Se veled, sem nélküled…

Budapest, 2014. január 14. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője, Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke (b-j) sajtótájékoztatót tartanak a Képviselői Irodaházban 2014. január 14-én. Sorrendben Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea szerepel az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberálisok közös országos listájának első öt helyén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pár napja helyzetjelentést láthattunk az összefogás jelenlegi állásáról a Magyarul Balóval című műsorban az RTL Klubon. A mérkőzésen hárman vettek részt, mégis úgy tűnt, közülük csak ketten vannak játékban: Szél Bernadett és Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely pedig a kispadról figyeli a meccset.

Baló György első kérdése az volt, lesz-e teljes ellenzéki összefogás a Fidesz leváltása érdekében, azaz kollaborálnak-e a Jobbikkal. Szél Bernadett rögtön magához ragadva a szót elmondta, hogy míg a Jobbik nem tudja definiálni önmagát, addig az LMP sem tud a párttal mit kezdeni. Karácsony Gergely szerint nem érdemes, hiszen ha a Jobbik kerülne kormányra, ugyanúgy Simicska Lajos ,,fújná a passzátszelet”, mint ahogy anno a Fidesznél tette. Gyurcsány Ferenc a Jobbik múltjára hivatkozva határozott nemmel felelt.

A műsor további részében az esetleges kormányváltás kivitelezéséről vitáztak a pártvezetők. Gyurcsány szerint a kormányváltás legnagyobb akadálya maga az LMP, mivel nem hajlandóak összefogni a baloldali pártokkal, aminek következtében megoszlanak a szavazatok. Szél szerint azonban korszakváltásra van szükség, ahol nincs helye már bukott politikusoknak.

A két politikus oda-vissza rúgta egymásnak a labdát. Míg az LMP miniszterelnök-jelöltje a teljes megújulást hangsúlyozva próbált nagyobbnak látszani, mint a zakója, addig a volt miniszterelnök kimérten és higgadtan elzárkózott mindenfajta radikális változástól.

Úgy tűnik, egyik balliberális párt sem érdekelt egy közös indulásban. Nem lesz közös miniszterelnök-jelölt állítás, nem lesz közös lista. Egyedül az MSZP-nek érné meg kollaborálni a teljes eljelentéktelenedésük megelőzése érdekében, viszont a DK-nak már nincs szüksége a szocialista párt támogatására, az Együtt csak a Párbeszéddel működik együtt, a Momentum pedig teljes hitelét vesztené, ha bárkivel is összefogna. A koordinált indulás lebonyolítása is kérdéses, hiszen a pártok továbbra is egymás ellen kampányolnának, ami erősen befolyásolja az egyéni jelöltek esélyeit. Következésképpen a választási verseny csak egy baloldali házi bajnokságnak ígérkezik, és egyik pártnak sem Orbán Viktor leváltása a valódi célja.

A kép forrása: MTI