Egyre nagyobb a feszültség Katalóniában

Katalónia elkötelezettnek látszik az október 1-jére tervezett referendum megtartása mellett, annak ellenére is, hogy azt korábban a spanyol Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette.

A helyzet egyre inkább kiéleződni látszik a katalán szeparatista tábor és a spanyol hatóságok között. Barcelonában folyamatosak az utcai tiltakozások, demonstrációk, a független Katalónia hívei látványos akciókkal vonulnak fel a város központjában. Mindeközben Madrid mindent megtesz a népszavazás megakadályozásáért, szerdán 14 magas rangú katalán tisztviselőt vettek őrizetbe a spanyol hatóságok, valamint számos kormányzati épületben is házkutatásokat tartottak.

A heves madridi reakciók ellenére a katalán kormány hajthatatlan marad a népszavazás megtartása mellett, ugyanakkor a megvalósításának konkrét formájáról még nem lehet tudni. Sajtóhírek szerint a spanyol csendőrség több, mint 9 millió szavazólapot foglalt le, valamint a szavazáshoz kapcsolódó egyéb dokumentumokat is. Spanyolország más részeiből több ezer rendfenntartót vezényeltek a katalán fővárosba, hogy fenn tudják tartani a közrendet, valamint intézkedni tudjanak, amennyiben sor kerül az alkotmányellenes referendumra.

Québecben, ahol szintén népszerű gondolatnak számít a szeparatizmus, szombaton szimpátia tüntetést tartanak Katalónia mellett. Az eseményt a québeci függetlenségért küzdő párt, a Jean-François Lisée által vezetett Parti Québécois szervezi. Számukra rendkívül rokonszenves a hasonló helyzetben lévő katalánok lépése, ugyanis Québecben hosszú időre tekint vissza a Kanadától való elszakadásért folyó küzdelem.

Magyar szempontból nehéz állást foglalni ebben a kérdésben: lehetséges, hogy a spanyolokkal szimpatizáljunk, hiszen mi tudjuk milyen az, ha területeket veszít hazánk, és ezért talán meg lehet érteni a határozott madridi lépéseket. A mai Spanyolország sok szempontból hasonlít a századforduló Magyarországára, többek között megegyezik vele abban, hogy több nemzetiség lakja, több nyelvet beszélnek és régiónként különböző kultúra van jelen. Az országban 5 főbb nyelvet beszélnek, valamint ezen nyelvek dialektusait: a kasztíliai spanyolt, a katalánt, a galiciai nyelvet, az arániai nyelvet és a nem újlatin baszk nyelvet.
Másrészt magyarként akár a katalánokkal is szimpatizálhatunk, hiszen a határon túli magyarok számára példaértékűnek is minősíthető autonómiatörekvésükben, hogy a katalánok kiállnak nemzeti érdekeik mellett.

Az utóbbi hetekben eszkalálódott a konfliktus Madrid és Barcelona között, Carles Puigdemont katalán elnök szerint a spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia autonómiáját. Hangot adott annak a véleményének is, miszerint a spanyol kormány már tekintélyelvű módszereket alkalmaz és megfélemlíti a katalán közalkalmazottakat. Nem igazán lehet megjósolni, hogy mi lenne a referendum eredménye, de az igazi nehéz döntés a katalán állampolgárok számára az, hogy részt vegyenek-e egyáltalán az alkotmányellenes népszavazáson és ha igen, akkor lesz-e valami negatív következménye döntésüknek.

 Kép forrása: ledevoir.com