Tekints magad mögé’

Sok cikk jelent már meg a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásról, sőt, már mi is foglalkoztunk a kérdéssel.[1] A kormánypárti és az ellenzéki médiumokban sem maradt válasz nélkül a február 25-i szavazás igencsak meglepő eredménye. Több politikai elemző és közéleti szereplő is megfogalmazta már, hogy „egy lokális választás alapvetően nem az országos erőviszonyokról szól,” annak eredményeit, kimenetelét vizsgálva csak óvatos következtetéseket lehet levonni, azonban azt kétségek nélkül meg lehet állapítani, hogy szimbolikus jelentőséggel bír ez a vereség.

A médiában olvasható különböző következtetések alapján két dolgot biztosan meg lehet állapítani: az ellenzék abban érdekelt, hogy a történtek hatásait országos léptékűvé emelje, míg a kormánypártok – a kommunikációs vezérfonalak újrahangolása mellett – elsősorban a választás jelentőségének a lokalizálására törekednek. Amint az több sajtóorgánumban is megjelent a kormánypártok egy „kontrollpofont” kaptak. Ez a szavazóktól érkező figyelmeztetés talán felrázza a kormányzati kommunikáció monotonitásába és az üzenetek egysíkú, sokszor fájdalmasan egyszerű közlésére berendezkedett gépezetet. Szükség van az önvizsgálatra, azon hangok meghallására, amelyek a diadalmenet közepette elenyésző jelentőségűnek tűnnek. A Tertullianus által feljegyzett római intő szólam szövege ma is különös súllyal bír a győztesek és a legyőzöttek számára is: „Respice post te, hominem memento te.”

„Tekints magad mögé! Ne feledd, hogy ember vagy!” Kijózanító szavak ezek, hiszen arra az alázatra intenek, ami a siker és az elismerés közepette nélkülözhetetlen még ma is. Beszélhetünk komoly eredményekről, vagy éppen sajnálatos melléfogásokról, de alázat nélkül egyik sem szolgálhat a közösség épülésére. Márpedig épülésre van szükség. Épülésre, hazánk és népünk közös épülésére. Ehhez viszont minden szereplőnek mérlegelnie kell a tetteit és a szavait. Az ellenzékben lévő pártok arra kíváncsiak, hogy megismételhető-e a hódmezővásárhelyi precedens, hogy egy „össznépi együttműködéssel” lehetséges-e gátolni a Fidesz-KDNP győzelmét. Talán először érdemes lenne megvizsgálni, hogy mi is idézte elő ezt a helyzetet. Egy új szereplő színre lépése, aki önmagát éppen csalódott jobboldali, „volt fideszes”, keresztény szavazóként definiálta. Ahhoz, hogy bárki is hatalomra jusson, először valós alternatívát kell alkotni, és annak birtokában lehet igazán olyan versenyt előidézni, ami minden felet nemesebb harcra késztet.

A kormánypártok számára is sokat rejt ez a hátratekintés, hiszen szembesülhetnek a sikerekkel, a hibákkal és a teendők garmadájával. A miniszterelnök úr szavai tisztán csengenek: „soha semmit nem adnak olcsón vagy ingyen.” A magyar társadalom szövete az elmúlt 28 évben tett erőfeszítések ellenére továbbra is sérülékeny maradt, melynek orvoslásához Széchenyi és Kossuth alakjára egyaránt szükség van, hiszen csak a szív és az ész közös erejével lehet tartós eredményeket elérni. A következő 40 napban még feszültebb lesz a harc, választékos eszköztár áll minden versengő fél rendelkezésére egymás legyőzéséhez, azonban csak alázatos és becsületes küzdelemmel lehet igazán édes a győzelem.

Tekintsünk hát magunk mögé! Nézzünk szembe a belső és külső fenyegetéssel, hogy megőrizzük a haza nyugalmát, a közös értékeket, sikereket és mindazon eredményeket, amelyekért érdemes küzdeni.

Hiszen lehet bármilyen dicső a diadalmenet,

ha a háborúban oly sok élet elveszett…

Lehet bármekkora a győzelem,

ha a megosztottság nyert a szívekben.

Tekints magad mögé,

hogy tisztán lásd mi magaslik föléd.

[1] http://www.metszet.info/belfold/merre-tovabb-ellenzek-merre-tovabb-fidesz/

 

Források:

https://magyaridok.hu/paca/kontrollpofon-2838303/

https://magyaridok.hu/bayer-zsolt/felult-a-halott-2836296/

http://valasz.hu/itthon/bencsik-andras-olyat-mondott-ami-ket-napja-meg-elkepzelhetetlen-lett-volna-127585

http://hvg.hu/itthon/20180227_A_listazasnal_mar_konkretan_egett_a_pofamrol_a_bor

 

A kép forrása: Google