Mi folyik itt Budapesten? II.

Idén májusban és ősszel is nagy választások elé néz kis hazánk, ezeknek a politikai előszelét pedig már most érezhetjük. Az EP kampány elkezdődött a múlthéten, a főpolgármester-választás kampánya hivatalosan még nem startolt el, de ha figyeljük a közélet eseményeit, már most olyan érzésünk lehet, mintha a kellős közepén lennénk.

A jelenlegi erőviszonyok eddig a következőképpen alakultak: Tarlós István a Fidesz jelöltje, akivel szemben együtt indulna most ősszel az ellenzék. Puzsér Róbert az LMP-vel már tavaly ősszel, a Jobbikkal most márciusban fogott össze. Ha már megemlítettem, valóban, a Jobbik is támogatja a Sétáló Budapest programját. Felelősségteljes néppártként ugyanis fontos, hogy az ún. „centrumban” helyezkedjenek el, melyet jelenleg Puzsér és csapata képvisel.

Az előválasztás ellenpólusa, Karácsony Gergely, aki mögött jelenleg az MSZP-Párbeszéd-DK „koalíció” sorakozott fel. Ha a pletykák igazak, a Momentum is inkább támogatná Karácsonyt, mint Puzsért. A Liberálisokról is néha-néha hallhatunk valamit, de akkor is nagyra kell nyitnunk a fülünket. Utoljára akkor szólalt meg Sermer Ádám, a főpolgármester-jelöltjük, amikor várta, hogy tárgyaljanak vele a szocialisták az előválasztásról. A kérdésben nem született konszenzus, valószínűleg már nem is fog, miután az előválasztás ténye is megrendült az elmúlt hetek eseményei miatt.

De inkább kezdjük a legelejéről.

A „látenskampányt” Puzsér Róbert kezdte el, amikor tavaly ősszel bejelentette indulását. A hír hallatán mindenki felkapta fejét, hiszen az eddig publicistaként, műsorvezetőként és véleményvezérként tevékenykedő közszereplő politikai babérokra kíván törni, hiába mond ennek ellent retorikájában. Hatalmas port kavart a médiában sokszor botrányos szerepléseivel, de a másik oldalon megismerhettük szalonképes és ambiciózus oldalát is. Ez abban nyilvánult meg leginkább, mikor programjáról kérdezték; a Sétáló Budapest vízióját lobogó fáklyaként vitte végig a különböző médiumokban. Álláspontját mindig hevesen megvédte, elmondása szerint hitelesebbé teszi, hogy csupán egy programpontot kívánna végrehajtani, amelyben meggyőződésből hisz.

A publicistának később rá kellett jönnie, hogy nem ilyen egyszerű a politikusok élete és a közélet világa; felmerült az előválasztás kérdése. Sokáig folytak a tárgyalások, hogy egyáltalán tartsanak-e ilyesmit, hiszen eleddig erre nem volt példa. Természetesen nem Puzsér volt a megvalósulás akadálya, legnagyobb ütközést a szocialisták és a Párbeszéd koalíciója okozta. Végül megegyeztek, s több fordulót is terveztek az eseményből. Az első elő-előválasztást Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd) között rendezték. Dacára a nagy sajtónyilvánosságnak és felkapottságnak, állítható, hogy a választás nem volt túl eredményes. A bejegyzett szavazóképes budapesti állampolgárok mindössze 2 százaléka vett részt az eseményen. Karácsony Gergely ennek ellenére azt kommunikálta, hogy a kampányesemény rettentő sikeres volt, és még a Fidesz felett is győzelmet arattak. Később további aggályokat vetett fel, hogy felröppentek olyan hírek, melyek szerint ez a kisszámú voks is fantomszavazatok segítségével jött össze, de ezen pletykák végül nem nyertek megerősítést.

Á propos Karácsony Gergely. Hivatalosan Ő Zugló első embere, mégis olyan, mintha a kerületnek nem volna gazdája. A polgármester  mostanában inkább van elfoglalva a főpolgármester-választással, emellett azonban egyre több derül ki parkolási ügyleteiből. Februárban derült fény arra, hogy a 14. kerületben is veszteséges a fizetős parkolás. A 444.hu budapesti parkolásról készített kisfilmje bemutatta, hogyan működött közre Karácsony a jelenleg napról-napra veszteséget termelő rendszer felállításában. Kérdőre vonása esetén eddig csak a többi polgármestert vádolta, hogy ők is hozzák nyilvánosságra pénzügyeiket, vagy éppen a zuglói önkormányzati képviselőket hibáztatta, amiért ők szavazták meg az erről szóló javaslatot, amit ő terjesztett a testület elé (Karácsony Gergely egyébként tartózkodott, amikor döntésre került sor). A polgármester már egy abszurd konteót is gyártott, miszerint a helyi MSZP szövetkezett ellene a Fidesszel, itt pedig következik a pilátusi kézmosdatás… A favellára hajazó városrészekről pedig inkább említést sem tennék.

