Mi folyik itt Budapesten III. – Ujhelyi és az ámokfutók; Összenő, ami összetartozik

Ujhelyi István észrevette, hogy kampány van, de új programot nem sikerült összeütnie. Dobrev Klára még mindig rendíthetetlen az Európai Egyesült Államok víziójában. A Momentum büszkén villódzott a kétes múltú Emma Boninoval Budapest utcáin. Kampányfigyelőnk folytatódik.

Az MSZP-Párbeszéd kampányfőnöke felocsúdott, miután több mint egy hete pártja uralja a napirendet Bangóné megszólalása óta. Rájött a megoldásra: nem kell kerítés Európába! Bontsuk le az összeset, amely eddig épült. Eközben Tóth Bertalan az M1-ben bemutatta hivatalos programjukat, melynek része a minimális bérszint, nyugdíj és családi pótlék. Kiemelte, hogy fontos lenne csatlakozni az Európai Ügyészséghez a korrupció hatékonyabb felülvizsgálatának érdekében. Erősen fellépnének a szélsőjobboldali populista erőkkel szemben, amelyek elmondása szerint egyre terjednek a térségben. Az illegális migrációval kapcsolatban megállapította, hogy konszenzusra lenne szükség a többi tagállammal, egységes rendszerben, közösen kell megoldani a problémát.

Tóth Bertalan szociálisan érzékeny, igazságos és határait közösen védő Európáját csupán pár óra választotta el Ujhelyi mindenkit befogadó Uniójától. Az sosem szülhet megfelelő eredményt, ha egy párt tagjai különböző dolgokat kommunikálnak. Jogosan merül fel a kérdés: így hogyan igazodnak ki rajtuk szavazóik? További – igencsak vaskos – „problémát” jelent, hogy a kerítés lebontásának nincsen társadalmi támogatottsága.

forrás: https://www.migraciokutato.hu/hu/2016/07/12/kozvelemenykutatas-sorozat-a-migracio-tarsadalmi-megiteleserol-i/
forrás: https://szazadveg.hu/hu/kutatasok/az-alapitvany-kutatasai/piackutatas-kozvelemeny-kutatas/a-magyarok-novekvo-bunozesre-szamitanak-europaban-a-migracio-kovetkezteben

A választópolgárok véleménye egyértelmű: amíg az ellenzéki pártok nem ismerik fel a helyzet súlyosságát, addig aligha fogják őket támogatni. A kerítés lebontására épített kampány pedig a lehető legrosszabb koncepció, már Botkának sem jött be annak idején. Reménykedjünk, hogy ezzel egy időben a „Fizessenek a gazdagok” szlogen már nem tér vissza.

Amíg az MSZP-Párbeszéd koalíció ötletdeficitben szenved, addig a legismertebb és legnépszerűbb listavezető „álmot látott”. Dobrev Klára víziója kísértetiesen hasonlít a Tóth Bertalan által elmondottakra. Egy csipetnyivel több demagógiával és Európai Egyesült Államokkal fűszerezett kampányvideót készített a Demokratikus Koalíció, amely Dobrev Klára Facebook-oldalán megtekinthető. A május elsején tartott DK-majálison is kifulladásig tolta a szokásos narratívát a „legeurópaibb párt” képviselője, miszerint Magyarország jövője elképzelhetetlen nyomorral járna az Unión kívül. Valójában az Unión kívül csak káosz, nyomor és összeomlás található.

Ha már majális, a Momentum ismét nem szerénykedett a polgárpukkasztásban. Európa egyik legszélsőségesebb liberális politikusát hívta meg rendezvényére. A 71 éves Emma Bonino jelenleg a Több Európa (Più Europa) nevezetű párt vezetője Olaszországban, mely az ALDE-frakció tagja. Ami most érdekes számunkra, az az origo.hu által kiderített hosszú karrierútja, melyből fény derül szélsőségesen abortuszpárti múltja. Olyannyira pártolta a magzatelhajtás e módszerét, hogy működtetett egy megközelítőleg 10141 illegális abortuszt végrehajtó szervezetet. A Sterilizációs és Abortuszinformációs Központot a hetvenes években alapította, s erre azért volt szükség, mert akkor még Olaszországban a művi terhesség-megszakítást nem engedélyezte a törvény. Tudnunk kell még arról is, hogy miként vélekedik a migráció kérdéséről. Ezzel kapcsolatban a politikusnő a következőt nyilatkozta: „A szervezett bevándorlással nemcsak biztosabb nyugdíjrendszert, hanem nagyobb biztonságot és társadalmi egyenlőséget is nyerhetünk.” Már kétségünk sem lehet, hogy Ő mit gondolhat a magyar-szerb határkerítésről…

Bonino kétes ügyeitől Fekete Győr András és a Momentum nem határolódott el.

 

A végére pedig jöjjön egy kis helyzetjelentés a számok nyelvén: eddigi legfrissebb előrejelzés szerint a 21 mandátum eloszlása a releváns pártok között:

  • a Fidesz-KDNP 13-at kap;
  • az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik 3-3 helyet;
  • a DK és a Momentum is egy-egy képviselőt küldhet;
  • az LMP nem szerez magának széket az EP-ben.

 

A programok népszerűsítése és a szavazatszerző hadjárat egy hónapja indult. Európa lassan választ vezető politikusairól. A metszet.info továbbra is résen lesz a kampány eseményeivel kapcsolatban.

 

borítókép forrása: https://www.chappatte.com/en/gctheme/european-union/