Szemhéj csukódik, pupilla tág

Tegnap délután jelent meg a hír, miszerint politikai mozgalmat indít Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. RED, azaz Radikális Európai Demokraták néven induló kezdeményezésével abban bízik, hogy olyan ellenzéki közösséget hozhat létre, amely a politikai pártokon túl aktívan tehet az Orbán-kormány leváltásáért.

A meglehetősen váratlanul, egy online sajtótájékoztatón keresztül bejelentett kezdeményezés meglepő lehet az MSZP lassan süllyedő hajója számára. Ujhelyi az MSZP alelnöki posztjáról lemondva magabiztosan tekint arra a csónakra, amely reményt jelenthet a „modern idők szavát megértő radikális baloldaliak számára.” Reméljük, hogy ez nem bizonyul egy elhibázott kísérletnek, ami lyukas csónakként biztosít menedéket a válságban lévő baloldal számára…

Bízzunk abban, hogy nem a jakobinusok örökségét kívánja átvenni, akik a világ első radikális demokratáiként több megrázó eredménnyel büszkélkedhettek. Punnany Massif dalszövegét idézve: „Szemhéj csukódik, pupilla tág, Fel a fejjel Magyarország: Guten Tag!” Nem „jakobinus-puttonyszájakra”, hanem egy ébredésre van szükség, ami segíthet a baloldal önmagára találásában.

 

A kép forrása: http://i.imgur.com/BE80Ifv.jpg