Mi folyik itt Amerikában? – II.

Az amerikai események az első részben tárgyalt szempontokon kívül sok más aspektusból is kezdenek aggasztóvá válni. Az egyébként tényekkel cáfolható alapgondolat – miszerint az amerikai rendőrség vagy általában véve az intézményrendszer rasszista – és a Black Lives Matter mozgalom szélárnyékában már több más elem is elkezdett beépülni a jelenlegi narratívába. Így a Black Trans Lives Matter – mintha egyébként a BLM ezt a csoportot kizárná magából – is feltűnik és biztosan számíthatunk a mostani események intenzitása miatt más, hasonló, lépésről lépésre megjelenő ügyekre is, ami egy csomagot képezhet majd a Black Lives Matter mozgalommal együtt, a választásokra ráfordulva.

A jelenlegi folyamatok arra ébresztenek rá minket, hogy az ilyen jellegű mozgalmak egyfajta valláspótlékként szolgálnak az abban részvevők vagy azt támogatók számára. Ezen állítás kapcsán érdemes megnézni ezt a videót, amelyen látható, hogy az emberek felemelt kézzel ülnek vagy térdelnek, és szóról szóra ismétlik, amit nekik mondanak. Így pedig előbb vagy utóbb lényegében fanatikus „hívőkké” válnak, amely véleményem szerint ebben az esetben meglehetősen aggasztó.

A folyamat eredménye, pedig nem lesz idegen, hisz már most is látjuk, miképpen működik a liberális mainstreammel szembemenő emberek ellen a „cancel culture”. A cancel culture nem egy tegnap létrejött jelenség, hosszú ideje találkozhatunk vele számos ügy esetében, így például a Black Lives Matter esetében is. Érdemes Larry Elder gondolatait meghallgatni ebben a tekintetben, aki egy 4 évvel ezelőtti interjúban a jelenlegi események tekintetében is számos, kísértetiesen aktuális dolgot mond el arról, miképpen próbálták az ő nevét hitelteleníteni, bemocskolni, azért mert nem értett egyet a mozgalom alaptézisével. Hiszen az ő – mint egy fekete konzervatív – szájából elhangzó, az alaptézist tételesen cáfoló kijelentések a legveszélyesebbek a narratívára.

De nem is kell a közéleti szereplőkig eljutnunk ebben a tekintetben, a cancel culture veszélyezteti színészek (Hollywood), influenszerek és lényegében bárki karrierjét, aki más véleménnyel van, mint a mainsttream. Ennek legjobb példája a jelenlegi helyzetben Drew Brees, a New Orleans Saints irányítója, aki aggodalmát fejezte ki az amerikai himnusz alatti térdeléssel kapcsolatban, hiszen ez tiszteletlenség az amerikai zászlóval és lényegében Amerikával szemben is. Elmondta, hogy ő ezzel sosem tudna egyetérteni, hiszen számára a zászló azt (is) jelenti, amiért mindkét nagyapja harcolt a második világháborúban. Természetesen ez a családot és nemzeti érzelmeket magában foglaló állásfoglalás nem fért bele és az irányító többszörös bocsánatkérésre kényszerült. 

Egy további példa pedig azt mutatja meg, hogy az a fajta cancel culture, ami most a Black Lives Matter mozgalmat is övezi és segíti, mennyire nem válogat. A GoFundMe felfüggesztette Candice Owens – egy afroamerikai konzervatív kommentátor – gyűjtését, ami egy birminghami kávézó létrehozásáért indult, mert azt merte mondani, hogy nem támogatja azt, hogy George Floydból egy mártírt kreáljanak a fekete amerikaiak számára. Nyilvánvaló, hogy erre egy kiterjedt média –és üzlethálózat épül gazdasági és politikai érdekek mentén, amely csak addig támogatja a szólásszabadságot, ameddig a neki tetsző állásfoglalások hangzanak el, ellenkező esetben nem riad vissza attól, hogy bárki hírnevét, karrierjét vagy megélhetését tönkretegye, ha hatalmában áll.

 

kép: CNN