Luxemburg kezdeményezni fogja Magyarország kizárását az Európai Unióból!

Jean Asselborn-nal közölt interjút a Die Welt ma reggel. A luxemburgi külügyminiszter fenyegető szavait úgy tűnik tett is követni fogja. „(…) ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére” – közli az interjú legfontosabb kijelentését az MTI.

A szocialista politikus a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU jövőjéről – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó tanácskozást az EU történetének legnehezebb helyzetében rendezik meg. Az EU-t belső összeomlás fenyegeti – jelenti ki Asselborn.

A luxemburgi külügyminiszter elismeri: mindenkin eluralkodott a félelem, DE szerinte ezt “baloldali és jobboldali demagógok” csak tovább erősítik. Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, melyet például Lengyelország vagy Magyarország szeretne.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol “egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” a menekültek távoltartását szolgáló kerítés. “Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen” – jelentette ki Jean Asselborn, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel “szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal”.

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye “természetesen Európa ellen” szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami “felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes” eljárás – vélekedett.

Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely “kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére – jelentette ki Jean Asselborn.

A luxemburgi külügyminiszter tudja azt is, h minden tagállam beleegyezése kell a kizáráshoz, és ezért megváltoztatná az erre vonatkozó szabályokat is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter üzent Asselbornnak. Válaszában kiemelte, hogy éppen az ilyen “nihillista” brüsszeli politikusok akarják lerombolni az EU biztonságát és kultúráját.

Az Unió államai közül többen kritizálták Asselborn kezdeményezését. Frank-Walter Steinmeier, német külügyminiszter mellett Lettország és Litvánia is a kialakult helyzet európai módon való megvitatását javasolják. Időközben Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter is csatlakozott a Magyarország mellett kiállókhoz.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerint Európának örülnie kéne annak, hogy Orbán létezik.

Bohuslav Sobotka cseh szocdem miniszterelnök, mind Milos Zeman államfő is elítélte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter kijelentését, mely szerint Magyarországot ki kellene zárni az EU-ból.

 

Cikkünk folyamatosan frissül!

Forrás: MTI, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

A kép forrása: irishtimes.com

Be the first to comment

Leave a Reply