Október 2.: népszavazás – De mit is jelent ez?

A kormány október 2-án a polgárok szavával szeretne pontot tenni egy régóta húzódó és hazánkat meglehetősen érintő ügy végére, mégpedig a migránskérdésre.

Mint ahogy már sok felületen találkozhattunk vele, televízióban, hirdetőtáblákon, újságokban és a világhálón, október első vasárnapjára egy referendumot írt ki a köztársasági elnök a kormány kezdeményezésére, mivel a kabinet meg szeretné akadályozni, hogy Magyarország lakosainak akarata ellenére telepítsenek migránsokat az állam területére.

Bármi legyen is a referendum eredménye, az három évre köti a parlament kezét, ebből kifolyólag nem születhet legalább 3 esztendőn keresztül a népszavazásban hozott döntéssel ellentmondó törvény. Jelenti ez azt, hogy bár vannak nemzetközi szerződések, melyek kötelezhetnék az állam vezetőit véleményükkel ellentétes jogszabály megalkotására, de arra ezek a kontraktusok sem jogosítanak fel senkit, hogy egy egész nemzet szavával szemben bárki felléphessen, elvégre egy ország kormánya a néptől kapja a hatalmát, tehát előtérbe kell helyeznie az ő akaratukat.

Az utóbbi időkben sajnos beigazolódott mindenki félelme, a menekültáradattal iszlamista radikálisok is bejutottak Európába, és ezt látszanak igazolni a közelmúltban történt merényletek is, melyek inkább arra ösztönözhetik a szavazókat, hogy nemmel voksoljanak. Természetesen van, aki humanitárius oldalról közelíti meg a témát és ez alapján úgy vélekedik, hogy mondjunk igent a kényszerbetelepítésre. Ezeknek az emberbarát egyéneknek igazuk is lenne, de jelenleg a kérdés valójában nem az, hogy valaki emberszerető vagy sem, hanem az, hogy mennyit őrzünk meg az önrendelkezésünkből.

A magyar kormány éppen ezért tűzte ki célul, hogy nemet mond az Uniónak. Nem a külföldi segítségre szorulók ellen irányul ez a szavazás, erről szó sincs. Politikusaink arra keresik a választ, hogy Magyarország mennyire vesse alá magát a minket körülvevő hatalmak akaratának, és mekkora szuverenitást vagyunk hajlandóak feláldozni az európai integráció érdekében.

Kép forrása: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply