„Lájkoljatok és iratkozzatok fel!”

Manapság igen közkedvelt megjelenési forma a videózás, melyet több politikus is kihasználva videóriportok formájában jeleníti meg mindennapjainak közügyeket érintő pontjait. Míg Kósa Lajos a Hold utcai piacról jelentkezett be nemrég, addig Lázár János már javában gyártotta heti vlogjait újonnan létrejött honlapján. A képzeletbeli „feliratkozók” nagy örömére végül hivatalos Facebook-oldalt is létrehozott, ahol folytatja hétköznapjainak rövid videókban való bemutatását.

Az időközi polgármester-választási kampány alatt javarészt helyi ügyek kerültek elő, hiszen a helyi lakosságot a hódmezővásárhelyi problémák megoldása érdekelte elsődlegesen, így például a bevándorláskérdés, amely országos szinten a kormányzati kommunikáció malomkövéül szolgál, háttérbe szorult. Ezenfelül Hegedűs Zoltán alpolgármesteri tisztségével nem tett szert olyan ismertségre, amellyel a szavazók bátran bizalmat adhattak volna neki. Így a hódmezővásárhelyi események megismétlődésének elkerülése érdekében Lázár János nagymértékben belevágott népszerűségének növelésébe.

A Kormányinfó sztárja videóbejegyzéseiben betekintést nyújt választókerületének társadalmi és kulturális életébe. A hódmezővásárhelyi agglomeráció „kisembereinek” problémáitól a „keményen dolgozó nagy ember” mindennapjaiig láthatunk videókat, ahol néha még egy kis házi pálinka is lecsúszik egy-egy rendezvényen.

Ugyanakkor a vlogolás nem csak játék és mese. A miniszter eddig segítségére szolgáló Facebook hirtelen ellenségévé vált, amikor a legutóbbi bécsi bejelentkezését a közösségi oldal egy rövid idő után eltávolította platformjáról faji, etnikai és vallási megkülönböztetés vádjával.

Bár a videó azóta visszakerült az oldalra, az osztrák és a német lapokban is nagy port kavart, hiszen a miniszter erősen negatív attribútumként tüntette fel Bécs muszlim bevándorlókkal teli negyedrészét, amelyet piszkosnak, rendezetlennek titulált, ami – hozzá kell tenni – még a videón sem tűntek valós és hiteles gondnak. Emellett egy olyan városrészen forgatott, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia óta élnek különböző bevándorlócsoportok, többségében szerbek.

Azonban Lázár fő témája és elsődleges célcsoportja saját választókerülete, amely arra enged következtetni, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter az idei választás után valóban kivonul az országos politikából, és a jövőben elsősorban a Csongrád megyei ügyekre koncentrál majd.

A tájékoztatás mellett a videók hozzásegítenek a politikus emberi oldalának, illetve a miniszteri lét fáradalmainak megismeréséhez, továbbá a fiatalabb korosztály politikai érdeklődésének serkentéséhez. Ugyanakkor kérdéses, hogy valóban célcsoportjára tud-e találni a videókkal, és létre tud-e hozni általuk egy olyan szimpátiát, mellyel a szavazófülkéig tereli a nézőket.

A kép forrása: www.lazarjanos.hu