Országos Ellenállás – Gyurcsány vidéki turnéja

Gyurcsány még a szerdai nap folyamán Facebook Messengeren hívott meg az Ellenállásra, úgyhogy másnap reggel elhatároztam, hogy én is kimegyek, és megszemlélem az általa vasárnap meghirdetett, majd kedden megkezdődött eseményeket. Nagy megdöbbenésemre sem a tüntetők, sem a színpad nem volt már ott az Alkotmány utcában. Itt tényleg tombol a diktatúra, gondoltam magamban, alig telt el két nap, és színpadostul söpört ki mindent és mindenkit az utcáról az Orbán-rezsim. Egy perc keresgélés után az interneten azonban megláttam, hogy a Facebookon meghirdetett Ellenállásra keresztelt eseményt törölték, a DK honlapján pedig egy közleményben volt olvasható, miszerint a demonstráció vidéki turnéra indul, melynek pénteken Szeged lesz az első állomása.

Viccet félretéve: Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője még tegnap az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be, hogy a tüntetés-sorozat elhagyja a fővárost. Elmondása szerint azért, mivel rengetegen keresték meg őket azzal a demonstrációk után, hogy vidékiek, és ezért nem tudnak ott lenni az eseményeken. Ez ugyebár több szempontból is furcsa lehet.

Egyrészről Budapest továbbra is a legellenzékibbnek számító város, emlékezzünk csak vissza az áprilisi választások után tartott utcai megmozdulásokra, melyek közel százezer fős létszámmal zajlottak.  Másrészről nézzük csak meg a vidék Magyarországát, hogy mit mondanak erről az ellenzéki politikusok: ott csak a Fidesz van jelen, minden médium kormányközeli, melyek segítségével agymosásnak vetik alá a helyieket és ugyebár emiatt is nyerték meg ismét kétharmaddal a tavaszi országgyűlési választásokat. És pont itt akarnak Gyurcsányék tüntetést szervezni? Biztos azért is, hogy felkeltsék a Fidesz által álomba ringatott helyieket. Azonban látni fogjuk, hogy ez nem így van.

Mivel nem Debrecenbe vagy Miskolcra mennek a DK-sok, hanem Szegedre. Abba a városba, ahol az MSZP-s Botka László a polgármester és ugyebár ehhez az ellenzéki fellegvárhoz nagyon közel fekszik Hódmezővásárhely, ahol szintén egy olyan politikus található a város élén, aki nem a kormánypártokkal szimpatizál, sőt, Márki- Zaj Péter az összes ellenzéki párt támogatásával nyerte el pozícióját. Azt se felejtsük el, hogy a független polgármester a múlthéten szintén demonstrációt szervezett, aminek legalább akkora „sikere” volt, mint a Gyurcsány által meghirdetett ellenállásnak. Tehát láthatjuk, a DK nem egy, a Fidesz által „uralt” városban akar tüntetést szervezni és ébresztőt fújni a vidék lakossága felé, hanem egy „MSZP-s” városban, melynek a közelében egy „független” település található, így talán lesz elegendő emberük ahhoz, hogy ne kelljen ismételten tömeget photoshoppolniuk a rendezvényükhöz.

DK Facebook photoshopkirályok
kép forrása: Facebook

Viszont amellett sem mehetünk el, hogy nem volt túl rózsás a viszony Gyurcsány és a Szegedet vezető Botka László között, hiszen utóbbi akkor, amikor a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje volt, nem látta szívesen a DK elnökét az általa meghirdetett együttműködésben. Úgyhogy már emiatt is érdekes lesz az esemény, hogy vajon ott lesz-e Botka az ellenállók között, vagy esetleg fel is megy a színpadra?

kiemelt kép: web.dkp.hu