Bayer Zsolt és az ő keresztje

Nem fog összedőlni a világ attól, hogy Bayer Zsolt lovagkeresztet kapott, meg attól sem, hogy a szocialista kormányok által kitüntettek legjobbjai, meg néhány rendes ember is visszaküldte ezt a lovagkeresztet.

Pedig hát Bayer Zsoltot soha nem szabadott volna kitüntetni. A kormány, legyen bármilyen célja is a kitüntetéssel, mégiscsak az uszításra is hajlamos, gyűlölettől átitatott trágár fröcsögést emeli állami piedesztálra. Ez nem jó dolog. Ámde úgy látszik belefér, és azt sem mondhatjuk, hogy kontextus nélküli húzás lenne. Csodálkozom is egy kicsit, hogy a dolog átbukfencezett az ingerküszöbön, ennek eredménye, hogy az ország minden postáján csomagolnak éppen egy Áder Jánosnak címzett lovagkeresztet.

Bayer kitüntetése mégis érthető, hiszen Bayer szimbólum. Az elnyomott proli kisember szimbóluma, aki dühös a világra, meg úgy mindenki másra, és iránytű nélkül is elküld mindenkit a megfelelő anyjába. Bayer ezeknek az embereknek ad szócsövet, az ő amúgy elnyomott hangjuk a nyilvánosságban, aki ki meri mondani az “elhallgatott igazságot” (ez az igazság persze jó eséllyel anyázás, libsizés, cigányozás, zsidózás, de hát istenem, meg amúgy is, Quid est veritas?). Bayer a hatalmasokkal szemben álló tökös faszagyerek szimbóluma, aki a porba köp, aztán szóparittyáival leteríti a pöffeszkedő góliátokat. Bayer az, akivel az átlagember összekacsint egy sör mellett, hogy na, ugye, igazunk van Zsolti. A Fidesz ilyen is akar lenni, a Fidesz ezért kitüntette ezen jellemvonásának a szimbólumát, hogy hangsúlyosabbá tegye. Egy kurucos attitűdöt felhorgasztani kívánó, ösztönös ellenérzésekre, félelmekre, gyűlöletekre is rájátszó népszavazási kampányban pedig hát melyik oldalt domborítsa ki a Fidesz, ha nem azt, amit az ösztönös ellenérzésekre, félelmekre, gyűlöletekre is rájátszó publicista képvisel.

Mellékhozadékként pedig a baloldal fényes teljesítményére is számíthat a kormány. Azzal, hogy egyébként némi joggal Bayer (szimbólum! Bencsikkel még nem volt baj) miatt visszaadja egy csomó ember a kitüntetését, a hűséges tábor megint összezár, tűzben ég, harcban áll. Kampány van, a feltüzelt szavazó sosem jön jobbkor. Arról nem is beszélve, hogy tényleg nyilvánvaló, hogy akik most visszaadták, többségükben anno is politikai hátszéllel kapták. Más szelek járnak, postafordulta van. Bayer tartott is névsorolvasást, és nem hullajtott könnyeket. A hívek szemében értékesebbé vált az érem. Niedermüller Péter után nehéz punknak lenni, egekben a kabaréba illő kereszt/kuka hányados, de ez tényleg azért nehéz, mert teljesen jogosan lehetne visszaküldeni a lovagkereszteket, mert államilag ismerték el éppen a gyűlölködést. Viszont aki visszaküldi, a Fideszt szolgálja, mert tovább tüzeli a tüzelni kívánt híveket. Aki velük ért egyet, már rég nem orbánista, akit meg meg kellene vagy lehetne győzni ezzel, azt meg nem érdekli az egész. Szimbolikus, értelmetlen harc megy a legszűkebb hívek előtt. Mint egy Vasas-Honvéd.

Bayer igazi kettő az egyben, azért is van, hogy a Jobbik ne tudjon jobbról előzni, abban a sávban egy Bayer-életműnyi kamion tötymörög, kifogva a szelet a Jobbik vitorlájából, hogy e képzavarral éljek. Hivatalosan is ilyen, hangsúlyosan jobboldali témák miatt kapta a kitüntetést, mint Erdély bemutatása, vagy a Gulágra hurcoltakról szóló művei. Persze az őt elvileg felterjesztő Gulág-emlékbizottság vezetője nem örül a kitüntetésnek, mert Gulág-emlékőrként valamiért nem akar olyan embert kiemelni, aki publicisztikáival a kommunista bűnöket eltussoló putyinista orosz rendszer szekerét tolja. Ne ijedjünk meg, nem is ezért kapta a kitüntetést.

Bayer Zsolt persze tudja ezeket. Azt is jól tudja, hogy szerepet játszik, amire hol rájátszik, hol belefásul. Az ő igazi keresztje az, hogy az ő szerepe a gyűlölet, a szembenállás hírnökéé. Ezt vállalta, így a hatalomtól kapott egy másikfajta keresztet is. Elszámol majd ő ezzel valahogyan.

A legnagyobb baj megint az ezzel az egész, az ország jövőjének szempontjából azért mérsékelten izgalmas sztorival, hogy az ország jövőjének szempontjából mégiscsak jelentőssé válik, mert a kormány megint tudatosan, hatalomtechnikai eszközként kezeli az indulatkeltést, az árokásást, a folyamatos és végtelen kettészakadó szembenállást. Én mondjuk azt írtam, trágár fröcsögés, másnak ugyanez bátor kiállás. Ez van, ettől még élhetnénk bőven egymás mellett, süt a napezer dolog fontosabb, de nem lehet, mert ilyen mérgezésekkel kell foglalkozni.

Jó lenne elmagyarázni az embereknek, hogy a liberális gondolat nem a DK, és a konzervativizmus sem csak Bayer Zsolt. Amíg az általános gyűlölködés-legitimáció a kormányzati napirend, addig nehéz lesz értelmesen gondolkodni. Lehet, hogy meglepő, de észérvekkel is lehetne jobboldalinak lenni.

Potens ellenzék hiányában nem nagyon lehet reménykedni, hogy a helyzet a közeljövőben megváltozik, addig Bayer lojalitása lesz a példa. Pedig bármikor lehet új határokat húzni. Mert hát a Fidesz is csak addig megy, amíg nem ütközik valódi ellenállásba.

 A kép forrása: mno.hu

Be the first to comment

Leave a Reply