„Egy PROKON-os nem fut a lehetőségek után, hanem választ közülük.” – Interjú Misák Dáviddal, a PROKON budapesti elnökével

Ha jól tudom az egyetem által szervezett orientációs napokon találkoztál először a PROKON-nal. Mi keltette fel az érdeklődésedet, és miért a PROKON mellett döntöttél végül?

Igen, valóban ott találkoztam először a szervezettel. Az tűnt fel nekem leginkább, hogy a szervezetek közül az ő, vagy a mi tevékenységünk – most már mondhatom így – a legsokrétűbb. Azért döntöttem a PROKON mellett, mert láttam, hogy meg van az a fajta profizmus, és szakmaiság, ami nélkülözhetetlen a sikeres munkához és ahhoz, hogy az egyetemi és az utána következő évekből többet hozzak ki. Emellett a tagok jól is tudják érezni magukat együtt, mint közösség, ami szintén fontos.

Már egy év után megválasztottak az oktatási ügyekért felelős alelnöknek. Mi volt a motivációd, hogy benyújtsd a pályázatodat?

Amikor felvételt nyertem a szervezetbe, elsősorban az oktatásba fektettem nagy energiákat. Megvolt az a motivációm, hogy minél több órát tartsunk, rengeteget jártam oktatni. Nagyon fontosnak tartottam már akkor is, hogy tudatos fiatalok kerüljenek ki a középiskolákból, hogy megkapják azt az alapvető és hiánypótló tudást magyar állampolgárként, amit például én nem kaptam meg állampolgári ismeretek óra keretein belül, pedig mind az érettségire mind az első egyetemi évemre visszagondolva nagyon hasznos lett volna az a tudás.

Az oktatáson kívül sok más dologgal is foglalkoztok. Mesélnél arról, hogy mik is ezek pontosan?

Biztos többen hallottatok már a metszet.info-ról. Itt tagjaink jelentetnek meg cikkeket, gyorselemzéseket, véleménycikkeket aktuális közéleti, vagy akár történelmi témában, de főleg politikával foglalkozó írások születnek. Emellett a másik fő profilunk a rendezvényszervezés, egyetemi kereteken belül, és kívül is. A megszervezett események döntő többsége exkluzív, csak a szervezet tagjai vehetnek részt rajta, ezért is érdemes hozzánk jelentkezni.

Kisebb szervezeti átalakítások történtek az utóbbi időben. A PROKON-Budapest elnökeként milyen célkitűzéseid vannak a közeljövővel kapcsolatban?

Rendkívüli motivációt ad, amikor a barátaid, tagtársaid nem csak alkalmasnak, de érdemesnek is tartanak egy ilyen posztra. Azonban ez óriási felelősséggel is jár a szervezet, minden egyes tagtársam és saját magam irányába is. Szeretném a budapesti tagságot nagyobb mértékben bővíteni az előző évekhez képest, ezáltal újabb szinteket lépni felfele a budapesti működésben. Gondolok itt arra, hogy több lehetőséget biztosítsunk az oktatni vágyóknak, egyre több sikeresen lebonyolított rendezvényt, eseményt tudjunk majd magunk mögött. Ehhez rengeteg segítséget kapok az alelnököktől, és a barátaimtól, a tagságtól is.

Mit tekintesz a PROKON fő profiljának?

Ez egy rendkívül nehéz kérdés, de ha talán létezik erre a kérdésre válasz akkor az, hogy egy igazán jó, összetartó közösséget hozzunk létre, ahol segítjük egymást. A mi célunk az is, hogy lehetőségeket tudjunk biztosítani azok számára, akik a mi kis családunk részévé válnak akár az egyetemi tanulmányai után is. Egy PROKON-os nem fut a lehetőségek után, hanem választ közülük.

Jelenleg a budapesti tagok túlnyomó többsége politológiát hallgatott egyetemi évei alatt. Miért ajánlanád a PROKON-t esetleg más szakokról érkező diákoknak?

Kezdetben valóban politológus szervezetként jöttünk létre. Ezt a képet azért érdemes árnyalni, mivel vannak közöttünk orvos, történész, jogász, ökológus, matematikus hallgatók és végzettségű tagok is. A PROKON mindenki számára nyitott, aki érdeklődik a közélet iránt és szívesen segítené a közös munkát! Azért tudnám ajánlani a szervezetünket, mert itt új szempontokat, perspektívákat kaphatnak a bekerülők. Igyekszünk segíteni belátni kicsit a politika színfala mögé, így egy kicsit komplexebb képet kaphatunk a világban folyó eseményekről. A PROKON nem egy munkahely, így ennek a közösségnek részei lehetünk úgy is, ha nem hivatásszerűen kötődünk a politikához. Számos olyan programunk van, amely azok számára is izgalmas, akik csak megfigyelői a közéletnek.

Idén több vidéki alapszervezet is alapult, és ezzel a PROKON kinőtte magát országos szervezetté. Mit gondolsz, mi lehet a siker „titka”?

Egy valami biztos: aki bekerül ebbe a közösségbe, vagy akár más rendezvényeken találkozik velünk, érzi az őszinteséget, amivel egymás iránt viseltetünk. Rengetegszer jelentkeztek hozzánk úgy, hogy előtte találkoztunk velük valahol, közösen töltünk el némi időt, és az együtt szerzett élmények hatására úgy gondolták, hogy ők is szeretnének ennek a közösségnek a részévé válni. Így alakult meg a PROKON-Szeged és a PROKON-Miskolc is!

Számodra mit jelent ez a közösség?

Ez egy szeretetközösség, ahol életre szóló barátságok és akár szerelmek is köttettek. Emellett azt érzem, hogy a PROKON megadja számomra azt a pluszt, amit kerestem első egyetemi évemben, amivel megalapozottnak érzem szakmai ambícióimat, valamint személyes fejlődésemben is sokat segített ez a közösség, jobb emberré váltam az idő során.