Ha antiszemitizmus, akkor Nyugat-Európa

Az elmúlt hetekben mind a hazai, mind a külföldi médiában futótűzként terjedtek a Magyarországról szóló antiszemita vádak és hírek. Ezeknek szikrát az Európai Parlament (EP) által elfogadott Sargentini-jelentés adott. A teljesség igénye nélkül megnéztük az antiszemita bűncselekmények által leginkább sújtott nyugat-európai ország, Franciaország híreit. Megdöbbentő, amit találtunk.

2014-ben a franciaországi Creteil-ben öt fiatalkorú támadt meg egy békésen sétáló párt. Egy tinédzseréveik végén járó fiút és lányt. Előbbi gyakorló zsidó, ez szúrt szemet az elkövetőknek. Az eset során nem csak a fiút verték meg, hanem a lányt is, sőt, még meg is erőszakolták.

2017. április 4-re virradóra a 27 éves Kobili Traoré végzett egy 65 éves zsidó hölggyel, ráadásul annak párizsi otthonában. Miután végrehajtotta szörnyű tettét, az erkélyről üvöltözte, hogy megölte a sátánt.

Mireille Knoll nevével sajnos még a magyar közéletben is sokszor lehetett találkozni 2018 márciusában. Sajnos, hiszen a 85 éves zsidó nőt – aki nem mellesleg holokauszt-túlélő is – két migráns ölte meg saját lakásán. Az ügyben még Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is úgy nyilatkozott: „azért ölték meg, mert zsidó volt”. A gyilkosság idejéről több szomszéd is megerősítette, hogy hangos „Allahu Akbar” kiáltást hallott. Az eset annyira megrázta a francia közvéleményt, hogy több héten keresztül megmozdulásokat szerveztek. Több párt, szakszervezet, de még diákok is felvonultak, hogy kifejezzék nemtetszésüket az antiszemita támadások rohamos terjedésével szemben.

Mindezek után 2018 júliusának közepén Párizsban egy 19 éves bevándorló megtámadt egy 69 éves zsidó férfit, csupán azért, mert az áldozat kipát viselt a fején. A támadó hátulról leütötte az idős férfit, majd a földön rugdosta. Ezután pedig a hajánál fogva vonszolta maga után a földön több méteren keresztül. Mindeközben Allah-ot dicsőítette.

2018. szeptember elején pedig a párizsi Pont Alexandre III-n támadtak meg egy zsidó férfit. Először két férfi egy motorról leszállva kötött belé, majd társaik is megérkeztek egy másik járművel. Akkor már a földön hevert félájultan az áldozat, de a tettesek még eközben is rugdosták és ütlegelték. És mi volt a kiváltó ok? Szimplán az, hogy egy Dávid-csillaggal díszített nyaklánc lógott a nyakában. Amúgy a tettesek közül valamelyik nem találta elegendőnek, hogy majdnem agyonverték a zsidó férfit, fogta magát, és minden értékét ellopta az akkor már gyakorlatilag öntudatlanul heverő áldozatnak.

Rövid kutatásunk alatt ennél jóval több, százas nagyságrendű esetet találtunk. Azokból, amiket fentebb közöltünk, tökéletesen látszik, hogy már alig telik el hét Franciaországban, hogy ne történne valamilyen erőszakos antiszemita támadás, vagy akár gyilkosság. Ennek okát vezető politikusok és elemzők is a tömegesen érkező muszlim bevándorlókban látják. Ez vezetett a Nicolas Sarkozy, volt francia elnök nevével fémjelzett 2018. áprilisi „le nouvel antisémitisme” – az új antiszemitizmus – kiáltvány megírásához, amelyet több mint 250 politikus, tudós, professzor és közéleti szereplő írt alá.

A kiáltvány megírása óta azonban nem nagyon változott a helyzet. Sőt, nemrégiben még a nemzetgyűlés épületének egy szárnyát is ki kellett üríteni egy antiszemita fenyegetés miatt. „Te kövér cionista disznó, nem vagy igazi francia. Nincs helyed a parlamentben, csak egy ki…tt izraeli terrorista vagy, vér tapad a kezeidhez” – ezt az üzenetet kapta ugyanis Meyer Habib francia képviselő. Ami igazából riadalmat keltett, az a jó nagy adag fehér, ismeretlen eredetű por volt, ami a levél mellé járt a borítékban.

A francia belügyminisztérium szerint 2017-ben 311 antiszemita cselekedet történt, amiből 97 volt erőszakos. Ez azt jelenti, hogy tavaly minden 3,7. napon volt egy agresszív zsidóellenes atrocitás.

Mindenki döntse hát el, mennyire igazak a hazánkat ért antiszemita vádak, főként összehasonlításban a nyugat-európai helyzettel. Azt viszont kíváncsian várjuk, hogy mikor készül ennek kapcsán jelentés az EP számára. Ha jól tudjuk, Sargentini asszony épp ráér.

kép forrása: akibic.hu