Egy üzenet több helyszínen: kormányváltás, mindegy milyen áron

Március 15. az ünnepélyes zászlófelvonáson, a kokárdák mellkasunkra tűzésén és a hősökre emlékezésen kívül mindig jeles nap a politikai életben is: az aktuális ellenzék hallathatja hangját, tüntetéseket rendezhet, beszédeket tarthat, és ezekkel az eszközökkel idén is bátran éltek kormányváltást kívánó pártjaink. Összefoglaló a március 15.-i ellenzéki tüntetésekről.

Időrendi sorrendben, délelőtt tizenegy órakor a Momentum elnöke tartotta meg beszédét „Tettre ifjak, tettre végre”- jeligével, melyre a Városháza parkban a Remény központban került sor. Fekete-Győr András ünnepi beszédének középpontjában állt, hogy: „minden generációnak megvan a maga felelőssége, a mi generációnknak is. A Momentum-generáció felelőssége, hogy ne nézzen félre, hogy ne vonja ki magát a közéletből, hogy ne tárja szét a kezét, hogy ne forduljon kizárólag az egyéni boldogulása felé, és hogy ne hagyja el örökre Magyarországot. (…) Mi vagyunk minden harmadik munkavállaló Magyarországon. De ha mi nem teszünk valamit, akkor helyettünk nem lesz más, aki tegyen értünk.” Hatásvadász beszéde dél körül már fel is került a Momentum facebook oldalára.

Déltől az LMP a Benczúr hotelben szokatlanul ellenzéki kerekasztal-beszélgetést tartott, melynek megkoronázásaként Bod Péter Ákos, Hadházy Ákos és Szél Bernadett mondott ünnepi beszédet. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje beszédében kitért arra, hogy az embereknek egyre kevesebb a szabadságuk és bár az ellenzéki pártok „értékközösségben” nem állnak egymással, „sorsközösségről” azonban mindenképpen beszélhetünk. Szerinte az egyetlen út az ellenzéki megállapodás, melyet a választók is szorgalmaznak, mert a választók többsége kormányváltást akar. Felhívta rá a figyelmet, hogy „már nem demokráciában harcolunk”, mert a Fidesz-érában a választási rendszer torz lett, az óriási médiagépezet mocskolódik, a jogállam pillérei pedig megszűntek.

Szintén délben a Civil Összefogás Fórum által szervezett Békemenettel párhuzamosan (melyen egyébként a mai napon a legtöbben vettek részt, hogy a menet végén, a Kossuth térre érkezve meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédét), a Kétfarkú Kutya Párt Békemenete is elindult. Célállomásuk az Erzsébet téren volt a Blaha Lujza téren és az Astorián keresztül. A viccpárt természetesen a cinizmusra és a humorra helyezte a hangsúlyt, melyet molinóik és transzparenseik fémjeleztek leginkább, a tüntetésen kifigurázták többek között Bayer Zsoltot, Kós Lajost, Semjén Zsoltot, Orbán Viktort és Tiborcz Istvánt is.

Három órakor a Jobbik tartotta meg ünnepi megemlékezését a Batthyány-örökmécsesnél, ahol Vona Gábor beszédére és a képviselőjelöltek eskütételére került sor. Vona Gábor a háta mögött felsorakozott képviselőjelöltekkel mondta el ünnepi beszédét. Szerinte Orbán Viktor megfenyegette Magyarországot, de úgy fog elbukni, mint ahogy Grósz Károly. Beszédében kifejtette, „nem a nagyhatalmak érdeke veszélyezteti a szabadságot, hanem egy belső vezető tébolya”, mintha a kommunizmusban élnénk. Folytatta: „sőt, a feudalizmusba térünk vissza, egy korrupt kiskirály van, akit nagyurak vesznek körül”. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje meghirdetett 12 „kormányváltó” pontot is, melyek hangzatosak ugyan, de azért kíváncsiak lennénk a megvalósítás tervezett módjaira is.

Szintén három órakor az MSZP – Párbeszéd a Demokratikus Koalícióval karöltve, sokatmondó „Nincs alku Orbánnal!” címmel rendezte meg tüntetését és megemlékezését a Fővám téren. Itt többek között Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. Karácsony Gergely merész kijelentést tett: miniszterelnökké választása esetén új Alaptörvényt alkotna, mert a mostanira nem lenne hajlandó felesküdni, s egy hangzatos „ahogy Dávid Góliátot, úgy fogjuk mi is ledönteni Orbán rendszerét” hasonlattal is megajándékozta az összegyűlt tüntetőket, valamint a szavazatleadás fontosságára is felhívta az emberek figyelmét (mi több, megeskette őket, hogy elmennek majd szavazni). Gyurcsány Ferenc beszédében a hangsúly az összefogáson volt, az Orbán-rendszer lebontásáért. Tárgyalásra hívta vasárnap 17 órára az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselőit, sőt, saját jelöltjét vissza is vonta Szél Bernadett körzetében az LMP társelnökének győzelme érdekében. Szenvedélyes beszédében az épp börtönben ülő Czeglédi Csabát üzenetét is átadta, és még ilyen és ehhez hasonló mutatós mondatokat is hallhatott a közönség: „igazságot a kisemmizetteknek, szabadságot a szónak, a sajtónak, elégtételt a kifosztottaknak, szabadulást a politikai státuszfoglyoknak és felemelkedést a nemzetnek”.

Öt órakor a Független Diákparlament is tüntetést szervezett, mely a harmadik nagyobb tüntetésük ebben az évben. Az ő céljuk, hogy „normális” körülmények között tanulhassanak és dolgozhassanak a fiatalok hazánkban. Tüntetésükön – mely még ebben a pillanatban is tart – körülbelül ötezren vesznek részt, valószínűleg az ellenzékiek – például a Kétfarkú Kutyapárt, a baloldali összefogás, valamint a Jobbik rendezvényéről is sokan – becsatlakoztak, hogy az Operaház előtt folytassák a tüntetést. A diákok felolvasták az oktatással kapcsolatos 12 (+1) pontjukat, a továbbiakban pedig a kormány intézkedéseit és nem-intézkedéseit kritizálták, mely programjuk valószínűleg kitart az este hátralévő részében is.

A mai napon az ellenzéki pártoknak sikerült az arányokat az ünnep megemlékezés részéről a kormánygyalázás javára eltolni, de lássuk be, ez nem is csoda, hiszen a választások előtt kevesebb mint egy hónappal is még „összefogok-nemfogok” játékot játszanak ötletek, szavazók és valódi programok híján. 

Képek forrása: népszava.hu, blikk.hu