Első vád alá helyezések Washingtonban

2017. október 30-án Paul Manafort, Donald Trump kampányvezetője és Rick Gates, Manafort üzleti partnere, feladta magát az FBI-nál, miután Robert Mueller nyomozásában 12 vádpontban megvádolták a két Trump-exsegédet.

A 2016-os elnökválasztások után gyakran felmerült a kérdés, hogy Oroszorszország mennyiben befolyásolta a választások eredményét. 2017 májusában helyettes államügyész Rod Rosenstein felkérte Robert Mueller ex-FBI igazgatót mint különleges ügyészt, hogy vezessen nyomozást, amely feltárja a mélységét az orosz befolyásnak. Ehhez kapcsolódóan elkezdte a nyomozást az orosz kormány és Donald Trump 2016-os elnökjelölti kampánya között. A nyomozásban Mueller mellett 16 ügyész vett részt, több évtizednyi tapasztalattal adócsalás, büntetjőjog, pénzmosás, megvesztegetés és nemzetbiztonsági ügyekben. Augusztus 3-án Mueller összehívta a vádesküdtszéket, melynek jogában áll idézéseket kiadni, tanúkat kihallgatni és vád alá helyezni embereket, abban az esetben, ha elégséges bizonyíték áll a rendelkezésükre. A vádesküdtszék előtt Rinat Akhmetshin, egy orosz születésű lobbista tett tanúvallomást, aki egy találkozón vett részt Donald Trump Jr.-ral, amely találkozó kulcsfontosságú a nyomozásban. A talákozó a New York-i Trump Tower-ben történt meg, amelyben a Trump-kampány főhadiszállása is található. Jason Maloni, Paul Manafort szóvivője is tanúvallomást tett, amelyben a Trump-kampányban történt közreműködéséről kérdezték.

Az Egyesült Államok hírszerzési ügynökségei nagy bizonyossággal állították, hogy az orosz kormány valamilyen formában befolyásolta a 2016-os elnökválasztásokat. Több olyan eseményt kötöttek az oroszokhoz, amelyek megelőzték az elnökválasztásokat, többek között a DNC (Democratic National Committee – Demokrata Nemzeti Bizottság) szervereinek és John Podesta – Clinton kampányfőnőke – magánlevelezésének meghekkelése, emellett rengeteg hamis hír terjesztése a szociális médián keresztül. Utóbbiról kiderült a nyomozás során, hogy 2015 és 2017 között több, mint 126 millió amerikai embernek mutatott hamis híreket a Facebook, Twitter és Google.

Trump feltételezett kapcsolata az orosz kormánnyal már 2015-ben felmerült a hírszerző ügynökségek berkeiben. A legfontosabb személy, akit már 2015-ben említettek az Michael Flynn, akiről úgy hitték orosz részról, hogy rajta keresztül könnyedén eljuthatnak Trumphoz. Ezt bizonyította, hogy rendszeres kapcsolatban állt Sergey Kislyak orosz nagykövettel, amely kapcsolatról és annak tartalmáról hazudott Mike Pence-nek.  Flynn ezen vádaknak köszöhnetően mindösszesen 24 napot töltött el a Fehér Házban mint nemzetbiztonsági tanácsadó. Nem csak Flynnek volt kapcsolata Kislyakkal és más orosz ügynökökkel, hanem Jared Kushnernek is, aki Trump veje és egyben elnöki főtanácsadó.

A leggyakrabban elhangzó kifejezés az egész üggyel kapcsolatban az összejátszás. A nyomozás során nagyító alá került a korábban említett találkozó, amelyben a Trump-kampány részéről Jared Kushner, Donald Trump Jr. és Paul Manafort, orosz részről Natalia Veselnitskaya ügyvéd és Rinat Akhmetshin vettek részt. Augusztus 3-án a vádesküdtszék kiadta az idézéseket a találkozóval kapcsolatban. Kushner első nyilatkozatai során azt állította, hogy a találkozás témája örökbefogadás, később azonban kiderült, hogy az oroszok káros információkkal rendelkeztek Hillary Clintonról.

