Puzsér a rengetegben

Puzsér Róbert körülbelül egy hónappal ezelőtt (október 10.) hivatalosan is bejelentette: jövő ősszel indul a főpolgármesteri címért. A hír nagy port kavart országszerte a politika iránt érzékeny emberek között. Mióta (október 10-én) posztolta politikusi bemutatkozó-videóját YouTube-csatornájára, rengeteg minden történt az üggyel kapcsolatban – nem beszélve arról a mini roadshow-ról, amit a média legkülönbözőbb felületein futott Puzsér azóta.

Programja egy pontból áll: zöldebbé és emberbaráttá tenni a fővárost. Ez a Sétáló Budapest víziója.

Puzsér azt mondja, szeretne létrehozni egy emberibb léptékű, „nyugatibb”, „európaibb” fővárost. Arra hivatkozik, hogy Budapest belvárosában élők 3 évvel előbb halnak a káros levegő miatt. Mindez azt jelenti, hogy a XXI. századi Budapest belvárosából a gépjárművek kitiltásra kerülnének . Ez a Jászai Mari tértől a Fővám térig, illetve az I., az V., a VI. és a VII. kerület bizonyos részeire vonatkozna. Csak így lehetne megszüntetni a belélegezhetetlen levegőjű metropolisz lakosainak további egészségkárosodását. Puzsér az élhetetlen betondzsungel közepére kíván kiépíteni egy kipufogógáz-mentes, átsétálható kisvárost.

Nagyon szép, de megvalósíthatóságában kétséges programnak néz ki – amit az is jól mutat, hogy tervének gyakorlati  elemeit még nem dolgozta ki. Ezzel kapcsolatban egyébként nemes egyszerűséggel annyit nyilatkozott, hogy ez nem az ő dolga, erre a munkára szakembereket fog alkalmazni. Persze ha megválasztják. Valójában a program leírása sem teljes még, jövő tavasszal készül el.

Mindezek ellenére Puzsér mégis szerzett magának támogatókat, többek között a botrányokkal tűzdelt karrierű Zaránd Pétert, a Momentum alapítótagját és volt kampányvezetőjét (a választás előtt pár hónappal magára hagyta pártját) és az ELTE volt HÖK-elnökét (elnöksége alatt történtek a gólyatábor-botrányok). Most újult erővel tér vissza a politikába Puzsér Róbert kampányfőnökeként.

Ungár Péter is támogatná a polgármester-jelöltet (pletykák szerint már jelenleg is pénzeli Puzsér kampányát). De hát láttunk már tőle ilyet, Ungár összefogna a Jobbikkal, vagy akár az MSZP-vel is. Már csak párttársait kell meggyőznie erről, igen nyomós érvekkel.

De azért nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Puzsér Róbert az egyik legmegosztóbb személyiség országunkban. Szabadszájú kommunikációjával és határozott véleményével valójában kétféle reakciót válthat ki: az ember vagy nagyon megszereti, vagy mélységesen pusztítónak titulálja. Állítása szerint ő ugyanaz a „megmondóember” most is, mint régen volt, és nem szeretne politikus lenni.   Lehet, hogy ez esetben Tarlós István bölcs szavaira kell hagyatkoznunk: „Ez egy szakma, szakmájában ő az egyik legjobb. Nagyon tehetséges. A városvezetés az egy másik szakma…”.

De a tartalom nélküli programon, az összefogósdin és a politikusszakmától elhatárolódó pszeudopolitikusi öndefiníción túl történtek még egyéb érdekességek is, amelyek kétségbe vonják Puzsér komolyan vehetőségét. Persze a mindenkori hatalommal szembeni örökös forrongása nem hagyott alább, de kiszemelt magának egyújabb ellenséget is: kezdetét vette a közmédia elleni lázadása. Habár Puzsér azt állítja, hogy ő továbbra is egy „megmondóember”, jól látszik, hogy mióta bejelentkezett főpolgármester-jelöltnek, önmagához képest viszonylag szalonképesen próbált nyilatkozgatni. Eddig bírta – a közmédia utálata visszahozta a  trollkodás-specialistát. Ennek első pillanata a nemrég az M1-en lezajlott reggeli interjú volt, ami a „Kossuth rádió-puccsal” folytatódott. Mindkét esetben a közbeszéd lealjasítását vette témául, programjáról, amiért valójában meghívták, egy szót sem ejtett. Én még nem látom a végét ennek a tevékenységnek, bár a történtek alapján az összes kártyáját eljátszotta a közmédiában.

Foglaljuk össze tehát a leírtakat: egy káoszra épülő, félig-meddig bukott politikusok által támogatott, kormány-ellenességre kihegyezett megmozdulás, ami egy értékeken alapuló koncepciót foglal magába, de annak megvalósítására a mai magyar társadalom még nem áll készen. Puzsér Róbert elfogadta a kihívást.

kép forrása: https://www.facebook.com/SetaloBudapest/