Félidő

A félidei amerikai választások előtt a közvélemény-kutatók és elemzők óvatosak voltak, hogy ne állítsanak semmit túl elbizakodottan – ami a 2016-os elnökválasztás eredményéből kiindulva nem is olyan meglepő magatartás. A Képviselőházat a többség mégis a demokratáknak jósolta, a Szenátust pedig a republikánusoknak, határozott előrejelzést azonban senki nem tett. Nate Silver statisztikus szerint a demokraták az egyik legelőnytelenebb szenátusi küzdelemnek néztek elébe. A végeredmény: a Republikánus Párt megnövelte többségét a Szenátusban, a Képviselőház pedig demokrata irányítás alá került.

Átrendeződések országszerte

A Szenátusban a Republikánus Párt sikeresen maga oldalára fordította Indiana, Missouri és Észak-Dakota államokat, amelyek az utóbbi években mind demokrata színűek voltak. Ugyanakkor a demokraták megnyerték Nevada államot és az egyik nyílt szenátusi helyet Arizonában. Két héttel a választások lezárása után az egyik legküzdelmesebb szenátusi harc is véget ért, republikánus győzelemmel. Floridában Rick Scott legyőzte a demokrata Bill Nelsont, aki korábban három ciklusban képviselte az államot a Szenátusban. Mississipi államban második fordulóban fog eldőlni a szenátusi hely sorsa, Mike Espy demokrata jelölt és a hivatalban lévő republikánus szenátor, Cindy Hyde-Smith között. A Képviselőházban a Demokrata Párt minimum 38 helyet szerzett meg a republikánusoktól, ami azt jelenti, hogy legkevesebb 231 képviselőt delegálnak a következő két évre, így átvéve az irányítást az „alsóházban”. Az eredmény azt jelenti, hogy a Demokrata Párt fogja vezetni a kongresszusi bizottságokat, jelentősen megnehezítve ezzel Donald Trump dolgát abban, hogy az általa támogatott törvénytervezeteket elfogadják.

A választások értékelése

Trump a választások után egy igencsak kettősnek értékelhető sajtótájékoztatót tartott, amelyben gratulált Nancy Pelosinak, és egyértelművé tette, hogy pozitív kétpárti együttműködést vár a 116. Kongresszustól. Ezzel együtt azonban egy kevésbé békés üzenetet is címzett a demokrata vezetés felé: ha bármilyen vizsgálatot indítanak irányába – amelyre a kongresszusi bizottságokon keresztül lehetősége van a Demokrata Pártnak -, akkor Pelosi készüljön a háborúra. Chuck Schumer demokrata szenátor (D-NY) az eredmények kihirdetését követően azt nyilatkozta, hogy sokkal jobb helyzetbe kerültek ahhoz, hogy elintézzenek dolgokat és felelősségre vonhassák az elnököt, mint korábban. Mitch McConnell republikánus szenátor (R-KY) is hasonlóan pozitívan állt a dolgokhoz: “A Republikánus Pártnak jó napja volt. Büszke vagyok arra, ami ma történt. Az elnök munkája nagyon hasznos volt számunkra.”

A munka folytatódik – jogi ügyek a középpontban

Trump nem tétlenkedett az eredmények kihirdetése után. Pár órával később felkérte Jeff Sessions legfőbb ügyészt, hogy mondjon le, melynek Sessions eleget is tett. Trump átmenetileg kinevezte Matthew Whitakert a legfőbb ügyészi pozícióra. Ez a kinevezés annyira nem lenne rendhagyó egy átlagos elnökség során, azonban a mostani egy különleges helyzet, hiszen a Mueller-vizsgálat javában zajlik, és már több nagynevű politikai személyiséget helyeztek vád alá. A vizsgálatot az ügyészség rendelte el és szüntetheti is meg. Sessions azonban érdekellentétre hivatkozva kizárta magát a vizsgálat felügyelete alól, és helyettese Rod Rosenstein vette át az irányítást. Whitaker kinevezésével Rosenstein visszaadta a vizsgálat felügyeletét a legfőbb ügyésznek, akinek már nincs akadálya, hogy leállítsa a vizsgálatot. A demokraták megpróbálják törvénnyel védeni a nyomozást, kevés sikerrel.

Hogyan hat mindez 2020-ra?

A demokraták szemszögéből az utóbbi hét eseményei pozitív kilátásokkal szolgálhatnak mind rövid, mind hosszú távon. Rövidtávon megakadályozták, hogy Trump és a republikánusok elszaladjanak a kongresszussal és kedvükre hozzanak törvényeket a Demokrata Párt nélkül. Hosszútávon a demokraták jelentős lökést kaptak a 2020-as választásokra: találtak egy működőképes forgatókönyvet, amely segítheti őket, hogy jelöltet állítsanak 2020-ban. Egyelőre nem lehet előre látni, hogy ki lesz a Demokrata Párt jelöltje, de az Unibet online fogadóiroda a legkisebb oddszot Kamala Harris szenátorra (D-Kalifornia) és Beto O’Rourke texasi képviselőre adja.

A republikánus eredmények azonban aggodalomra adhatnak okot. Több olyan helyen veszítettek képviselőházi helyeket, ahol Trump a 2016-os választások során nyert. Azonban megvan az az előnyük, hogy a Republikánus Párt irányítja a szenátust, így Trump bírói és egyéb jelölései demokrata beavatkozás nélkül átmehetnek. Továbbá 2020-ban nem kell a jelölt személyével foglalkozniuk, míg a demokratáknak igen.

A következő két év során nagyon érdekes lesz majd megfigyelni a küzdelmet a Szenátus és a Képviselőház, továbbá Trump és a demokraták között. A törvényhozás iránya és hangneme is teljesen már irányba fog menni. A Demokrata Párt elsődleges kampánytémája az egészségügy volt, amelyet viszontláthatunk majd a Képviselőház napirendjén. A költségvetés is jelentősen meg fog változni, feltételezhetően nem lesznek olyan mértékű adócsökkentések, mint Trump első két évében.

kép forrása: medium.com