Bye-bye, Schiffer!

Az őszi ülésszak kezdetével hivatalosan is megvált mandátumától Schiffer András. Az LMP volt társelnöke még a nyáron jelentette be, hogy lemond a mandátumáról és a párttisztségéről is. Bár nem távolodik el végleg a politikától, frakciója illően elbúcsúztatta – de máris áll a bál utána.

Schiffer lemondása után két kérdés marad a politikában: mi lesz vele és mi lesz a pártjával? Az első eléggé elgondolkodtatta a kreatív elemzőket: alkotmánybírától kezdve európai tisztségviselőn át remetéig mindent kitaláltak a volt frakcióvezető utóéletére. Az igazság sokkal érdekesebb, bár kevésbé látványos: taktikát váltott.

Az LMP eddigi taktikája, miszerint betörnek a közéletbe, és a politikán keresztül megváltoztatják a politikai kultúrát (esetleg egy-egy társadalmi alrendszert), a mostani, talán biztosnak mondaható 5%-ra volt elég. A Parlamentbe bejutnak, de ott nem tudnak sok vizet zavarni: ha van valakinek abszolút többsége a 3 nagy tömbből (baloldal, Fidesz, Jobbik) akkor nem tudnak pár gesztuson kívül mit tenni. Akkor lehetne nagy szavuk, ha az egyik tömb pont nem szerezne abszolút többséget a 199 helyből, de mivel az LMP szilárd elhatározása, hogy nem kötnek senkivel koalíciót, így ez a lehetőség csirájában veszik el.

Ezért fordítaná meg a képletet Schiffer: nem a pártból akarja megváltoztatni a közhangulatot, hanem hátteret akar kiépíteni a pártnak, aki majd meglátja az LMP lényegét. És ezzel lehet, hogy tényleg a lényegre tapintott: a Fideszen kívül egyik tömb sem rendelkezik a megfelelő horderejű kulturális hátországgal (gondoljunk itt elemzőintézetekre, médiára, kutatókra, vagy akár közszereplőkre) ahhoz, hogy megfelelően el tudjon jutni a választókhoz. Ebben van a Fidesz (egyik) erőssége, és ezen változtatna Schiffer. Kérdés, hogy mennyire fogja tudni megoldani a lehetetlennek tűnő feladatot.

A másik, ennél talán gyakorlatiasabb problémakör, hogy mi lesz a párttal. A kilépés bejelentése óta közzétett felmérések átlagosan 1-2%-os visszaesést mutattak (kozvelemeny.hu). Ez egy ekkora pártnál hibahatáron belül lehet akár, bár valószínűsíthető, hogy tényleges elpártolásról lehet szó ebben az esetben. Viszont még van bő másfél év a választásig, ilyenkor a visszaesés csak érdekes statisztika. Komoly ok az aggodalomra majd csak később kell, hogy legyen, ha maradnak ezek a számok, a profil-alakítás után.

Annál érdekesebb a párt belső struktúrájának változása. Eddig, bár társelnökség volt, Schiffer volt a párt ismertebb vezetője. Most Szél Bernadetté lett ez a poszt, de a megtartásáért is kell tennie: a hierarchiában vákuum keletkezett, amit ki kell valahogy tölteni. Hadházy előlépése nem volt váratlan, mivel nem volt más igazán alkalmas ember a társelnöki posztra. De ismeretsége közel sem olyan, mint Szélé, vagy Schifferé. Most több program élére is őt állították, de kérdés, hogy fel tudja-e annyira kelteni a figyelmet, mint elődje.

Viszont Szélnek (és a pártnak) nem csak az új társelnök kérdését kell megoldania. Schiffer volt ugyanis a párt frakcióvezetője is. Hadházy már megválasztásakor jelezte, hogy nem vállalja a posztot (ami érthető is, hisz eddig parlamenti széke sem volt, nemhogy fő felszólaló és frakcióvezér legyen egyből). Meglepetésre viszont nem Szél lett a frakció választottja, hanem Schmuck Erzsébet. Ez belső feszültségre adhat okot, ugyanis fontos posztról van szó: egy frakcióvezető sok kérdésben dönthet, és a felszólalásoknál is nagy szerepe van. Ennél fogva Schmuck most erős pozíciót tölthet be az Országgyűlésben: olyan szerephez jutott, ami nagy médiafigyelmet kap. Éppen ezért lett volna jó Szélnek a poszt. Így a megszokott hierarchia helyett egy sokosztatú tér jöhet létre az LMP-ben: van két társelnök, akik keresik az erejüket, és a helyüket, ráadásul az egyik egyértelműen erősebb a másiknál, van egy megbecsült frakcióvezető, aki veszi el a médiafelületet az elnököktől, és még ott van Schiffer, aki még mindig a legismertebb politikusuk, és bármikor visszatérhet. Ez egy kis pártban elég sok szerep.

Rengeteg lehetőség van az LMP-ben jelenleg, de kérdés, hogy ki tudják-e használni, vagy csak gyengítik saját magukat. És még csak akkor jön a szavazók megnyerése…

Kép forrása: 24.hu

Be the first to comment

Leave a Reply