Építsük fel az LMP-t!

Közelegnek a 2018-as országgyűlési választások, már nincs egész 5 hónap hátra, és Magyarország újra vezetőket választ magának. A Fidesz stratégiája eléggé egyértelmű eddig, biztos utat a bizonytalanért nem fogják elhagyni, az ellenzéki térfél azonban még koránt sem sorakozott fel. Az MSZP, mely lényegében 2014 óta úgy tűnt, megmarad a legerősebb baloldali pártként, Botka László lemondásával mélyrepülésbe kezdett, a legújabb közvéleménykutatások szerint még a parlamentbe való bejutása sem mondható biztosra. A különböző összefogás-modellek is rendre megfeneklenek. Leghatározottabban két ellenzéki párt állította a legelejétől, hogy nem megy bele semmilyen közösködésebe, a Momentum és az LMP. Jelen állás szerint úgy tűnik, nekik lett igazuk.

Jelen cikk megírását az a jelenség ihlette, melyet az internetes sajtót böngészve az utóbbi egy-két hétben minden politikafogyasztó magyar olvasó megfigyelhetett. Kiindulási pontként vegyük az index.hu-t, melynek súlyáról és jelentőségéről álljon itt néhány számadat:

A kattintásszámok, indexnél napi szinten 3,5 millióra rúgnak, méghozzá ezek csak azok a kattintások, melyekhez legalább 10 másodperces cikkolvasás is tartozik.

Ezzel az index minden politikai táboron belül messze a legolvasottabb sajtótermék ma Magyarországon. Összehasonlításképen az origo.hu 2 millió körüli kattintásszámmal követi, a nyomtatott sajtótermékek közül pedig csak a Blikk napilap tudja felvenni a versenyt az internetes tartalmakkal, melyből naponta félmillió példányt adnak el. A többi politikával is foglalkozó portál olvasottsága semmilyen esetben nem haladja meg a 400 ezret, míg a nyomtatott lapok eladása néhány 10 ezer példányszámban áll meg.

Ezen alapokon indulva érdemes megközelíteni a kedd reggeli Medgyessy Péter-interjút, melyet 8 óra környékén jelentetett meg Magyarország legolvasottabb sajtóorgánuma. A terjedelmes beszélgetést az index szerkesztői a héten több Facebook-posztban is olvasásra ajánlották. Az interjú leghatározottabb, többször kiemelt mondata az volt, amelyben Medgyessy Péter megnevezte Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét a saját favoritjaként: szerinte ráférne Magyarországra, hogy egy nő irányítsa, és szerinte erre a legalkalmasabb az LMP-s Szél. A jobboldal persze egyből az izraeli tanácsadót, Ron Werbert látta meg  a mesteri húzás mögött, és valószínűleg ez az elkövetkezendő kampányidőszakban egyre gyakrabban így lesz. A Fideszben és kiterjedt holdudvarában lényegében mindenki emlékszik a 2002-es elbukott választásokra, amikor is Ron Werber irányításával épp az interjúztatott Medgyessy Péter tudta legyőzni a 4 évig hivatalban lévő Orbán Viktort. Az izraeli kampányguru azóta az LMP-hez igazolt, bár a párt vezetőinek állításai szerint egyelőre még nem kötöttek vele szerződést, ingyen osztogat jótanácsokat.

Mondok azonban valamit erre: igazából teljesen mindegy, hogy Werber adta-e a tanácsot, vagy ha igen, akkor kinek. A lényeg az, hogy Magyarország legolvasottabb internetes lapja, és jelenleg legerősebb ellenzéki véleményformálója Medgyessy Péterrel reklámozta a hét elején Szél Bernadettet, majd a hét második felében sorra jelentette meg a lesajnáló, gúnyolódó, vagy vicces írásokat a többi ellenzéki pártról, illetve kezdeményezésről.

  • A Közös Ország Mozgalom új kezdeményezését „reméljük nem fog esni az eső” hozzászólással publikálták.
  • Juhász Pétert finoman kikacagták a telefonos kampányával, melyet Böröcz László ellen indított, aki nem is fog indulni ellene.
  • A jobbikos Volner János „cigánybűnözős” posztján szabályosan felháborodtak.
  • Míg a Momentumot gyakorlatilag megvádolták azzal, hogy a Fidesz malmára fogja hajtani a vizet új, „sorosozásra” alkalmas népszavazási kezdeményezésével.
  • A hét vége felé Szekeres Imrét, az MSZP politikusát szolidan hazugnak nevezték.

Természetesen ezek a cikkek mind tényeken alapuló, jó megfigyelések, de hírközlések azért az mégis érdekes, hogy eközben az LMP-ről és Szél Bernadettről a következő hír, amit közöltek az volt, hogy a miniszterelnök-jelölt előadását, melyet a Corvinus Egyetemen tartott volna, az intézmény vezetése „letiltotta”.

Persze az is lehet, hogy csak a véletlen alakította eképpen ezt a hetet az indexen, de az is lehet, hogy nem. Mindenesetre azt leszögezhetjük, hogyha a választásokig a portál következetesen kiállna az LMP és Szél Bernadett mellett, azzal a jelenlegi ellenzék legkomolyabb pártját, adott esetben a Fidesz tényleges kihívóját is meg tudnák alkotni.

A kép forrása: www.hvg.hu