Kis magyar reality

Három héttel a választások előtt újból tökéletes helyzetképet kaphattunk a magyar politikai valóságról. A kórkép egyik szereplője egy ellenzéki párt és annak jelöltje, aki fizetne riválisa visszalépéséért, a másik pedig egy párt társelnöke, aki mellékállásban a korrupcióellenes harc egyik önjelölt bajnoka, ám a saját jelöltjét érintő botrányban a leleplező hangfelvétel nyilvánosságra kerülése miatt siránkozik.

A hét eleje a Jobbik vesztegetési botrányától hangos. Az Origo által közzétett hangfelvételen Bács-Kiskun megye 5. számú választókerületének két országgyűlési képviselőjelöltjének beszélgetése hallható, ami önmagában még egy bekezdésnyi hírt sem jelentene egy helyi újságban. Ami a nyilvánosságra került 1 perces beszélgetés töredéket igazán érdekessé teszi az az, amikor a jobbikos Farkas Gergely – vicceskedve vagy komolyan, ezt az olvasó pártállása alapján már úgyis eldönthette – felveti annak lehetőségét, hogy kifizetné az LMP-s Midi Melánia eddigi kampányköltségeit, amennyiben az visszalépne a javára.

A kis magyar valóság azonban nem is ekkor tolakodott könyörtelenül az ember arcába, hanem akkor, amikor az esetről az egyik érintett párt vezetője nyilatkozott. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke ugyanis sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy jelöltjük rögzítette és nyilvánosságra hozta a hangfelvételt. Álljunk is meg itt egy pillanatra, és gondolkodjunk el egy kicsit ezen a szituáción! Egy olyan párt társelnöke, aki nevében is vallja, hogy Lehet Más a Politika, aki megszólalásaiban, nyilatkozataiban folyamatosan fellép a korrupció ellen, sőt, erről Korrupcióinfó címmel rendszeresen tart sajtótájékoztatót, most gond nélkül szemet huny afelett, hogy egyik jelöltjüket megpróbálták megvásárolni, és helyette inkább azon sajnálkozik, hogy egy ilyen felvétel nyilvánosságra kerülhetett. Mert ezek szerint van egy nemesebb cél, ami miatt az ilyen kis „affér” felett könnyedén át lehet siklani. A kérdés ezek után csak az, hogy ha netán az LMP-ből kormánypárt, Hadházy úrból pedig ne adj Isten, miniszter lenne, vajon mi lenne az az indok, ami miatt az elnök úr újból szorosra zárná szemhéjait, és azon sajnálkozna, hogy egy újabb korrupciós ügy részletei kerültek nyilvánosságra, amiben ő vagy pártja érintett.  Én pedig csak a szegény választót sajnálom, akinek talán még idejében esik le a két ellenzéki párt vonatkozásában a tantusz, és az, hogy úgy tűnik, mégsem lehet más, mégsem lehet jobb a politika.

A kép forrása: Google

Az írás Török Zoltán véleménycikke