Egyedül a barikádon – Gyurcsány az ellenállás élén

Lassan fél év telt el a legutóbbi országgyűlési választások óta. Mint ismeretes az újabb kétharmados Fidesz-KDNP–győzelem belső viszályba sodorta az ellenzéki pártok többségét. Ebből a válságból maradt ki – szinte egyedül –, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció. Gyurcsány ezt a helyzetet igyekszik felhasználni arra, hogy újra az ellenzék vezető pozíciójába kerüljön.

Nem volt ez másképp múlthét vasárnap sem, mikor az „összellenzéki” demonstráción magához ragadta a kezdeményező fél szerepét és – más ellenzéki politikus meglepetésére is – újabb tüntetéseket, sőt, valóságos „tüntetés–cunamit” jelentett be a színpadon. Gyurcsány elmondta a keddre meghirdetett demonstráció mindaddig fog tartani, amíg Magyarország jelenlegi „lúzerkormánya” le nem mond.

Gyurcsány Ferenc számításaiba azonban bizonyosan hiba csúszhatott, ugyanis az általa megálmodott “utcai forradalom” elmaradt, hiszen az Alkotmány utcában csak pár százan lézengtek. Pedig a DK mögött álló „think-thank-ek” nem voltak restek, és olyan kreatív installációkkal próbálták mozgósítani az embereket, amivel már-már Orosz Mihály Zoltáni mélységekbe süllyedtek. Emlékeznek még az Érpatak főterén felállított akasztófákra, ahol „OMZ” egy „hóhérral” jelképesen felakasztotta Izrael vezető politikusait? A tegnapi tüntetésen a párt kreatívjai hordókat vittek ki az Alkotmány utcába, melyekre Orbán Viktor miniszterelnök fejét ragasztották. Ez még igazából szóra sem volna érdemes, csakhogy Rónai Sándor, a DK szóvivője a színpadról szólította fel az ott megjelenteket arra, hogy ne legyenek restek ütni azokat a hordókat.

hordó hvg
kép forrása: hvg.hu

Ez meglehetősen éles váltás ahhoz képest, hogy a demokrácia és az európai értékek felkent védelmezőjeként igyekszik magát beállítani a párt. Ráadásul azt sem lehet elfelejteni, hogy a vasárnapi eseményeken Gyurcsány kijelentette, ők nem kívánnak elégtételt venni senkin, más utat jelölt ki maguknak. Ehhez képest kedden, ami nem mellesleg az MTV-székház ostromának évfordulója nem maradt más ötletük, mint az Orbán-fejes hordók ütlegelése? Nem csoda, hogy az „ellenállás” totális érdektelenségbe fulladt, és még a párt hívei közül sem maradt senki az Alkotmány utcában. Tehát úgy látszik, hogy az Orbán-gyűlöletnél több kell, ha sikerre akarják vinni az ellenállást.

Azonban Gyurcsánynak a folytonos szereplése, valamint az ellenzék jelenlegi kilátástalansága, még a DK malmára hajthatja a vizet, hiszen Orbán egyedüli kihívójának szerepében mozoghat. Tudjuk, hogy jelenleg ő a legelutasítottabb és legmegosztóbb személy a teljes politikai palettán, azonban ha a továbbiakban is hasonló lesz a helyzet, a stabil 5 százalék megőrzésén kívül komoly lehetősége lesz arra is, hogy növelje pártja és így saját támogatottságát is.

Borítókép: 444.hu