Eléggé más lett az LMP…

Az áprilisi országgyűlési választások után több ellenzéki pártban is élénk mozgolódás és átrendeződés vette kezdetét. A változások a személycseréktől kezdve a kilépéseken, kizárásokon, fegyelmi eljárásokon át egy párt szakadásában is tetten érhetőek mostanra. Túl azon, hogy a drasztikus és lassan követhetetlen változások milyen képet mutatnak a választóknak ellenzéki pártjainkról, érdemes górcső alá venni, mi is folyik éppen egy-egy párt életében. Aligha érett meg jobban párt egy gyorsösszefoglalóra, mint az LMP, ahol április óta csak kapkodjuk a fejünket a történések forgatagában: olyan húzónevek kerültek ki a pártból, mint Schiffer András vagy Szél Bernadett, miközben a párt identitása útközben valahol elveszett. Akkor hát lássuk, mi a helyzet az LMP háza tájékán!

  • április 14.: Az áprilisi választások után (ahol az LMP listán 7,06%-os eredménnyel 8 parlamenti mandátumra tett szert) sorra indultak a fegyelmi eljárások a párttagok ellen, „tegyünk rendet a pártban” címszó alatt. Egy ilyen fegyelmi tárgyaláson támadt rá Sallai Róbert Benedek Hadházy Ákosra. Az incidenst hangfelvétel is igazolja, melynek eredményeképpen Sallait kizárták a pártból. A döntés ellen fellebbezett, a másodfokú döntés értelmében pedig ismét tagja lehet az LMP-nek.
  • Hasonló etikai eljárás indult Kassai Dániel ellen is, aki a Budapest 15-ös választókerületben lépett vissza a választások idején Kunhalmi Ágnes javára, aki végül le is győzte a Fidesz jelöltjét, azonban Kassai a lehető legsúlyosabb büntetést kapta: kizárták a pártból (az ő véleménye szerint koncepciós eljárással, mivel a párt büntetéssel akarta sújtani azokat, akik támogatták a jelölt-koordinációt).
  • Megbüntették többek között továbbá Szél Bernadettet, aki szintén a visszaléptetések kapcsán egyeztetett anélkül, hogy párttársai ebbe beleegyeztek volna, valamint Ungár Pétert is, aki nem jött ki túl jól Ron Weber tanácsadó átverésének magyarázatából. Ungár Péter ellen egyébként éppen most indított etikai vizsgálatot néhány párttársa, mivel egy Mészáros Lőrinchez köthető bank éppen most vesz nagy értékű részesedést a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó cégnél, melynek részvényeit fia, Ungár Péter is tulajdonolja.
  • május 7.: Schiffer András, aki nemcsak az LMP alapítója, hanem társelnöke és frakcióvezetője is volt, bejelentette, hogy kilép a pártból. Döntését az LMP politikájának és irányelveinek megváltozásával, valamint azzal a számára felháborító mozzanattal indokolta, hogy Szabó Szabolcs, korábbi Együtt képviselő csatlakozott az egykor Schiffer által vezetett frakcióhoz.
  • június 20.: Hadházy Ákos bejelenti, hogy kilép az LMP-ből és független képviselőként folytatja munkáját. A politikus május végén szintén fegyelmi eljárás alanya volt az ellenzék koordinált együttműködésének szervezése okán, amiért a párt etikai bizottsága egyre súlyosabb büntetéseket helyezett kilátásba számára, ezért döntött úgy, hogy otthagyja az LMP-t, mandátumának megtartása mellett.
  • Időközben egyre több olyan hír látott napvilágot a médiában, hogy a zöldpárt és a Fidesz esetleg valamilyen kapcsolatban állnak egymással, nem csak azért, mert Schmidt Mária Ungár Péter édesanyja. Hadházy Ákos többször is nyilatkozott úgy, hogy párttársai között voltak olyanok, akik az áprilisi választáson Fidesz érdekei szerint cselekedtek, illetve fény derült arra is, hogy Schmuck Erzsébet többször is egyeztetett telefonon Schmidt Máriával (az nem derült ki, hogy pontosan miről).
  • október 1.: Szél Bernadett bejelentette LMP-ből való kilépését, nem egyedül, ugyanis Szabó Szabolcs vele tart és független képviselőként folytatják munkájukat. A politikusnő ekkorra már korábbi fegyelmi eljárása következményeként eltiltásra került a pártpozícióktól, azonban a kilépés okaként a párt politikájával való egyet nem értést jelölte meg. Szélnek az utóbbi fél évben több botrányos ügye is volt a pártban, legutóbb Sallai Róbert Benedek szeretett volna fegyelmi eljárást indítani ellene többek között azért, mert Szél azt hangoztatta, pártjának meg kellett volna szavaznia a Sargentini-jelentést az Európai Parlamentben.

Ha ennyi nem lett volna elég, Szél helyét minden jel szerint nem más venné át, mint a korábban az MSZP-ből „átigazolt” Demeter Márta. Pár napja startolt a hír, miszerint Demeter Márta egyetlen női jelöltként indul a társelnöki pozícióért, melyről október 20-án, részleges tisztújító kongresszuson dönt majd a párt. Ez azért is érdekes fejlemény, mert az LMP korábban kétszer is visszautasította pártba való jelentkezését a politikusnő szocialista múltja miatt. Úgy tűnik, az LMP is ellenzéki párttársaihoz hasonlóan új karakterek és vérfrissítés helyett szűk köréből válogatja ki embereit a különböző pozíciókra. Kérdés, hogy a választások óta tartó változások eredményeképpen mikor láthatunk majd egy stabil, egyértelmű programmal és identitással rendelkező LMP-t.

Kép forrása: kultuduo-blog.hu