A Momentum kampányának a hazugsága

Az EP választás kampánya kezd a finisbe érni, minden párt az utolsó pillanatig próbálja eljuttatni az üzeneteit a szavazókhoz. Nem kivétel ez alól a Momentum Mozgalom sem, amely egyfajta szuperhős imidzset magára öltve, menteni akar, méghozzá az EU-s pénzeket akarja megmenteni.

A Momentum kampányának fő témái az egészségügy, az oktatás, valamint a munkahelyek. Mondhatni teljesen kézenfekvő területek, amikre egy választási kampányt simán fel lehet építeni. A marketing, az üzenetek továbbítása a célközönség felé olyan ötletesek, hogy arra még Horst Fuchs is elismerően csettintene. Hajnal Miklós „híradója” az M1-en, Fekete Győr András „pultozása” vagy éppen Cseh Katalin hangzatos mondatai, amelyekkel megváltják a világot, reklámtechnikai szempontból szinte kifogástalanok.

Azonban mit sem ér a tökéletes kampány, a hangzatos szlogenek és távolba mutató tervek, ha ezek a tervek átgondolatlanok, és megvalósításuk esetén csak további problémákat okoznának. A Momentum politikusai ugyanis elszántan hangoztatják, hogy rendes kórházakra és egészségügyre van szüksége Magyarországnak, ezért semmi másra nem lenne szabad fordítani az Európai Uniótól kapott támogatásokat. A Momentum mindenre elszánt emberei, akik készek Magyarország „felszabadítására” elfeledkeznek arról, hogy az EU-s támogatások legnagyobb – és Magyarország számára legfontosabb – szeletét a közös agrárpolitika és az ahhoz kapcsolódó támogatások teszik ki. A kampányuk retorikája alapján úgy fest, a Momentum lemondana a magyar gazdák támogatásáról. Kérdésként merül fel, hogy ebben az esetben elfogadhatónak tartanák-e azt, hogy gazdák ezrei menjenek tönkre, földjeiket pedig külföldi cégek vegyék gondozás alá. Úgy fest, a Momentum nem akar tudomást venni a magyar gazdákról, vagy csak egyszerűen az agrár nem olyan trendi téma, mint az egészségügy, ezért szóra sem érdemesek.

Bármi is legyen az igazság, ez megkérdőjelezi azt, hogy valóban a magyar emberek érdekeit képviselnék-e az EP-ben. Ez alapján inkább tűnik úgy, hogy a slágertémákat felhasználva akarnak pozíciókhoz és jelenléthez jutni, mintsem Magyarországért dolgozni.

A mozgalom Európa-szerte megfordult, kiművelt fiataljai vélhetően azzal is tisztában vannak, hogy a közös agrárpolitika az EU támogatási rendszerének a jelentős részét teszi ki, amit nem lehet csak úgy beszántani egyik napról a másikra. Emellett az Európai Unió támogatási rendszere több területre is kiterjed, amelybe az egészségügy és az oktatás is beletartozik. Emiatt is képtelenségnek mondható a Momentum azon elképzelése, hogy csak az oktatás és az egészségügy részesüljön támogatásokban, mivel ezen területek jelenleg is kapnak EU-s forrásokat. Fekete-Győr András és párttársai elszántan hangoztatják, hogy nem akarják a jövőjüket adni, legfeljebb csak a magyar gazdák jövőjét. Ez a jövőkép talán nem is annyira meglepő olyanoktól, akik nem tudják, hogy mennyibe kerül egy liter tej, de még Budapest kerületeinek a körülhatárolása is problémát jelent nekik. Mindez a Momentum politikusainak a szakmai felkészültségét is megkérdőjelezi, mert, ha szerintük ilyen mértékben át lehet alakítani az Európai Unió támogatási rendszerét akkor nincsenek tisztában a realitásokkal, illetve az eddigi működési gyakorlattal. Ha pedig mégis ismerik a rendszert (és ez a valószínűbb), akkor tudatosan vezetik félre a magyar választókat. Mindezt csak azért, hogy a körúton belül örömittasan ünnepelhessenek.

Kérdés, hogy mennyire van létjogosultsága a Momentum terveinek? Vasárnap erre is választ kapunk és az ítéletet a magyar emberek fogják kimondani.

 

képforrása: ugytudjuk.hu