Lázár búcsúja

Lázár János érzelmes videóban, melankolikus zenei aláfestés kíséretében búcsúzott el végleg a kancelláriaminiszteri tisztségétől a napokban. Az egykori miniszter az utóbbi ciklus főszerepét játszotta a kormányon belül. A hódmezővásárhelyi városházáról csúcspozícióba jutott politikus „tündérmeséje” akár még egy filmes verziót is megkívánhat a jövőben, viszont, ha csak pályafutása utóbbi 4 évét vizsgáljuk röviden, az is tanulságos lehet.

2014-ben Lázár a rendszerváltás utáni Magyarország első Miniszterelnökséget vezető minisztere lett. Miniszteri pozícióba emelését frakcióvezetői, majd államtitkári feladatvégzés előzte meg. A 2014-18-as parlamenti ciklus alatt a miniszter a kormány legerősebb emberévé nőtte ki magát. Ennek megalapozó első állomása a 2015. március 26-án a Kormányinfó megteremtése volt. A kormány tevékenységéről heti rendszerességgel történő beszámolóval Lázár gyakorlatilag új műfajt teremtett a magyar politikai életben. A sajtótájékoztatók fontos részét képezték az újságírói kérdések, melyeket itt lehetett a legkönnyebben és a legkeményebben feltenni kormányzati politikusnak. A miniszter hétről-hétre széleskörű felkészültségéről tett tanúbizonyságot a sajtó munkatársai előtt, akikkel ezáltal egy kifejezetten jó kapcsolatot is kiépített. A 2015-ös év második felében egy emlékezetes konfliktus jutott az miniszternek, szeptemberre ugyanis világossá vált, hogy Rogán Antal is csatlakozik a kormányhoz. Az akkori sajtóhírek szerint Orbán Viktor a Miniszterelnökségre kívánta beemelni a korábbi belvárosi polgármestert, azonban Lázár „ultimátumot adott” a miniszterelnöknek, miszerint vagy ő, vagy Rogán. A szembenállás vége egy külön minisztérium: a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozása lett, mely élére miniszteri pozícióba kerülhetett Rogán is.

A 2015-ös események után sokan már elkönyveltnek látták bukását. Lázár bevallása szerint is csak egy hajszálon múlt, hogy ezen ügyekbe való beleállása után is miniszter maradhatott. A következő két évben Lázár a Fideszen belül és az ország közvéleménye előtt is töretlenül felfele ívelő karrierjében az első törést 2017. szeptemberében lehetett észrevenni. Ekkor beszélt ugyanis a miniszter az akkorra már nemkívánatossá vált Magyar Nemzet újságírójának arról, hogy a 2018-as választások után kivonná magát a kormányzati munkából. Adta magát a párhuzam a két évvel előtti eseményekkel, mely meghúzása után a végsőkig kérdéses volt, mi lesz valójában Lázár sorsa 2018 után. A miniszter taktikusan először önmaga beszélt lemondásáról, mellyel így egy szintre tudta magát hozni a miniszterelnökkel, aki egyszemélyben dönt miniszterei sorsáról. A 2015-ös eseménysorozathoz hasonlóan több utalás is történt Lázár részéről, ami mellett a Fidesz holdudvara felől a miniszter nemkívánatosságáról szóló konspirációk sem maradtak el.

Lázár alól azonban a 2018. február végén lezajlott hódmezővásárhelyi időközi polgármester választásokkal „kiszaladt a ló”. A korábban biztosnak hitt háttérország, úgy tűnt, megelégelte Lázár János „uralkodását”. A miniszter így a választásokig hátralevő időszakot kénytelen volt saját személyes kampányára fordítani, mely keretei között indította el például Facebook-oldalát is, melyre nemrég a tárgyalt búcsúvideó is felkerült. A választásokra aztán a Fidesz-KDNP szövetsége összezárt, mint az egy valamire való párttól elvárható, és a korábban fel-felsejlő belső ellentétek elfedésével újabb 2/3-os győzelmet ünnepelhetett. Az egyéni választókerületét Lázár János is megnyerte, aki így képviselőként dolgozhat tovább. Az előzetes kiszivárogtatások után a közzétett videóval biztossá vált, Lázár kivonul a kormány munkájából, a parlamenti ülésteremben pedig a leghátsó sorba fog ülni, egykori mentora, a 2002-ben elhunyt Rapcsák András helyére.

Az egykori miniszter pályafutásának utóbbi négy évéből az a tanulság mindenképp levonható, hogy egy akkora pártban, mint a Fidesz, szükségszerűen vannak belső ellentétek, melyek ugyan a választási kampány idejére háttérbe szorultak, azonban a következő négy év politikai játszmáit is döntően befolyásolhatják majd.

kép forrása: zoom.hu