Nosztalgia

Közelegnek az országgyűlési választások, és a kampány élesedésével tanúi lehetünk egy érdekes jelenségnek: a régi baloldal (értsd: MSZP-SZDSZ kormányok kitartottjai, közszereplői) tízperces műsoridőkben képernyőre kerülve mondanak egy-egy „erős állítást” Orbán Viktorra. Karácsony előtt maga Nagy Bandó András jelentkezett egy 2002-es ‘Orbán veri a feleségét’ legenda újramelegítésével, az újévet pedig Konrád György kezdte egy Orbán-Ceausescu párhuzam meghúzásával.  

Ahhoz, hogy ezeket a megnyilvánulásokat értelmezni tudjuk, kicsit vissza kell repülnünk az időben, amihez segítségül hívjuk Farkasházy Tivadart, aki egy emlékezetes – Vágó Istvánnal folytatott – tévés beszélgetésben így révedt a múltba:

Igen, nosztalgiáznak, ezek az emberek azt gondolják, hogy 15 éve nem változott ebben az országban semmi. Ahogy Farkasházy gondol vissza fátyolos szemmel az 1994-es választási győzelemre, mely keretei között az akkori SZDSZ összeborult a kommunista utódpárt MSZP-vel, úgy gondol vissza Nagy Bandó András a 2002-es dicsőséges forradalomra, amikor – ahogy azt teszi ma a Fidesz is – a bulvár felhasználásával, néhány nappal a választások előtt hatásos volt bedobni a hivatalban levő miniszterelnökről, hogy veri a feleségét. Konrád György is a régi reflexek szerint diktátorozza, sőt Ceausescuzza le Orbánt. Amíg ezek a megnyilvánulások ellenpont nélkül maradtak 2010 előtt, 2018-ban már következményei vannak (lásd még: bocsánatkérés).

Nehéz lesz az átállás a klasszikus MSZP-SZDSZ korabeli öregeknek, de reméljük, nem az ilyen megnyilvánulásaikkal teszik majd hozzá a 2018-as kampányhoz a részüket, hanem felfogják, hogy megváltozott a környezet, eltelt jó pár év, és ha ők ebben az új helyzetben nem tudják értelmezni a valóságot, akkor inkább végleg visszavonulnak a közszerepléstől.

A kép forrása: www.nepszava.hu