Juhász Péter haláltusája

Nagyinterjút közölt kedd reggel Juhász Péterrel, az Együtt újdonsült elnökével az index.hu. A pártról a legutolsó hírek úgy szóltak, hogy nevükkel ellentétben külön indulnak, ekkor azonban még Szigetvári Viktor volt az elnök, Juhász pedig az alelnök. Mióta a pártot vezető tandemen a két politikus helyet cserélt, Juhász Péter a lelkes videóblogjai mellett, a március 15-i Orbán-beszéd kifütyülésével próbált a közbeszéd témái közt maradni. Miután egy villámvitára még Toroczkai Lászlóval – a Jobbik alelnökével – is kiállt, a keddi interjúban a pártelnök a 2018-as választásokról beszélt, melyen egy „új baloldali pólust” vizionált az LMP, MoMo, PM, MKKP és az Együtt részvételével. Szerinte a baloldali minipártokban az a közös, hogy mind elutasítják a 2010 előtti berendezkedést, de Orbán Viktor kormányát is. Ennek kapcsán le is szögezte, hogy az MSZP és a DK szóba se jöhet együttműködés tekintetében. Apró szépséghibák azért akadnak a történetben. Például Juhász azt taktikusan kivárta, amíg körvonalazódik Botka László – az MSZP miniszterelnök-jelöltjének – azon üzenete, hogy nem kíván összefogni egy baloldali párttal se. Azt is figyelmen kívül hagyta, hogy a felsorolt pártok közül, pont az ő pártjának alapítója, Bajnai Gordon, vett részt tevékenyen a 2010 előtti politikában, ugyanis egy évig miniszterelnök volt.

A válaszok nem késtek sokat. A legagresszívabb szövetséges-jelölt, a Momentum két órán belül közleményt adott ki, megerősítve korábbi állítását, miszerint csak és kizárólag külön indul 2018-ban. Erre rákontrázott az LMP, mely szintén már többször hangoztatta, hogy nem kíván részt venni baloldali összefogásban. Maradt tehát a PM, és az MKKP.

Juhász ijedt reakciója persze érthető. A baloldali helyzet jelenleg úgy áll, hogy az egyetlen biztos parlamentbe jutó párt az MSZP, akik szép lassan, de biztosan beálltak Botka mögé. A szegedi polgármester már az elején leszögezte: nem lesz együttműködés. Ezek után a Publicus Kutatóintézet márciusi mérése sem az Együtt, sem a PM támogatóit nem tudta lemérni. Viszont a kétfarkú kutyásokat és a Momentumot is be tudta lőni 1-1 százalékra. Láthatjuk tehát, hogy kezd letisztulni a terep a baloldalon is, a 2018-as választások előtt, és ezt mind a szavazók, mind a pártvezetők érzékelik. Ne csodálkozzunk hát, ha legkisebbek kétségbeesetten megpróbálnak még belekapaszkodni az utolsó szalmaszálakba…

kép forrása: hvg