Életünk napjai

Donald Trump eseménydús időszakot tudhat maga mögött. Néhány nappal ezelőtt tárgyalás kezdődött Kína és az Egyesült Államok között, amely enyhítené a két ország közötti kereskedelmi feszültséget. December elején, a Hadsereg – Tengerészet egyetemi amerikai futballmérkőzést megelőzően egy interjúban bejelentette Trump, hogy kabinetfőnöke, John F. Kelly az év végén távozik a posztjáról. Pár napja megbeszélést tartott a Szenátus kisebbségi vezetőjével Chuck Schumer new york-i szenátorral és Nancy Pelosival, aki feltételezhetően a Kongresszus képviselőházi elnöke lesz januártól. A megbeszélés alatt Trump kijelentette, hogy ha nem kapja meg a költségvetést a Falra, akkor leállítja az amerikai kormányzatot.

A G-20 találkozó során Donald Trump és Xi Jinping megállapodtak, hogy 3 hónapra befagyasztják a vámokat, hogy megoldást találjanak a Föld két legnagyobb gazdaságának konfliktusára. Donald Trump tegnap egy tweetben kijelentette, hogy „Nagyon eredményes beszélgetések folynak Kínával”. Egyes elemzők szerint ez az állapot azonban először rosszabb lesz és csak utána jobb. A három hónapos bizonytalanság alatt egyes cégek leállíthatják a költésüket, amíg nem látják, hogy március 1-ig lesz-e megállapodás. A kínai kormány pozitívan áll a tárgyalásokhoz, és megkezdték a belföldi egyeztetést. Kína a napokban csökkentette a vámot 40%-ról 15%-ra az Egyesült Államokból importált autókra és ígéretet tett, hogy Amerikában termesztett szójababot vásárol. Azonban nehezítheti a kereskedelmi tárgyalásokat a Huawei telekommunikációs cég gazdasági igazgatójának, Meng Wanzhounak a letartóztatása Kanadában. A kereskedésért felelős képviselő, Robert Lighthizer szerint teljesen különálló a probléma. Felmerül azonban egy további bonyodalom, amely az Egyesült Államok az irányú terveit érinti, hogy szembesítsék Kínát a szerzői tulajdonlopás, gazdasági kémkedés és más versenyellenes tevékenységek vádjával. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a tárgyalásoknak lesz-e bármi hatása a két ország, és ennek következtében a világ gazdaságára. A 90 nap, amelyről megegyeztek, egy erős határidő, mert Trump nem tervezi meghosszabbítani a tárgyalásokat, amely alatt ha nem sikerül megegyeznie a két országnak, akkor tovább folytatódik a két ország gazdasági harca.

Trump és kabinetfőnöke, John Kelly között április óta feszült volt a kapcsolat, és egyes források szerint az év végére már beszélő viszonyban sem voltak egymással. John Kelly lemondását követően megkezdődött a találgatás, hogy ki fogja követni őt a kabinetfőnöki pozícióban. Trump első választása, Nick Ayers, Mike Pence kabinetfőnöke, nemet mondott a megkeresésre. Trump egy nyilatkozatban kijelentette, hogy nem sürgeti a keresést, mert nagyon sokan vannak, akik vállalnák a feladatot. Kelly nem vesz részt utódjának keresésében, Trump inkább vejére és lányára, Jared Kushnerre és Ivanka Trumpra támaszkodik a keresésben. Egyes források szerint 10-12 fő az, akik a listán vannak, köztük Mark Meadows R-NC és korábbi kampánytanácsadó, David Bossie, de egyelőre nem lehet tudni, hogy Trump melyik irányba hajlik. Egy biztosnak látszik: olyan kabinetfőnököt keresnek, akinek a véleménye nagyon hasonlít Trumpéhoz. A végső döntés még várat magára, de Trump tegnap előtt kinevezte helyettes kabinetfőnöknek Mick Mulvaney-t, aki jelenleg az Ügyvezetési és Költségvetési Hivatal vezetője.

Trump és Pence kamerák előtt ült le egy informális beszélgetésre Chuck Schumerrel és Nancy Pelosival. A beszélgetés témája a határvédelem és a Fal volt, a költségvetési nehézségek és megoldások. Amikor szóba került a kormányzat leállása, rögtön próbálta a demokratákat hibáztatni, akik nem fogadják el a költségvetést és így a Fal építését sem. Azonban Schumer kijelentette, hogy senki a Demokrata Pártból nem akar leállást, ez csak Trump hibája lehet. Trump ezek után teljes egészében magára vállalta a leállást: „Igen, magamra veszem a köpönyeget. Én leszek, aki leállítja. Nem fogom önöket hibáztatni érte. Utoljára, amikor önök állították le, nem működött. Magamra veszem a leállítás köpönyegét és a határvédelem miatt le fogom állítani.” A probléma az, hogy szavazásra sem fog kerülni a költségvetés január 3-a után, mert a képviselőházban a demokrata többség teljes egészében elutasítja a Falat. Trump a kampánya során megígérte, hogy Mexikó fizet a Falért, ami teljes képtelenség, így megpróbálja az amerikai adófizetők pénzéből kifizetni. Ha ez sem megy, állítja Nancy Pelosi, Trump megpróbálja abból a pénzből finanszírozni a Falat, amely az Egyesült Államok – Mexikó – Kanada megállapodásból folyna be az országba.

Nehéz napokon van túl az Egyesült Államok elnöke, és nem várható, hogy könnyebb lesz a helyzet a közeljövőben. Az új kongresszus előreláthatólag jelentősen nehezíteni fogja Trump munkáját, és a Mueller-nyomozás kapcsán is egyre súlyosabb állítások látnak napvilágot. Ezeket az eseményeket egy teljes kabinettel is nehéz lenne átvészelni, de úgy, hogy John Kelly lemondott, minden még sokkal nehezebbnek látszik.

 

kép forrása