470 szék sorsa – Beharangozó

Már javában folyik a korai voksolás a 2018. november 6-án  tartandó amerikai időközi választásokon. A szavazás során a Képviselőház mind a 435 helyéről és a Szenátus 35 helyéről döntenek. A mostani választás az utóbbi idők egyik legküzdelmesebbike lesz, amely mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak életbevágó. A Demokrata Pártnak esélye van, hogy átvegye az irányítást a teljes Kongresszusban, amely hatalmas csapás lenne Donald Trumpnak. A Republikánus Párt harcol, hogy megszilárdítsa hatalmát a Kongresszusban, és így a következő 4 évre bebetonozhassa többségét.

A demokraták részéről a kampány főként az egészségügyre fókuszál, amelyben a cél, hogy megvédjék az Obamacare-t, amely életbelépése óta sortűz alatt van a republikánusok részéről, főleg annak a már meglévő állapotokat érintő paragrafusai. A Republikánus Párt ezzel szemben az adócsökkentéssel és a bevándorlás problémájával kampányol. A kampány komolyságát mutatja, hogy mind a két oldalról jelentősen megmozdultak volt politikusok és hírességek. Demokrata részről többek között Barack Obama és Joe Biden járja a kampánykörutat, mind szenátusi, mind képviselőházi jelölteket támogatva. Republikánus részről Donald Trump egy kicsit megkésve, de elkezdte a kampányolást saját jelöltjeik mellett.

A legfontosabb szenátusi versenyek között megtaláljuk többek között Texas, Arizona, Nevada, Florida, Ohio és Pennsylvania államokat. A Republikánus Pártnak csak marginális többsége van a Szenátusban, ezért különösen jelentős minden egyes verseny. Mitch McConnell szerint az időközi választás olyan, mint egy sikátori késharc. A legnagyobb médiafigyelmet generáló verseny Texas állam szenátusi helyéért folyik, a  2013 óta hivatalban lévő republikánus Ted Cruz és a demokrata Beto O’Rourke között. Az előzetes elemzések nagyarányú Cruz-győzelmet jósolnak, de a véghajrára Cruz előnye minimálisra csökkent.

A legnagyobb kihívás most is a részvétel. Egy alacsony részvételű választás a republikánusoknak kedvezhet, mert a biztos szavazók között nagyobb a republikánusok aránya. A Demokrata Pártnak a magasabb részvétel kedvez, főleg, ha a fiatal generáció (18-25 évesek) és a nők elmennek szavazni, azonban az elnökválasztásból kiindulva a Demokrata Párt nem építhet teljes egészében a fiatal szavazókra.

A választás kimenetele jelentősen megkönnyítheti vagy gyakorlatilag lehetetlenné teheti Donald Trump munkáját. Egy jelentősebb republikánus többség azt jelentené, hogy Trumpnak és a Republikánus Pártnak nem lenne akadály a törvényhozás. Egy demokrata győzelem a Kongresszusban azonban gúzsba kötné Trumpot, így a beígért reformokat csak jelentős nehézségek árán tudná végrehajtani, hasonlóan Barack Obamához, aki ilyen nehézséggel küzdött a 2010-es időközi választások után.

Mi fog történni november 6-án? Egyelőre nem lehet tudni, egy biztos, a világ szeme rajta lesz a választásokon.

A kép forrása: www.telegraph.co.uk