Kettős mérce francia módra – avagy Emmanuel Macron esete a véleménynyilvánítással

Az elmúlt hétvége egyik legfelkapottabb történése Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök Saint-Martinen tett látogatása volt. Történt ugyanis, hogy az elnök sikeresen pózolt egy félmeztelen bűnözővel és annak unokatestvérével. Ráadásul utóbbi középső ujjával bemutatott a kamerának is. Ezt pedig Macron az Instagram profilján meg is osztotta. (Sajnos a kép azóta itt már nem elérhető.)

Felháborító, de leginkább megdöbbentő egy eset, azt meg kell hagyni. Nem is feltétlen az, hogy egy olyan emberrel fotózkodik – a nem mellesleg eddigi legnépszerűtlenebb – francia elnök, aki úgy nyilvánítja ki véleményét, hogy bemutat a kamerának, miközben félmeztelenül pózul országa köztársasági elnökével. Hanem az, ahogy ennek kapcsán Macron később megnyilvánult. A francia média főként a jobboldali része ugyanis teljesen a feje tetejére állt és jogosan kérte számon, az elnökön a hozzá és az országhoz szerintük nem méltó viselkedését.

A macroni kommunikációs gépezet természetesen reagált az esetre. „Szeretem a Köztársaság minden gyermekét, bármilyen hülyeségeket is követtek el” – nyilatkozta az ominózus esettel kapcsolatban az elnök. Ez a nyilatkozat pedig olaj volt a tűzre. Főként azért, mert Macron korábban másképp viszonyult a középső ujját véleménynyilvánításra használó emberekhez.

Történt ugyanis még 2018 áprilisában, hogy Saint-Dié-des-Vosges-ban egy nyugdíjas tüntető mutatott be neki. Az illető az általános szociális hozzájárulás (CSG) emelése ellen fejtette ki véleményét az obszcén mozdulattal. Akkor viszont Macron még nem volt annyira megértő, mint mostanság. A férfit azonnal előállította a rendőrség a „közhatalmat megtestesítő személy megsértése” miatt. Ezt afelé akár hat hónap börtönnel, vagy 7500 eurós bírsággal is büntethetik.

Mi az, ami miatt ennyire megváltozott a bemutatással kapcsolatban Macron véleménye? Fene tudja, de a francia elnököt még gimis korából ismerő kameruni származású humorista, Fabrice Eboué úgy véli rájött a válaszra. „Ha Macron feketéket lát, teljesen begerjed” – jegyezte meg videójában. Felhozta erre saját példáját is, diákkorukból. „Együtt jártam Macronnal iskolába, emlékszem, ahogy tesiórán levetkőztem, rögtön begerjedt. Mondtam neki, hagyjál, keresd fel inkább az irodalom tanárnőt” – fogalmazott a humorista. Az már csak hab a tortán, hogy ezt a bizonyos irodalom tanárnőt ma, Brigitte Macron-ként ismer a világ.

Érdekes ellentmondás ez mindenképp, ami tökéletesen bemutatja, miként használja Macron az európai liberálisok kedvenc vonalvezetőjét, a kettősmércét. Pláne, ha azt az esetet is hozzácsapjuk a sztorihoz, amikor egy diákot oktatott ki, mert az Manu becenéven szólította meg. „Elnök úrnak vagy uramnak szólítasz. Oké?” – helyezte képbe a fiatalt Macron. Természetesen a francia újságírók ezt az esetet is az elnök szemére hányták.

A média munkatársai ezen kívül viszont leginkább azzal foglalkoztak, hogy Macron miért nem az ország valós problémáival törődik, hiszen abból elég sok van. Tökéletesen mutatja ezt, hogy többen már kormányzati válságról beszélnek. És nem alaptalanul. Eheti hír ugyanis, hogy Gérard Collomb belügyminiszter lemondott. Így ő már a harmadik távozó miniszter a nyár közepe óta. Az első Nicolas Hulot, a környezetvédelmi tárca vezetője volt júliusban. Ő amúgy elég éles kritikákat fogalmazott meg a köztársasági elnökkel szemben. Őt követte Laura Flessel, sportminiszter – igaz ő korrupciós ügyek miatt mondott le. Akárhogy nézzük, három hónap alatt három miniszter távozása eléggé vészjósló.

Olybá tűnik, Macron jobban szeretne fekete férfiakat ölelgetni, mintsem országa jövőjével foglalkozni.

kép forrása: lefigaro.fr