Szocialista végvár II.

„Hé, fideszes főbetyárok, eljött az idő, amikor visszaköveteljük tőletek az országot!”üzente meg Botka László, aki sokévnyi tartózkodás után végre elfogadta a felkérést 2017-ben, és az MSZP miniszterelnök jelöltje lett. A nagy remények mögött azonban nagy feladatok is álltak: A 2010-es választásokon a szocialisták támogatottsága olyan szinten szakadt be, hogy az felborította az egész addigi magyar pártrendszert. A Fidesz-KDNP szövetség példátlanul nagy arányban győzött, az új ellenzék pedig darabjaira hullott. Mivel 2014-ben nem sikerült az ellenzéki pártoknak reális alternatívát kínálniuk a szavazóknak, Botkára hárult a feladat, hogy visszakormányozza a szocialistákat a szakadékból és összefogja a párt színei mögött az ellenzéki oldalt, hogy együtt állhassanak ki a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen.

„Laci több mint egy nagyvárosi polgármester, de sajnos lehet, hogy országos pártvezetőnek kevés”adott hangot a félelmének egy párttársa, akinek két éves távlatból visszatekintve igaza volt. Botka sikerszériája ugyanis 2017 októberében megszakadt, hivatalosan is lemondott miniszterelnök-jelöltségéről. Nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen folyamatok vezettek a lemondásához, de az elhibázott/népszerűtlen „Fizessenek a gazdagok!” kampány, az agresszív koordinációs kényszer (amit Botka képviselt a többi párttal szemben), az MSZP magas elutasítottsága a választók között, valamint saját párttársainak ellenállása erős szerepet játszhatott döntésében. Utóbbit támasztja alá lemondólevele: „Hibáztam, mert alulértékeltem a Fidesz aljasságát; azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket.”

Megszokott dolog, hogy kampányidőszakokban a felek a szavazók buzdításának érdekében arról beszélnek, hogy a soron következő választás sorsdöntő jelentőségű lesz. Szeged esetében az önkormányzati választásokra ráfordulva azonban ez az állítás megállhatja a helyét. A polgármester országos bukása ugyanis nagy befolyással lehet a városi szintű megítélésére is.

Történt ugyanis, hogy a magasabb szerepkörhöz magasabb médiaérdeklődés párosult, így ugrásszerűen megnőtt azon cikkek száma, amelyek a város korrupciós ügyeit dolgozták fel. A Szeviép-ügyben közel ötszáz család károsult meg, és egyes cikkek szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a cég Botka László érdekkörébe tartozott. A VIP parkolóbérletek kapcsán pedig a polgármester három közeli munkatársát is első fokon elítélték, amiért azok 2008 és 2012 között 307 esetben adtak ki ingyenes parkolóbérletet olyanoknak, akik nem voltak arra jogosultak, ezzel negyvenmillió forintos kárt okozva a városnak. Ahogy arra az előző cikkben is utaltam, Botka László sikere részben azon is múlt, hogy a széles közvélemény szemében sikerült elhatárolnia magát a kirobbant botrányoktól. A médiatámadások hatására lehetséges, hogy a választópolgárok szemében ez a bizalom 2019-re megrendült.

További problémát jelenthet, hogy az egykori miniszterelnök-jelölt folyamatos harcokat vívott pártján belüli ellenzékével és a többi ellenzéki párttal is (érdemes itt felidézni, ahogy Gyurcsány és Botka folyamatosan ki akarták egymást szorítani a vezető pozícióból). Ez a kétfrontos háború erősen megtépázta az országos népszerűségét, amely négy hónap alatt 11 százalékot csökkent. Habár a szegedi polgármester szerint árulók és bűnözők vannak benne, pártjának végül sikerült megnyernie Csongrád megye 1. számú egyéni választókerületét 43.6 százalékkal. Ennek ellenére fenn áll a veszélye annak, hogy Botka személyi népszerűsége tartósan alacsonyabb szinten marad akár Szegeden is az országgyűlési kampány után.

Az idei önkormányzati választások kampányára az alföldi polgármester tehát megtépázottan fordulhatott rá. Paradox módon ezzel párhuzamosan bizakodásra okot adó dolog is történt a városban.  A legutóbbi EP választáson a Fidesz-KDNP nem tudta elérni az 50 százalékot, így amikor hivatalossá vált, hogy a lehető legszélesebb ellenzéki koordináció áll fel a polgármester újraválasztási kampánya mögé, elégedetten dőlhetett hátra. A történet mégsem ér itt véget. A kormánypártok a jelek szerint célul tűzték ki a szocialista végvár bevételét, így központilag álltak neki a kampány megszervezéséhez. Hosszas mérlegelés után végül bejelentették, hogy Nemesi Pált, egy helyi nagyvállalkozót, független jelöltet fognak támogatni az októberi választáson, aki nagy erővel vágott bele a kampányolásba. És hogyan lehetne a helyzet még érdekesebb? Lauer István, Botka szocialista képviselőtársa, bejelentette, hogy miután a pártja beáldozta képviselői helyét a DK javára a koordináció miatt, független jelöltként indul a polgármesteri székért főhősünk ellen.

Folytatása következik!

 

kép forrása: zoom.hu