Szocialista végvár III.

Nyakunkon vannak az önkormányzati választások, ennek megfelelően a szegedi polgármester-jelöltek lassan befejezik a hónapok óta tartó bemelegítést és felsorakoznak az egész napos verseny startvonalához. Az első futósávon a mindezidáig veretlen, többszörös bajnok Botka László áll, aki immáron a vörös mez helyett egy szivárványszínűben mérkőzik meg. A lelátón az ellenzéki pártok egymás mellett ülve szurkolnak neki (bár a Demokratikus Koalíció hangja néha elcsuklik). Mellette Lauer István áll, Botka korábbi edzőtársa, aki megkopott vörös futóruhájában sűrű szitkokat szór a lelátón ülő MSZP-re és DK-ra. A harmadik sávban Szabó Bálint várakozik, aki miután már szinte minden színű mezt kipróbált, úgy döntött meztelenül vág bele a versenybe. A jelölt valószínűleg bízik tehetségében, ugyanis az elmúlt fél évben szinte egyáltalán nem készült a versenyre. Végül pedig az utolsó sávba is megérkezett Nemesi Pál, aki vállalkozóként saját maga készítette el sportfelszerelését (a Botkára fogadók szerint Nemesit a Fidesz készítette fel teljes egészében a versenyre, ám a jelölt szerint csupán szponzorációról van szó). A sportkommentátorok szerint a verseny Botka és Nemesi között fog eldőlni, de a fix befutót senki sem meri megjósolni. Egy biztos: kemény versenynek nézünk elébe, így érdemes megvizsgálni a polgármester-jelöltek terveit a versenynap utáni évekre.

Botka László programterve Szeged városával kapcsolatban nyilvánvaló: 17 évnyi városvezetésének eredményeire támaszkodva alakította ki 12 pontos programját, amely azt ígéri, hogy folytatódik a város széleskörű fejlesztése a megkezdett úton. Véleménye szerint tovább kell vinni az eddigi munkát, melynek eredményei már látható Szeged infrastruktúrájában, egészségügyében, oktatásában, szociális és kulturális intézményeiben egyaránt. A programban nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, amelyet a beígért elektromos buszhálózat és a város köré telepítendő „légszennyeződés elleni véderdő” fémjelez. Ambícióiban támogatja az összes ellenzéki párt is, így az önkormányzati kampányt sokszor országos jelentőséggel is felruházzák: a szabadság megtartása a cél a vélt zsarnoksággal szemben.

Mindazonáltal sokak szerint a város jelenlegi irányvonala nem hordoz jövőképet. Ezen emberek egyike Nemesi Pál, aki független polgármester-jelöltként vágott bele a kampányba. Az építőipari nagyvállalkozó nevéhez sok helyi projekt kapcsolódik az elmúlt évekből, azonban mégis úgy látja, hogy kifogyott a lendület és a kreativitás a szocialista városvezetésből. Véleménye szerint a megyeközpontból regionális központot tudott volna gazdaságilag létrehozni a városvezetés az elmúlt években, de mégsem tette. Bemutatkozó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, azért indul, mert érzi magában az erőt és a potenciált arra, hogy felzárkóztassa a várost arra a szintre, amit megérdemel. Véleménye szerint Botka túl sok erőt és időt fektetett a pártpolitikai civakodásokba, amelyeknek árát végső soron a város fizette meg. Függetlenségének pont ez az oka: pártoskodás helyett programot, szavak helyett tetteket szeretne, lehetőleg közösen mindenkivel. Programjában az egészségügy és a közbiztonság mellett így főleg az iparfejlesztésre és a harmadik tiszai híd megépítésére összpontosít: azokra a témákra, amelyek sokak szerint pont a kormány és az önkormányzat eddigi szembenállása miatt nem kaphattak elég figyelmet.
A program azonban magában kevés a sikerhez. Nemesi Pál akkor lett város- és országszerte ismert, amikor júliusban a Fidesz-KDNP bejelentette, hogy Őt fogja támogatni októberben. A nagyvállalkozó kampánya innentől kezdve erőteljessé vált: sorozatosak voltak a nyilvános kampányesemények, a választópolgárokkal tartott konzultációk, valamint a hirdetés kihelyezések. Nem is kellett sok, hogy Nemesire rásüljön a „Fideszes báb” bélyeg, amellyel az ellenzéki pártok a kormánnyal nem szimpatizáló szavazókat szeretnék eltántorítani egy félreikszeléstől.

Ennek ellenére azonban a szegedi kampány viszonylag nyugodtnak, nagyobb botránytól mentesnek tűnik. A jelöltek és a lakosság közötti párbeszéd főleg a város ügyeiről szólt, így általánosságban elmondható, hogy Szegednek sikerült kikerülnie az országos kampány szellemiségét: a bemocskolásokat, a karaktergyilkosságokat, a botrányokat és az értékek lezüllését. Bármi is legyen vasárnap a végeredmény, annyi biztos, hogy Szeged már ezzel is nyert.

Kép forrása: 24.hu