Lezárult a Mueller nyomozás

Március végén Robert Mueller átadta a majdnem 400 oldalas jelentését William Barr államügyésznek, ezzel lezárva egy csaknem két évig tartó nyomozást. A jelentés tartalmáról egyelőre csak egy négyoldalas levélből tudunk, amelyet Barr írt március 27-én. Az összefoglalóban Barr kijelenti: nem mondható ki, hogy Trump kampányának bármely tagja összejátszott volna Oroszországgal, a nyomozás akadályoztatásában viszont nem menti fel Trumpot, de nem is ítéli el.

Itt azonban nem ér véget az ügy. Ahogy említettem, a teljes jelentést egyelőre csak Barr látta és a szenátus Igazságszolgáltatási Bizottságának egyes tagjai, Barr ugyan ígéretet tett arra nézve, hogy legkésőbb április közepéig kiadja a teljes jelentésről készült szerkesztett változatot. A demokraták nem tartják helyesnek ezt a lépést és követelik, hogy a teljes jelentést tegyék elérhetővé a kongresszus számára, ne csak a bizonyos szerkesztettet. Chuck Schumer (D-Ny) a következő nyilatkozatot tette Nancy Pelosi-val közösen: “A tény, hogy a különleges ügyész Robert Mueller jelentése nem menti fel az elnököt olyan komoly vádak alól, mint a nyomozás akadályoztatása mutatja, hogy mennyire fontos, hogy a teljes jelentés és a hozzá kapcsolódó dokumentumok nyilvánosak legyenek, késlekedés nélkül.”  A nyilatkozat így zárult: “Kongresszusnak szüksége van a teljes jelentésre és hozzá kapcsolódó dokumentumokra, hogy a Bizottságok megkezdhessék független munkájukat, köztük felügyeleti és törvényhozó feladataikat, annak érdekében, hogy bármely problémát megoldhassák, amelyet a Mueller jelentés felszínre hoz. Az amerikai embereknek joguk van tudni ezeket.” A demokrata vezetők azért követelik ilyen vehemensen a jelentés nyilvánossá tételét, mert a végső döntést, amely szerint Trump fel van mentve a vádak alól Barr és Rod Rosenstein hozta, nem Mueller.

Republikánus oldalról olyan nyilatkozatok születtek, amelyek megvádolják a Demokrata Pártot és a médiát, hogy hamis narratívát kreáltak a feltételezett összejátszással kapcsolatban. De általánosan megjelent téma a republikánus törvényhozók és a konzervatív média nyilatkozataiban az, hogy a Barr által írt levél teljesen felmenti Trumpot minden vád alól. Mitch McConnell (R-Ky) az utóbbi héten két olyan demokrata előterjesztés napirendre vételét akadályozta meg, amely kényszerítené az Igazságügyi Minisztériumot és a legfőbb ügyészt, hogy a teljes jelentést nyilvánossá tegye. Trump mind a két megoldás érdekében tweetelt. A levél publikálása után egyetértett azzal, hogy tegyék nyilvánossá a jelentést, azonban az utóbbi napokban megváltozott a véleménye és nem érzi szükségét annak, hogy a jelentés nyilvános legyen.

A demokrata irányítás alatt lévő Igazságszolgáltatási Bizottság a héten szavaz arról, hogy adjanak-e ki idézést a jelentés ügyében. Az idézés kötelezné az Igazságügyi minisztériumot, hogy módosítás nélkül adja át a Képviselőház részére a jelentést. Ezt figyelmen kívül hagyhatja ugyan, de az jelentős jogi következményekkel járna.

Ennek a jogi csatározásnak nem biztos, hogy örülne Trump, hiszen a Mueller nyomozás befejeztével nem csillapodtak a kedélyek az amerikai elnök személye körül. New York államban több nyomozás is megindult ellene. Három különböző pénzügyi nyomozás van jelenleg hatályban Trump ellen. Az egyik a kapcsolatát vizsgálja az Aon biztosítási brókercéggel, a gyanú szerint Trump “felfújta” vagyonát, jobb prémiumokat kapva. Egy idézés az összes kommunikációt bekérte, amely a cég és Trump között zajlott. A második nyomozás, amelyet New York állam főügyésze indított Michael Cohen vallomásai alapján, azt feltételezi, hogy Trump jelentős kölcsönöket kapott a Deutsche Banktól, annak érdekében, hogy megnövelje saját tényleges vagyonát. A harmadik nyomozás, amelyet szövetségi ügyészek indítottak, Trump Beiktatási Bizottságát vizsgálja pénzmosás, banki csalás és illegális külföldi adományok ügyében. Ezen nyomozások mindegyike még korai fázisában van, így nem lehet megmondani, hogy lesz-e eredményük a közeljövőben.

A pohár jelenleg félig tele és félig üres. Félig tele, mert a Mueller nyomozás lezárult az elnöknek kedvező eredménnyel. Félig üres, mert teljes egészében nem mentette fel az elnököt és New York állam több nyomozást is indított személye ellen. A jelentés ezért mind a két oldalnak nagy mennyiségű muníciót nyújt a közeljövő politikai csatározásaiban. Addig, amíg a teljes jelentést nem látja a publikum, jelentősen nem fog csitulni a botrány.