Az újabb Juhász-botrány

Az elmúlt napokban nem lehetett olyan médiafelületet találni, ahol valamilyen formában ne említették volna meg Juhász Péter nevét. Ezek a hírek viszont nem politikai terveiről, vagy esetlegesen az Együtt elért eredményeiről szóltak, ahogy az elvárható lenne, hanem a Bors szombaton közölt cikkéről.

Eszerint az Együtt elnöke megverte, bezárta volt élettársát, és ezek mellett kábítószert is fogyasztott. Mikor ezek az információk napvilágot láttak, a politikus különféle blogbejegyzésekben, illetve Facebook-oldalán tagadta, később részben elismerte az ellene felhozott vádakat, majd kedden Juhász állítása szerint sikeresen megegyeztek az érintett hölggyel a gyermekek elhelyezését illetően.

Természetesen megjelentek olyan vélemények is, amelyek mindezt csak „politikai támadásnak” tartják, de ezzel szemben több ellenérv is felmerül. Az Együtt eddig sem volt túlságosan releváns párt, se a parlamenten belül, se a közéletben, és a jelenlegi felmérések alapján most sem fog ez megváltozni, nagyjából egy százalékra mérik őket a nagyobb közvéleménykutató intézetek. Mindez arra utal, hogy  valójában egyik pártnak sem érné meg a Juhász Péter köré felhúzott politikai támadásba fektetett  energia, elvégre kevés hatással van az Együtt így is a közelgő választásra. A másik probléma, hogy ha teljesen alaptalan vádaskodásról lenne szó, akkor Juhász Péter sem így fogadta volna a történteket, legalábbis nem ismerte volna el, hogy „nincs kizárva”, hogy sérülést okozott volt élettársának. Mindezek mellett pedig elméletileg hónapok óta folyik a jogvita a két fél között, tehát eddig is fennállt annak a lehetősége, hogy bárki bármikor „támadást intézzen” a pártelnök ellen.

A családon belüli erőszak egy rettentő komoly társadalmi probléma, ebből adódóan pedig, ha egy politikus követi el, az végképp megbocsáthatatlan „bűn” a közvélemény számára. Egy közéleti személynek foglalkozásából és az emberekre gyakorolt hatásából kifolyólag nagyobb felelősség nyomja a vállát, mint egy átlagos polgárnak, így sokszorosan figyelnie kell tetteire és annak következményeire. Juhász egyébként sem egy független politikus, aki kizárólag csak a saját karrierjét kockáztatja, hanem pártelnök, ami maga után vonja azt is, hogy az ő megítélése hatással van az általa vezetett pártra, így az ilyen esetek egy egész csoportra rányomják a bélyegüket.

Hasonló ügyek esetén hosszadalmas perek és viták szokták követni egymást, így azt teljes bizonyossággal még jó ideig nem lehet kimondani, hogy Juhász Péter pontosan mit is követett el. Az viszont valószínűsíthető, hogy az Együtt elnökének politikai pályája ezek után, ha nem is véget ér, de mellékvágányon fut. A kérdés már csak az, hogy pártját is magával rántja-e.

A kép forrása: www.24.hu