Hódmezővásárhelyi Való Világ

Élesedik a polgármesteri címért folytatott verseny Lázár János városában, ahol az egyik jelölt már egyenesen az elnyomó, igazságtalan rendszer leváltásának utolsó lehetőségeként tekint a választásra, és az ellenzéki országos sajtó éppen ezért már kvázi messiásként kezeli. Rövid vizsgálódás után azonban könnyen kiderül, hogy itt is csak a „Lé(t) a tét”, és az ellenzék legújabb üstököse nem több, mint egy újabb felfújt kommunikációs lufi, egy újabb üres ígéret.

Tombol Hódmezővásárhelyen a polgármester-választási kampány, ahol három jelölt között dőlhet el a tisztség sorsa: a kormánypárti Hegedűs Zoltán, a függetlenként induló, ám a szinte teljes ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter, és a korábban szocialista kötődésű Hernádi Gyula között.  Tegyük szívünkre kezünket: valódi jelentőséggel csak az első két személy bír.

E cikk témája azonban nem az, hogy mekkora esélyekkel vág neki egyik vagy másik jelölt az alig másfél hét múlva esedékes választásnak, sokkal inkább egy érdekes jelenségre, ellentmondásra kívánja felhívni a figyelmet. Merthogy ez a választás nem csak egy polgármester személyéről dönt, még akkor sem, ha épp egy megyei jogú városban kerül rá sor. Nem, mert az eseményt két dolog is országos rangúvá emeli: az egyik, hogy Hódmezővásárhely bizony Lázár Jánosnak, a Fidesz vezető politikusának a bástyája, míg a másik, hogy az országos – főként ellenzéki sajtó – messiásként tekint az egyébként több gyermekes, vallásos, korábban a Fidesszel és Orbán Viktorral szimpatizáló Márki-Zay Péterre. Hiszen mi is lehetne vonzóbb számukra, mint az oroszlán barlangjában meghúzogatni annak bajszát.

Márki-Zay első hallásra, vagy épp a róla olvasottak alapján egy szimpatikus, világot járt, művelt ember benyomását kelti. Olyanét, akit mindenhol ismernek és elismernek, és aki nem más, mint a feddhetetlenség tökéletes megtestesülése. Épp ezért vajon lehet-e ideálisabb jelöltet találni egy város vezetésére, mint őt, aki a nyugati világból hozná haza az ott jól működő dolgokat? Márki-Zay szavajárása alapján „nem mondom”, hogy Márki-Zaynak kevés konkrét elképzelése van a város vezetéséről, de végignézve több fórumát, látszik, hogy sok esetben nem állít semmit, csak utalgat. Hiszen mire is gondolhat a hallgató, ha fórumról fórumra minden egyes esetben elhangzik, hogy milyen furcsa, hogy épp a házához szereltek fel kamerákat. Vagy ha épp nem állítja, hogy diktatúra van, csak azt, hogy lehet, hogy ez az utolsó lehetőség, hogy egyáltalán diktatúráról beszéljünk. És természetesen az sem hangzott el tőle legutóbbi fórumán, hogy a fideszes politikusokat fel kellene akasztani, csak kicsit nehezen lehet ettől a gondolattól elvonatkoztatni akkor, mikor megemlíti, hogy a kandellábereket mire lehetne még használni a plakátok felragasztásán kívül.

De Márki-Zayjal nem is az a legnagyobb gond, hogy „fél” dolgokat kimondani. Sokkal inkább az, hogy a jelölt nem több, mint egy jól megkonstruált Top Shop reklám. Egy olyan politikus, aki bárhová megy, mindenhol ugyanazokat a paneleket ismételgeti, és minden problémára ugyanazt a megoldást kínálja. Komoly szakképzési problémák vannak a városban? Nem baj, majd a külföldre kiköltözött magyarokat hazahozzuk. Nem létesíthető óvoda az egyik városrészben? Hát, ez megint egy olyan betartatlan ígérete Lázárnak, mint az 1500 fős cég városba telepítése. És a végtelenségig ismételt panelek még hosszan sorolhatók. A telesales-es kép tovább erősödik, ahogy minden alkalommal elhangzik: „megválasztása esetén nem csak a fideszes ígéretek teljesülnek, hanem még többet is kapnak a választók, hiszen…”. És ha emellé még egy késkészletet is vásárolunk, a miénk lehet az ajándék merőkanál szett is. Remek. De kérdem én, ha már helyi választásról van szó, hol vannak az egyes városrészek problémáira adott tényleges válaszok? Tényleg az lenne Hódmezővásárhely minden egyes szegletének legnagyobb problémája, hogy most épp kihasználatlanok és nagyok a buszok? Mert egyébként ennél specifikusabb állításokat nem tesz. Megjegyzem, érdemes megnézni a kormánypárti jelölt fórumait ebből a szempontból (aggódni persze nem kell, pártoskodás van ott is rendesen), de egészen más szinten kezeli a település helyzetét.

És épp ezek alapján vetődik fel az a kérdés, hogy mik is lehetnek Márki-Zay tényleges céljai. Vajon tényleg elhiszi, hogy nyerhet, vagy ennél jóval előrébb tekint? Az országos sajtó – legalább is annak ellenzéki része – a tenyerén hordozza, Csintalan Sándor már egyenesen arról beszél, hogy kár lenne a választás után elengedi ezt az embert. Vajon látjuk még őt az országgyűlési választáson egy nagy hajrában összegyűjtve az ajánlásokat? Vagy netán valamelyik párt országos listáján bukkanna fel a nagyobb hatalom és fizetés céljából? Gyanítom, ennek kiderüléséhez kicsivel többet kell várnunk, mint másfél hét. De persze ne vessük el azt az opciót sem, hogy tényleg számol a sikerével. Hiszen elmondása szerint több ezren követik az oldalát, ennek jelentős része hódmezővásárhelyi, és legalább ugyanennyien nézik videós bejelentkezéseit is. Sőt, fideszes barátai szerint ugyan még nincs 50 százalékon, de nagyon jön fel. De én nem állítom, hogy hazudik. Csak attól féltem, nehogy úgy járjon, mint az egyszeri Való Világ beszavazóshow résztvevője, aki nagy hanggal ordibálta a kamerába, hogy mennyire biztos abban, hogy bejut a villába, majd a szavazás végeztével a dicső harmadik hellyel a zsebében, lógó orral távozott a stúdióból.

Február 25-én tehát sok minden eldől. Nem csak az, hogy ki fog vezetni egy 44 ezer lakosú várost, de az is, hogy mekkora hitelt adnak a szavazók egy olyan politikusnak, aki az általa kreált panelek ismétlésén túl kevés valós megoldást tud kínálni Hódmezővásárhely számára.

A kép forrása: Facebook