzelmét másfelől a nagyvárosokban jellemzően uralkodó erős baloldali-liberális túlsúly is segítette. A jelenlegi EU-s fővárosok közül csak Madridban, Athénban, és Szófiában van jobboldali városvezetés, a többi 25 helyen baloldali, liberális, vagy zöldpárti főpolgármester van hatalmon. Karácsony a baloldali és liberális érzelmű városlakóknak is tett ígéreteket, mint például a CEU-val való tárgyalásokat, a budapesti alkotmányt, az esélyegyenlőségi iroda létrehozását, a túlóratörvény betiltását, valamint a budapesti Pride támogatását.

Feltételezhető továbbá, hogy Borkai Zsolt, győri polgármester botránya is feltüzelt sokakat és a kormánypártok ellen hangolta őket, mivel a Fidesz nem zárta ki soraiból még a választások előtt a párt értékrendjét durván megsértő Borkait. A Borkai-ügyet Karácsony jól be tudta építeni kampányába az utolsó napokban, számára ez a botrány nem is jöhetett volna jobbkor. Ezen kívül tényszerű adat, hogy Magyarországon 115 ezer külföldi EU-s állampolgár él, többségük Budapesten, akik a helyhatósági választáson szavazati joggal rendelkeznek, valamint 26 ezer olyan személy, aki bevándorolt, letelepedett, vagy menekült. Feltételezések léteznek arról, hogy ezen itt élő külföldiek is szívesebben adták szavazatukat az „európai” és „szabad” fővárost álmodó Karácsonyra, mint a „nemzeti” és „keresztény” fővárost építő Tarlósra. A 24.hu által a választások előtt egy nappal közzétett videóban azt hallhatjuk egy Budapesten élő külföldieknek szervezett, szavazást segítő eseményen (Vote4Budapest), hogy „Nem találkoztam még olyan külföldivel, aki a Fideszre szavazott volna”. Mindemellett a Borkai-faktor Karácsonyt erősítő hatása és a külföldiek nagyobb arányú Karácsony szimpátiája természetesen csak feltételezés, következtetés, mint a politika világában számos tényező.

Karácsony győzelme tehát nem kétséges és az a közel 47 ezerrel több szavazat, amivel megelőzte Tarlóst, vitán felül áll. Innentől kezdve a helyzet egyértelművé vált: az ellenzéki főpolgármesternek ellenzéki többsége van a közgyűlésben és Orbán Viktor kormányfő kijelentette, hogy Budapest további fejlődése érdekében érvényben tartja a még Tarlós Istvánnal kötött, fővárosi fejlesztési megállapodásokat, tehát a kormány a jelek szerint, nem készül „büntető politikára” Budapesttel szemben. Mindezekből következik, hogy az ellenzéknek és az ellenzéki főpolgármesternek most lesz 5 éve arra, hogy bizonyítson, illetve 2,5 éve az országgyűlési választásokig, amire eredményeket kell felmutatnia, és alátámasztania, hogy az általuk 2019-ben kínált alternatíva sikeres tud lenni. A budapestieknek pedig – különösen a Tarlós Istvánra szavazó 306 608 embernek – nyugalomra és türelemre van szüksége, meg kell adni az esélyt az új főpolgármesternek, ugyanakkor a türelmi idő letelte után minden egyes ígéretének teljesítését számon kell kérnie Karácsony Gergelyen az utolsó betűig.

Mindezeken túl szem előtt kell tartani, hogy Budapest különleges helyet foglal el a Kárpát-medence életében. Ez a város nem csupán az itt lakóké, hanem az összmagyarság nemzeti fővárosa, Széchenyi István, Podmaniczky Frigyes, Tarlós István és a pesti srácok öröksége, akiknek a szellemisége soha nem fog eltűnni Budapestről, bármennyire is vörösödik be néha a választási térkép a Duna két partja felett. Végezetül meg kell jegyezni, hogy ugyan különböző jelöltekre szavaztak a budapestiek vasárnap, egy dologban talán minden budapesti egyetérthet: bár szép város Kolozsvár, azonban a világ legszebb városa továbbra is Budapest.

 

kép forrása: MTI