A megújulás veszélye

A Párbeszéd Magyarországért párt életében három biztos pont volt az utóbbi időben: a neve, a logója és Karácsony Gergely folyamatos harca Zugló polgármestereként.

Karácsony Gergely esetében nem kell hirtelen fordulatra számítani, Zugló irányítása a továbbiakban is le fogja kötni minden energiáját. Az első két pontban viszont változás lesz. A párt neve egyszerűen Párbeszéd lesz és ezzel a logója is átalakul, aminek egyik lehetséges változatát láthattuk. Mindez a megújulást szolgálja. Érthető az igyekezetük, hisz a teljes felnőtt népesség kevesebb, mint egy százaléka szavazna rájuk, így gyakorlatilag mérhetetlen párttá váltak. A probléma az, hogy ezen a párton az új név, vagy az új logó önmagában aligha tud segíteni. Eddig, ha hallottuk a nevüket, vagy láttuk a logójukat, legalább tudtuk, hogy még jelen vannak a politika színpadán. Volt egy név, mely ismerősen csengett, tudtunk kettő, esetleg három politikus hozzákapcsolni, de most már észre sem fogjuk venni, ha megszűnnek. A régi nevük és logójuk sem tudta tömegesen megmozgatni a szavazókat, de három év alatt legalább megszokták és megismerték a pártot. A megújulással viszont azt kockáztatják, hogy a szavazók nem fognak időben hozzászokni az új megjelenéshez, vagy talán nem is nyeri el a tetszésüket.

Az új külső nem jelent minden esetben sikert, a választóknak idő kell, míg az új arculatot elfogadják és megszokják. Nem véletlen, hogy a pártok ragaszkodnak a külső jegyeikhez és jellemzően kényszer vagy végszükség esetén hajtanak végre változtatást. Ebben az esetben is a megújulás egyszerre lehetőség és kockázat és egy törpepárt aligha engedheti meg magának, hogy további szavazókat veszítsen el.

A kockázatra jó példa, ha a Bajnai Gordon által alapított Együtt pártra gondolunk. Miután több, újonnan alakult párt nevében benne volt az együtt szó, a szavazók nehezen tudták beazonosítani a Bajnai Gordon által alapított pártot. A Párbeszéd Magyarországért politikusainak mindent meg kell tenniük azért, hogy a választóik pontosan tudják, hogy az új név mögött régi pártjuk áll.

Leginkább nem új névre, vagy egy logóra lenne szükség, hanem tartalomra. Azon kellene gondolkodniuk, hogy miként szólítsák meg a szavazókat, hogyan győzzék meg őket arról, hogy ők jelentik a valódi alternatívát, beleértve az ellenzéki oldalt is.. Könnyen befogadható, friss üzenetekkel képesek lennének elérni a választókat és ehhez talán még új névre sem lenne szükség. Tartalom és elképzelés nélkül viszont még azt az egy százalékot is el fogják veszíteni, és az új nevükkel csupán a megszűnt pártok listáját fogják gazdagítani.

Kép forrása: mandiner.hu

Be the first to comment

Leave a Reply