A migráció rossz (?)

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden kifejtette véleményét a migrációról és annak hátrányairól. A véleménye erről a jelenségről nem nyújtott újdonságot, egy az egyben betagozódott a Fidesz retorikájába.

Soros és Brüsszel után/mellett a Fidesz legújabb ellenségképe az ENSZ. Ezt a váltást minden bizonnyal az okozta, hogy az eddigi – választók felé közvetített –üzenetek elvesztették erejüket és tartalmukat, naponta használt frázissá váltak a közéletben.  Emellett könnyű volt fogást találni a világszervezeten, hiszen felvette a napirendjére a migrációt és menekültkérdést, ami jó ideje a kormányunk kommunikációjának egyik ő témája.

Ahogyan eddig is, a Fidesz arra hivatkozik, hogy meg kell védeni az országot a migránsoktól, nem szabad engednünk, hogy mások döntsenek helyettünk, és egyéb, eddig már sokszor látott szlogent alkalmaznak, annyi különbséggel, hogy új szereplőt emeltek be a központba. Tuzson Bence ellenben ezt kiegészítette néhány egyéb, személyes véleménnyel.

Meglátása szerint minden államnak megvannak a saját érdekei és ebből adódóan nem feltétlenül van értelme általánosságban elkészíteni egy ilyen tervezetet, hiszen az eltérő igények miatt minden országnak saját megoldást kell találnia erre a problémára. Ebben teljesen igaza van. A politikai kultúra, történelmi tradíciók és a nemzeti karakterisztika, ami az egyes régiókra jellemzők, eltérő jellemet adnak. Ebből kifolyólag sok helyzetben nem alkalmazható egy általános megoldás. Azonban úgy tűnik a javaslatcsomag nem azt tartalmazta, amit a magyar kormány remélt. Ezzel nem egyedül vagyunk így! Japán és Ausztrália is több pontot kifogásolt a javaslatcsomagban, tehát nincs kizárva, hogy ebben a formában nem fogják érvénybe léptetni.

Ami a legfontosabb, hogy ez egy javaslatcsomag. Tehát nem kötelező érvényű a tagállamokra, csupán ajánlást tesz arra, hogy hogy kellene kezelni a migrációs helyzetet. Így aztán nem biztos, hogy indokolt az, hogy az ENSZ-t ellenségként tüntessék fel a magyar polgárok előtt. Érthető, hogy szükség van egy témára, ami egyben tartja a Fidesz szavazóbázisát, viszont a folyamatos gyűlöletkeltéssel hosszútávon pozitív eredményeket nem lehet elérni, főleg, ha egyre több és több ellenségképet találunk magunknak.

Emellett a migrációt mint az eredendően gonosz dolgot emlegetni sem állja meg a helyét a valóságban. A migráció egy általános fogalom, több minden tartozik alá. Igen, a gazdasági bevándorlás, az illegális bevándorlás és az integrálódásra képtelen tömegek veszélyeket hordozhatnak magukban.  Ezzel szemben sokak szerint szükség van a migrációra. Európa demográfiailag öregedő régiónak számít, és ezt a folyamatot még egyik kormány, egyik intézkedésének sem sikerült visszafordítania. Így adhatja magát a megoldás, hogy más országok polgárait csábítsuk hazánkba, (mindezt persze szabályozott és ellenőrzött formában) különben a gazdaság nem képes lépést tartani az idősek megnövekedett számával és az őket eltartó fiatalok csekély mennyiségével.

Bár most sok helyen láthatjuk az ENSZ-t, a no-go zónákat és a példákkal bemutatott migránsellenességet, de úgy tűnik, hogy ez a fajta üzenet mégis inkább időszakosnak tűnik, mint olyannak, ami átveszi a főszerepet. Soros György démonizálása még várhatóan hosszú ideig meg fogja határozni a kormányzati kommunikációt, hiszen a március 15-i miniszterelnöki beszédben is helyet kapott “Gyuri bácsi”. Félreértés ne essék, ezzel nem egyedül vagyunk így. Legutóbb, a mára már lemondott szlovák kormányfő is Sorost vádolta azzal, hogy a milliárdos szeretne beleavatkozni a szlovák politikai életbe, de ezzel együtt hallottunk már izraeli és román politikusokat is fellépni ellene. Ez mutatja, hogy nem feltétlenül magyar sajátosságról van szó, így a kormány ezt nem csak belsőleg képes alkalmazni, hanem a külkapcsolatok építése közben is hasznára válhat.