Összefogás 2018?

A 2018-as választások közeledtével minden párt egy olyan stratégia kivitelezésén dolgozik, ami minél több helyet lenne képes neki biztosítani a parlamentben. Ez alól nem kivételek a baloldaliak sem, bár az előzetes közvéleménykutatások alapján úgy tűnik, hogy nem fognak elsöprő sikert aratni.

Erre szeretne megoldást találni az MSZP, illetve Botka László miniszterelnök-jelölt, azzal, hogy új ajánlatot tesz hat magyar, ellenzéki pártnak: a DK, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd, a Liberálisok, és az Együtt politikusainak.  Az alku szerint az összefogásért cserébe biztos parlamenti helyeket kínál nekik az MSZP, így létrehozva a jövőben egy esetleges koalíciós kormányzást. 2014-ben nem vezetett sehova ez az „Összefogás”, ráadásul – bár a dolog elméletben jól hangzik -, gyakorlatban felmerülhet pár probléma.

Kezdjük a jelenlegi, már létező gondoknál. Mostanra kevés olyan embert lehet találni, aki nem hallotta volna, hogy Botka mennyire nem szívleli Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, ami azért jelentősen nehezíti az esetleges együttműködést. Mindezek fényében már az is haladásnak számít, hogy a DK-t nem zárja ki Botka teljesen a kormányzásról alkotott jövőképéből, de ahhoz, hogy a Gyurcsány-párt is hajlandó legyen az összefogásra, az ex-miniszterelnöknek is listás helyet kell biztosítani. Mai hírek szerint azonban Botka László egyelőre arra sem hajlandó, hogy leüljön a Gyurcsány Ferenccel tárgyalni, ami nem feltétlenül bölcs dolog, ha mindenképpen maguk mellett akarják tudni a DK-t.

A Momentum és az LMP ez idáig ugyanazon az állásponton vannak, miszerint ők külön indulnak mindenkitől, nem kérnek az Összefogásból. Ez nem meglepő, hiszen Fekete-Győr pártja  már a kezdetekkor bejelentette, hogy elzárkózik minden régi politikai párttól. Ezt az imázst pedig ugye fenn is kell tartani, az azonban, hogy mekkora sikerrel kecsegtet ez a taktika a tavaszi választásokon, már más kérdés.

Az Együtt jó ötletnek tartja az együttműködést, csak nem az MSZP-vel, illetve a DK-val, ugyanis egy új pólust akarnak létrehozni, amibe azok ketten nem tartoznak bele. Így Juhász Péter pártja sem bizonyulna biztos partnernek egy lehetséges Összefogásban.

Két párt maradt, akiknek nincs valamilyen kifogása az MSZP ellen. A Liberálisok támogatják Botkát, ellenben a Párbeszéd csak akkor hajlandó erre, ha az MSZP rendezi a kapcsolatait a többi párttal. Ez utóbbira jelen helyzet szerint elég kevés a lehetőség.

Abban az esetben, ha mégiscsak minden sikerül és meg is nyeri az „Összefogás 2018” a választásokat, megint rengeteg problémával találkozhatunk. A legfőbb, hogy hét olyan párt próbálná kormányozni az országot, akik profiljukban és némiképpen ideológiailag is eltérnek egymástól, tehát elég lenne egy kis szikra, egy apró konfliktus, ami ki is zárhatja azt, hogy hatékonyan legyenek képesek vezetni a magyar államot.

Tehát most ott tartunk, ha ma lennének parlamenti választások, az MSZP-t egyedül a Liberálisok támogatnák, de a mérések szerint ők maguk sem tartoznak a legnépszerűbb pártok csoportjába. Jelenleg úgy tűnik, lehetetlen baloldali összefogást kialakítani, de 2018 tavaszáig sok minden történhet, akár olyan politikai manőverek is, amelyek megnyithatják ezt a lehetőséget is.

A kép forrása: www.nepszava.hu