A baloldali összefogás pókerasztalánál a kisvak bedobta a kezdőtétet, de messze még a Showdown!

Botka László ügyeletes kisvakként az MSZP hajdúszoboszlói pókerasztalánál bedobta tétnek a XV. kerületet, várva az asztal (távoli) másik felén ülő Gyurcsány reakcióját. Mire kell számítanunk ebben a helyzetben? Nézzük a játékot!

A XV. kerület „nyugalmi” politikai felállása nem mindennapi.  Nehezített pályán tevékenykedő fideszes országgyűlési képviselő, az MSZP-ből kivált gyurcsányista őspolgármester, és Lamperth Mónika hatáskörtúllépő jegyzősége fémjelzi a vidéket. Ráadásul a képviselő-testület mindenkori felállása sem mondható éppenséggel stabilnak, nincsen állandó többsége senkinek.  László Tamás kihívójaként már rengeteg név felmerült a közelmúltban. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere: Vadai Ágnes, Móricz Eszter, a mostani polgármester, Hajdu László, Lamperth Mónika, sőt Gyurcsány Ferenc neve sem most merült fel először. Éppen ezért olyan tételről beszélhetünk, amelyre Gyurcsány joggal tarthat igényt. Igen tisztességes ajánlat lenne ez Botkától, ha a kerületet az MSZP uralná. Csakhogy a XV. kerületben nem ez a helyzet. Ráadásul a pókerasztalhoz mások is meghívást kaptak.

Ott ül, és remegve szorongatja lapjait Fodor Gábor és Karácsony Gergely. A minimális beugrási összeget éppen összekaparva beneveztek ugyan, de pontosan tudják, hogy jobban járnak, ha az asztalon kívül, a bárpultnál egyeznek meg a potensebb játékossal a jövőjükről. Nekik koránt sem tét nélküli ez a mérkőzés, a kaszinóest után ugyanis valakinek ki kell fizetnie a kvartéjukat.

Éppen ezért a két nagy játékos farkasszemet néz egymással, és figyelik egymás testbeszédét. Próbálják kifürkészni az erőviszonyokat, találgatják, kinek milyen lap lehet a tarsolyában, és emelik a tétet. Ennek megfelelően a közeljövőben meg fognak sokszorozódni azok a híresztelések, hogy ki-mit ajánl a másiknak a közös indulásért, melyik „biztos” balos körzetek hogyan jutnak majd gazdához Budapesten és országszerte. Mindeközben pedig a Jobbik a bodyguarddal vitatkozik a nevezés feltételeiről, és lobogtatja Simicska Visa-kártyáját.

Az mondjuk az egyik asztalnál ülőnek sem tűnt fel, hogy a Fidesz a játékvezető…