Brazíliában is helytálltunk!

Érdekes műfaj ez az olimpia. Egyébként az egész élsport is az. Olimpikonjaink 4 évet végig eddzenek, olyan intenzitással, amit mi elképzelni sem tudunk, aztán, ha „jól jön ki a lépés”, akkor nyernek egy napot az olimpián, amikor megmutathatják, hova jutottak. Szép ez, de egyszerre kegyetlen is.

Az idei, Rioban megrendezett olimpiát a magyar küldöttség 15 éremmel zárta, mely az előző évekhez képest kevésnek mondható, viszont érmeink több mint fele (8) aranyszínű, így joggal van mire büszkének lennünk. Igaz, hogy ebből a 8 aranyból ötöt Hosszú Katinka és Kozák Danuta hozott össze, viszont az én véleményem, hogy fiatal sportolóinknak igenis pont ilyen példaképekre van szüksége.

Az olimpia ismét kicsivel egységessebbé kovácsolta országunkat is. A futballrajongók ugyanúgy felkeltek hajnalban megnézni egy-egy vívás asszót, vagy vízilabdameccset, mint azt tették egy hónappal ezelőtt az itthon maradt vívók és vízilabdázók. Ebben is keresendő az olimpia szelleme, hogy ilyenkor, ebben a 16 napban az ember odafigyel kicsit olyan sportokra is, amelyekről a hétköznapokban lehet, hogy egy szó sem szerepel a médiában.

Ha 15 érmünket az amerikaiak 105-jéhez, vagy a kínaiak 62-jéhez hasonlítjuk, persze kevés. De érdemes megnézni, hogy a szomszédos országok közül jócskán kiemelkedünk nyolc aranyérmünkkel. És talán ez egy olyan dolog, ami még megmaradt, és igenis olimpiai nemzetté tesz minket térségünkből talán egyedüliként. És a magyarokat bizony érdekli is az olimpia!

Természetesen meg kell említenünk a most egyre többet szellőztetett témát, a 2024-es budapesti olimpia lehetőségét. A világ 10 legeredményesebb olimpiai nemzete közül egyedül mi nem rendeztünk eddig ötkarikás játékokat. A pályázati tervek készülnek, bár egyelőre legtöbben igen szkeptikusan állunk a dologhoz. Egyelőre elég nehéz konkrétumokról beszélni az ügyben, hisz még a rendezés jogát nem kapta meg senki, így mi sem. Egyik érdekes gondolat, a vidéki nagyvárosok becsatornázása az olimpiai sportesemények lebonyolítási rendjébe.

Persze vannak negatív példák is, legtöbben a 2004-es athéni játékokat szokták ellenérvként felhozni, a legelszántabb ellenzők szerint egyenesen az olimpia okozta Görögország csődjét. A brazíliai játékok előtt is hangos volt a média az elkövetkezendő botrányoktól, és bizony több ország küldöttsége saját magának bérelt szállást az olimpiai falu helyett, de valójában a többi beharangozott botrány elmaradt (eddig).

Mindenesetre szorgos kezek már javában egyengetik az esetleges budapesti olimpia útját, nemrég egy – mára 12 000-es követéssel rendelkező – facebook-oldala is született a projektnek, aki kíváncsi rá, itt megnézhetni.

Kép forrása: fortunaweb.hu

Be the first to comment

Leave a Reply