Az ellenzéki helyzet (nem) fokozódik

Kevesebb, mint félév múlva lesznek az országgyűlési választások nálunk és ebből kifolyólag egyre készülnek az elemzések és közvélemény-kutatások, hogy előre jelezzék a szavazás eredményét.

Ezekből azt láthatjuk, hogy a Fidesz győzelme meglehetősen nagy valószínűség szerint már borítékolható. Jelenleg inkább az a kérdés, hogy az egyes ellenzéki pártoknak milyen arányban jut hely a parlamentben, mennyire lesznek majd a jövőben képesek befolyásolni a politikai döntéseket.

Ezt igen nehéz megmondani, mivel az ellenzéki oldalon láthatjuk, hogy egyik pillanatról a másikra zajlanak olyan történések, amik nagyban befolyásolják az egyes pártok támogatottságát.

Nem gondolom, hogy találhatunk például olyan embert Magyarországon, aki ne hallott volna Botka hirtelen lemondásáról, ami az MSZP további gyengülését és bomlását vonta maga után. A szocialista pártban rendszeresen felbukkanó véleménykülönbségek és személyes ellentétek jelenleg úgy tűnik, hogy lefelé ívelő pályára állították őket. Természetesen nem arról van szó, hogy egy szervezeten belül mindenki mindig egyetért mindennel, de ha a szavazóik előtt stabilitást és erőt akarnak mutatni, akkor ezeket az ügyeket a párt berkein belül kell elsimítani, és nem szabad engedni, hogy a média és a politikai ellenfelek újabb bizonyítékhoz juthassanak annak kapcsán, hogy milyen és mennyi problémával küzd az adott csoport, mivel ez a szavazók lemorzsolódását vonhatja maga után.

A Hír TV hétfőn lehozott cikkében olvashatjuk, amint Velez Árpád erőteljes kritikákkal illeti Molnár Gyulát, az MSZP elnökét és azt rója fel neki, hogy csak rombolta a pártot, nem építette, és hogy csak túl akarja élni a helyzetet. Egyébként sok minden más mellett a pártfegyelem ennyire feltűnő és mértékű hiánya fogja példának okáért romba dönteni az MSZP-t, ha nem lesznek képesek összeszedni magukat, vagy újra formálni az egész szervezetet.

A DK ezzel szemben úgy látszik, hogy képes volt kihasználni a kialakult helyzetet és erősíteni a saját pozícióját a magyar politikai életben, ezzel felvetve a lehetőséget, hogy az elkövetkezendő időkben akár az MSZP helyére is léphet, ha minden így folytatódik. Gyurcsányról lehet bármit gondolni, de a hazai politikában fontos szerepet tölt be, és az említett példa mutatja, hogy koránt sem szabad őt alábecsülni, mert még szolgálhat meglepetésekkel.

A Jobbik erőforrásait továbbra is a mérséklődés folyamata és a plakátháború foglalja le, ezektől várja, hogy esetlegesen megszerezhesse a kormánypárttól a vezető pozíciót, ám jelenleg úgy tűnik, hogy ez nem a legmegfelelőbb útja ennek. A Republikon Intézet mérései alapján, míg a Jobbik 2016 novemberében 21%-on állt, addig mostanra ez  15%-ra csökkent, ami szintén jól mutatja, hogy Vonának minden bizonnyal más megközelítésen keresztül lenne érdemes pártja támogatottságát növelnie, és máshogy kellene felhasználnia az erőtartalékokat.

Ezzel szemben az LMP, bár a jelenlegi adatok szerint inkább továbbra is stagnál, de Szél Bernadett mint miniszterelnök-jelölt ezen javíthat. A politikában mindig is lényegbevágó volt, hogy képesek legyenek valaki olyan személyt állítani ilyen szerepekbe, aki karizmatikus és szimpatikus, tehát képes megnyerni magának az embereket már pusztán a fellépésével is. Szél persze még új ezen a téren, de úgy tűnik, hogy képes lehet arra, hogy egy igazi vezetővé nője ki magát, ha megfelelően használja ki a lehetőségeit és helyesen ki tudja aknázni a felmerülő konfliktusokat, helyzeteket. Medgyessy Péter, volt miniszterelnök az Indexnek adott interjújában is azt taglalta, hogy Szél Bernadett újdonságot hozhat a magyar politikába és Orbán Viktor ellenfelévé is válhatna.

A kisebb pártok még tovább bonyolítják az ellenzék helyzetét, hiszen egymás elől csábítják el a szavazókat, így inkább csak hátráltatva a többieket, az összefogást pedig egyelőre még nem sikerült megalakítani, ami akár meg is oldhatná ezt a gondot.

Mindent összefoglalva láthatjuk, hogy több sebből is vérzik a magyar ellenzéki oldal, és minden bizonnyal a 2018-ban a Fidesz marad a kormányon. Viszont az sincs kizárva, hogy az ellenzéki pártok képesek lesznek a megújulásra, mivel potenciál talán azért még akad bennük.

A kép forrása: www.lokal.hu