Független jelölt?

A múlt hét folyamán kezdetét vette az aláírásgyűjtés a budapesti előválasztásra. Az eddig történtek alapján, a Momentum és az MSZP-P mellett, a Demokratikus Koalíció is külön jelölttel kíván elindulni a megmérettetésen.

Kálmán Olga egykori hírigazgató, szerkesztő, riporter. A bizonyára sokunk által ismert műsor, az ATV-n futó Egyenes Beszéd, majd később a Hír TV – „Egyenesen Kálmán Olgával” – műsorvezetője. A független szó használatának anomáliái már ott kiütköznek, amikor ezen műsorokat, csatornákat szóba hozzuk és ezzel egyidejűleg Kálmán Olgát, mint független jelöltet aposztrofáljuk. Köztudott ugyanis, hogy az “Egyenes Beszéd” és későbbi műsora inkább népszerűsítette a jelenlegi ellenzéket, mintsem a függetlenség jellemezte volna. E műsorok egyikét idézve, „a fontos, az a hír, és ami a hír hátterében áll”, s itt sem árt a szavak mögé tekinteni.

A főpolgármesteri címért folyó küzdelem során, rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, hogy Kálmán Olgát indítják a főpolgármesteri címért. Kálmán Olga kijelentette, budapesti jelöltnek tekinti magát, akit bár jelenleg csak a DK támogat, reményei szerint később több ellenzéki párt támogatását is elnyeri. A szálak nehezen érnek össze, ha elemezni kívánjuk e több szempontból is érdekes lépést, hiszen áprilisban Kálmán Olga maga jelentette ki, „én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?” Továbbá, a Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely között született megállapodás is háttérbe szorulni látszik a DK ezen döntésével, habár Dobrev Klára szerint e jelölés nem érinti az ellenzéki pártok kerületi megállapodásait.

Független jelölt, függő játszma…

 

kép forrása: hirhugo.hu