2017. október 30-án a vádesküdtszék nyilvánosságra hozta Paul Manafort és Rick Gates nevét és a 12 vádpontot, amellyel vádolják őket. Összeesküvés az Egyesült Államok ellen, összeesküvés pénzmosás érdekében, hamis vallomások, idegen megbízó ügynökeként történő bejelentés elmulasztása és hét rendbeli külföldi bankszámlák bejelentésének elmulasztása. Többek között ezen vádpontokban vallotta magát nem bűnösnek Manafort és Gates. A történetben van egy csavar, mely szerint George Papadopoulos, egykori külpolitikai tanácsadója a Trump-kampánynak, korábban bűnösnek vallotta magát hamis vallomás vádjában. Papadopoulos vádalkut kötött Muellerrel, amelyben megegyeztek, hogy minden szükséges információt átad a kormányak. A bíróság végül háziőrizetet és Manafort esetében 10 millió dollár, Gates esetében 5 millió dollár óvadékot szabott ki. A hétfőn nyilvánosságra hozott vádiratban egyelőre nem szerepel Donald Trump és a kampánya sem.

Tony Podesta, a Podesta Group nevű lobbicég alapítója lemondott hétfőn, miután kiderült, hogy a cégét is vizsgálja a Mueller-nyomozás. A céget Manafort pénzügyeivel kapcsolatában vizsgálják, melyben Manafort megbízta Podesta cégét, hogy PR- tevékenységet végezzen Ukrajnában. Podesta ellen nem történt vádemelés.

A vádirat ismertetését heves média-reakció követte. Donald Trump elsődleges platformjához fordult és több twitter üzenetben adta a világ tudtára a véleményét. Az első tweet a nyomozás relevanciáját firtatta: „Elnézést, de ez évekkel ezelőtt volt, mielőtt Paul Manafort a Trump-kampány része lett volna. Miért nem a Tisztességtelen Hillary és a Demokraták a fókusz?????”. Egy következő tweetben kiegészítette a gondolatot: „…És nem volt ÖSSZEJÁTSZÁS!”.  Trump nem ment el szó nélkül Tony Podesta lemondása mellett sem: „A legnagyobb sztori tegnap, amely megremegtette a Demokratákat, az Tony Podesta menekülése a saját cégétől. Amit tudhat a demokratákról az, hogy…” Sarah Sanders a Fehér Ház szóvivője a következőket nyilatkozta: „A mai bejelentésnek semmi köze nincsen a elnök kampányához és kampánytevékenységéhez. Az igazi botrány, ahogy korábban többször mondtuk, csak a Clinton-kampányhoz köthető. A kampány összejátszott a Fusion GPS-szel és Oroszországgal. Világos bizonyíték van a Clinton-kampány és az orosz hírszerzés összejátszásra, hogy dezinformációt terjesszenek. Az első naptól kezdve mondjuk, hogy nincs bizonyíték a Trump-Oroszország összejátszásra és semmi nincs a vádiratban, amely megváltoztatná azt.”

A Republikánus Párt eddig nem tett nyilatkozatot az ügyben, de a közeljövőben ez feltehetőleg változni fog. A demokraták részéről azonban több nyilatkozat is született az ügyben. Bernie Sanders szenátor (Vermont) a következőket nyilatkozta: ,,Nagyon aggódom a támadások miatt, amelyeket minden nap látok, nem csak az oroszok amerikai demokrácia elleni támadása miatt. Egy olyan elnökünk van, aki nyilvánvalóan nem érti az Egyesült Államok alkotmányát. Egy elnök, aki minden nap támadja a médiát, amely médiának nagyon fontos szerepe van a demokráciánkban.” Chuck Schumer szenátor (New York) hangsúlyozta, hogy Trump semmilyen körülmények között nem akadályozhatja meg a nyomozást: „Az elnök semmilyen körülmények között nem szólhat bele a speciális ügyész munkájába. Ha megteszi, a kongresszusnak sebesen kell reagálnia, világosan és bipartizán módon, hogy biztosítsa a nyomozás folytatását”.

A nyomozás csak most kezdődött és egyelőre nem látni, hol a vége. Az nyilvánvalóvá vált, hogy Mueller nem szórakozik és a legmélyebben beleássa magát, hogy felderítse a feltételezett összejátszást és beavatkozást a választásokba. Felmerül természetesen, hogy ez miként érinti Trumpot. Egyelőre sehogy, de ahogy az 1970-es években a Watergate-botrány megmutatta, ez nem az első napon fog eldőlni. A következő hetek, hónapok során több vád alá helyezés várható, de hogy kiket, az egyelőre rejtély. A republikánusok oldalán hallható csönd nem megszokott, amely azt mutatja, hogy őket is megrázta a nyomozás komolysága.

Kép forrása: Associated Press