Kávé Kiss Szabolccsal, a szegedi PROKON elnökével

Kiss Szabolcs, a Szegedi Állam- és Jogtudományi kar politológus hallgatója, emellett a PROKON-Szeged elnöke. Immáron három éve szegedi lakosnak vallhatja magát. A vajdasági származású fiatalemberrel a patrióta szellemiségről, a szegedi PROKON céljáról és fontos szerepéről beszélgettünk.

Ha jól tudom már a múltban is megcsillogtattad szervezői képességedet…

Így van, ugyanis az idei év márciusától a mórahalmi Kolo Centar szerb-magyar kulturális és diplomáciai ház programkoordinátoraként dolgozom, ennek köszönhetően volt lehetőségem mélyebb betekintést nyerni a rendezvényszervezésbe is. Régóta részt veszek közéleti tevékenységekben. Nagyon erős bennem a patrióta szellemiség, amelyet a vajdasági származásomnak tudok be. Mindig azért dolgoztam, hogy azt a települést, melyet otthonomnak tekintek, valamelyest jobb hellyé tegyem. Nincs ez másképp Szegeddel sem, melyet már második otthonomnak tekintek.

A közelmúltban volt rá példa, hogy egy rendezvény erejéig összekapcsoltad a patrióta szellemiségedet, a rendezvényszervezői készségeddel?

Igen, az idei nyár folyamán a szülőfalumban szerveztem egy sikeres rekordkísérletet, amelyre nagyon büszke vagyok. Több mint ezer embert vonzott az esemény.

Áttérve a PROKON-ra, hol találkoztál először az Egyesület munkájával?

2018 novemberében ismerkedtem meg Kovács Bencével, az egyesület egyik alelnökével egy konferencián. Beszélgetésünk alkalmával megemlítette a PROKON szervezetet, amelyről utána sokat beszélgettünk. Miután utánanéztem magam is, nagyon megfogott a szellemisége ennek a társaságnak. Egy későbbi konferencián ismét összehozott a sors Bencével és itt már lehetőségem nyílt megismerni az egyesület elnökét és egyben megálmodóját, Klesch Dávidot is. Tüzetesen átbeszéltük a PROKON működését és egy lehetséges Tisza-parti alapszervezet felépítését. Ezt követően sokat „zaklattam” Dávidot és Bencét is, hogyan és miként tudnánk létrehozni egy alapszervezetet Szegeden.

Lehet mondani, hogy a PROKON-Szeged a te „szerelemgyermeked”, te hoztad le Szegedre. Mit jelent számodra ez, milyen érzéseket hoz felszínre?

Nagyon jól fogalmaztál, ugyanis kicsit tényleges úgy tekintek rá, mint a saját gyermekemre, és ezért is foglalkozom vele napi szinten. Ugyan én álmodtam meg a PROKON-t Szegedre és az én közbenjárásomra alakult meg, viszont most már teljes bizalommal kijelenthetem, hogy ez már nem csak az én gyermekem, hanem az összes alapszervezeti tagé is.

Miért tartod kiváló lehetőségnek a PROKON szegedi megjelenését, illetve miért egyedülálló a maga nemében a szegedi diákegyesületek között?

Szegeden sokkal kevesebb a diákszervezet, mint Budapesten. Tudomásom szerint csak a Corvinus Egyetemen több mint 50 különböző diákokkal foglalkozó klub van, és akkor a többi egyetemről még nem is szóltunk. Szegeden is vannak diákszervezetek, de ezek tevékenysége célzottan bizonyos karokra, szakokra vagy akár tanszékekre irányul. A PROKON ezzel szemben olyan szervezet, ahol nincs tanulmányokra vonatkozó kikötés, minden karról várjuk a hallgatók jelentkezését! Ez egy átfogó diákszervezet, tehát az egyetemen tanuló diákok közül mindenkit várunk! Ilyen szervezet Szegeden eddig nem volt, de Isten segedelmével, már van és lesz is.

Mit gondolsz, mi a PROKON országos szerepe?

Úgy gondolom, hogy megtalálja azokat a fiatalokat, akik tenni szeretnének a saját fejlődésükért és a közösség érdekeiért is. Tehát az egyén is hozzáad a közösséghez és a PROKON is elősegíti az egyén fejlődését. Hiszem azt, hogy minden tagnak van saját személyisége, szaktudása és tenni akarása, amellyel előre lendíti az Egyesület munkáját és fejlődését.

Mik a szegedi alapszervezet céljai és motivációi a közeljövőben?

Elsősorban az, hogy megismerjék nevünket a hallgatók, az oktatók, illetve az egyetemi szférában dolgozók. Emellett a programjainkkal egy olyan űrt próbálunk betölteni, amit az elmúlt 3 év alatt jómagam is többször éreztem. Véleményem szerint hiányoznak a szegedi hallgatói közéletéből a politikai viták és kerekasztal-beszélgetések, melyeket szeretnénk megszervezni. Emellett politikai elemzések készítésére és az egyetemisták szakmai támogatására fektetjük a hangsúlyt. Szeretnénk beépíteni a programunkba az országos szervezet egyik fő profilját is, amely a középiskolások önkéntes oktatása. Itt főként érettségi előtt álló ifjakról beszélünk, akikkel közéleti és állami alapismeretekről tudunk beszélgetni, valamint beszámolunk az egyetemi életről, a nehézségekről és ezekkel kapcsolatban tanácsokkal látjuk el őket.

Ezzel nagyjából meg is válaszoltad a következő kérdésemet, amely az lett volna, hogy mit tud nyújtani a még nem egyetemista hallgatóknak a PROKON, tehát egyből rátérnék ezt követő kérdésemre. Mesélj kicsit a jelenlegi szegedi tagokról, kik ők?

Az alapító tagok száma 5 fő. Nagy Zoltán jogász, Német Klaudió történész, Benyák Blanka nemzetközi tanulmányok hallgató, Bagi Gábor politológus, valamint jómagam, Kiss Szabolcs, szintén politológus. Nagyon összetartó kis csapatról van szó, és úgy gondolom, hogy ez a kötelék idővel még szorosabbá tud válni. Jól kiegészítjük egymást, mindenkinek más területen vannak kiemelkedő adottságai, ezt sikeresen észrevettük, ennek köszönhetően megfelelően tudjuk kiosztani a feladatokat és felállítani a munkamenetet. Már alig várjuk, hogy új társakat köszönthessünk körünkben!

Miért jó a PROKON-Szeged tagjának mondani magad?

Ez egy nagyon sokrétű választ igénylő kérdés, amelyre nem elég néhány perc, hogy kifejtsem. Én is voltam más diákszervezetnek a tagja, ami a maga módján jól működött, viszont ilyen családias közeg és megnyugtató közérzet sohasem járta át. Általánosítva: PROKON-tagnak lenni azt jelenti, hogy tartozunk valahova és ez az érzés mindig ott van velünk. Ezt a családhoz való tartozás érzését az a sok csapatépítő program is erősíti, amelyen nekem is, és a többi szegedi tagnak is volt már szerencséje részt venni. Fesztiválok, belső táborok és saját konferenciák szervezése, mind-mind hatalmas élmény volt, és ezek motiválnak a folytatásra is! Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy jó csapatra, köztünk a helyed! Nem véletlenül mondjuk mindig:

PROKON: örök kötelékben!