Ha mindezek ellenére továbbra is óhajt indulni a főpolgármesteri címért, talán az volna a legbölcsebb, ha beállna Puzsér kampánya mögé. Talán túl egyszerű is lenne. Hiszen programjuk majdnem egyezik, Karácsonynak is szívügye a környezetvédelem, ahogyan ezt a Tarlós István kritizáló interjújában is kifejtette a Népszavának: „… fideszes oligarchák beruházásai pusztítják a fákat és a közösségi tereket… ezrek idő előtti halálért felelős a légszennyezés, miközben aránytalanul drága a tömegközlekedés”. Építő jellegű kritikát, illetve megoldásokat sajnos ismételten nem hallhattunk.

Vissza kell térnem egy pillanatra az előválasztáshoz. Mármint mihez is pontosan? A kérdés ez esetben teljesen indokolt, hiszen Puzsér a minap kiszállt a versenyből. Bár eddig úgy látszott, hogy egyáltalán nem tartják meg a második fordulót, az aHang ennek ellenére április 17-én megnyitotta a jelentkezést az előválasztásra. Ez azt jelenti, hogy Karácsonnyal egyeztettek, Puzsérral viszont ez nem történt meg.

Természetesen Puzsér a főpolgármesteri címért továbbra is indul, de megelégelte ellenfele viselkedését. Tudniillik Puzsér Róbert a konszenzus, az együttműködés és transzparencia híve, melyet Karácsony Gergely és a mögötte felsorakozó pártok (MSZP, DK, Párbeszéd), illetve a Momentum nem tartottak tiszteletben. Puzsér és az Őt támogató pártok (LMP, Jobbik) háta mögött egyezkedtek egyes kerületek polgármester jelöltjeiről, illetve közös jelöltállításról is szó esett már.

Tehát a  Momentum a szocialistákkal  seftelt, melyhez Puzsérnak csak ennyi volt a hozzáfűznivalója Facebook oldalán: „SZDSZ 1994, Együtt 2013, Párbeszéd 2013, Momentum 2019. Egy újabb nemzedék elkárhozik.” Amíg ezeket a megállapodásokat fel nem bontják, addig Puzsér biztosan nem indul az előválasztáson.

Foglaljuk össze az eddigieket. Az alapkoncepció az ellenzék részérő az volt, hogy egy közös jelölttel kell legyőzni idén ősszel Tarlós Istvánt, mert úgy gondolták így több esélyük lesz (a szavazatok nem oszlanak el annyi részre, mintha többen indulnának). Az első jelöltválasztás kudarcba fulladt társadalmi érdeklődés hiányában. Most már az sem biztos, hogy tartanak második kört, hiszen képtelenek tisztességesen megállapodni.

Amíg az ellenzéki pártok saját és egymás haját is szálanként tépdesik ki, addig Tarlós István már rég hátradőlve rendeli a sokadik kávéját. Csak, hogy a töredékét említsem azoknak az intézkedéseknek, melyeket az utóbbi hónapokban hozott:

  • nem engedélyezte a Red Bull Air Race megrendezését főleg a budapesti lakosokra való tekintettel,
  • tárgyalt és lassan dűlőre jutnak a ferihegyi repülőtér vezetőségével, hogy kitolják az éjszakai repülések tilalmát 5 óráról 6 órára, ezzel szintén a közelben lakók nyugalmát és mélyalvását segítve,
  • a felújítást ezúttal nem halogatva, csupán 17 hónap alatt átadták a hármas metró északi szakaszát.

Továbbá a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint könnyedén nyerné el a szavazatok többségét a jelenlegi főpolgármester. Az ellenzék aggodalma tehát indokolt, de olybá tűnik, a kétségbeesettség eddig nem rendet vágott soraik között, inkább csak nagyobb káoszba taszította Őket.

 

kép forrása: azonnali.hu