Interjú Takács Ádámmal, a miskolci PROKON elnökével

2019-ben megalakult a PROKON miskolci alapszervezete, jelenleg az első tagfelvételi időszakunk folyik. Ennek kapcsán beszélgettünk Takács Ádámmal, a miskolci PROKON elnökével.

Takács Ádám, A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karának végzős jogász hallgatója, miskolci szervezetünk elnöke. A tagok valamennyien helyi kötődéssel bíró volt vagy jelenlegi egyetemisták, olyan fiatalok, akik az ország és a határon túli magyar fiatalok sorsát is a szívükön viselik. Olyan fiatalok, akik céljaik, jövőjükről alkotott elképzeléseik érdekében tenni is szeretnének.

Ádám te, mint a PROKON-Miskolc elnöke, hogy kerültél kapcsolatba a szervezettel?

Ennek már több mint egy éve, amikor egy más jellegű és szervezésű rendezvényen volt szerencsém megismerkedni szervezetünk országos elnökével, Klesch Dáviddal, akivel hosszas beszélgetések után hamar kiderült, hogy egy nyelvet beszélünk, hogyha közéletről van szó. Ezt követően kezdtem el érdeklődni az akkor még számomra ismeretlen, Dávid vezette szervezetről, amibe hamar jelentkezni is szerettem volna. Az érdeklődésem végül egy lehetőséggé vált, Dávid megkért, hogy alapítsam meg Miskolcon a PROKON helyi alapszervezetét.

Mi a fő motivációd? A szervezetépítés elég sok energiát igényel…

Amit a PROKON Budapesten és Szegeden képvisel, azt szeretném eljuttatni szülővárosomba, Miskolcra is. A tudomány és a közélet a XXI. században kéz a kézben jár, nagyon fontos, hogy a következő nemzedékek is nagy szerepet vállaljanak ezekben! A PROKON erre is lehetőséget ad, csak jelentkezni kell!

Az egyetem befejezését követően is van lehetőség a folytatásra?

A PROKON munkájában nem csak egyetemisták vesznek részt. Ahogy megismertem a régebbi társakat, nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a „PROKON-létnek” nincsen korhatára. Ha elmúltál 18 éves, részt vennél a PROKON tevékenységében, csatlakoznál a kötelékhez, akkor nincsen semmi akadálya sem a jelentkezésnek, sem a bennmaradásnak.

 Véleményed szerint milyen az információáramlás az egyes PROKON tagok között?

Erre a kérdésre egyszerű választ adnom, hiszen aki a szervezetünk tagjává válik az egyértelműen egy nagyon szoros baráti, már-már családias körbe kerül bele. Ez természetesen a budapesti szervezetben már erősebb, mint a nemrégiben alakult vidéki szervezetekben, de úgy vélem, hogy ami késik, nem múlik…. Tehát a kérdésre válaszolva: az információáramlás a tagok között teljes mértékben működik, hiszen bármikor, bármilyen ügyben bizalommal fordulhatunk egymáshoz. A PROKON-ban nem arra kell figyelni, hogy milyen belső működési szabályok szerint cselekedjünk, hanem egymásra és a közös célokra!

A PROKON lehetőséget ad-e arra, hogy szorosabbra fűzze az egyetemek közötti kapcsolatot?

Ez a tagok akaratán múlik. Ha a tagok kitűznek egy ilyen célt, akkor akár az egyetemek közötti kapcsolatot is szorosabbra tudjuk fűzni! Minden lehetőségünk adott!

Mik a terveid a jövőt illetően, amit úgy gondolsz, hogy a PROKON-on keresztül tudsz megvalósítani?

Szeretném elérni, hogy minél több tehetséges, jó gondolkodású fiatal vállaljon nagyobb részt a társadalmi problémák megoldásából, és hogy a korosztályunk merje kifejteni véleményét közéleti témákban. Úgy gondolom, hogy ezek a PROKON-on keresztül megvalósíthatóak!

Miben segítheti a jelentkező fiatalok fejlődését a PROKON?

Mint ahogyan egy családban, úgy a PROKON-ban is segítjük egymást mindenben, új tagjainkra pedig kiemelt figyelmet szentelünk. Szeretnénk átadni tapasztalatainkat, valamint szervezni olyan képzéseket, eseményeket, amelyek gyarapíthatják a tagok tudását, gazdagíthatják szemléletüket.

Kiknek és miért tudnád ajánlani a PROKONT?

Mi olyan fiatalokat keresünk, akikben ég a tűz, a tenni akarás, érdeklődnek a közélet, a tudományok iránt, és mindezt szép hazánk, Magyarország érdekében szeretnék hasznosítani! Aki úgy véli, hogy ezen tulajdonságok birtokában van, azt bátorítanám ezúton is, hogy jelentkezzen szervezetünkbe! Szeretettel várjuk új tagjelöltjeinket!