Mi folyik itt Amerikában?

A George Floyddal szemben alkalmazott rendőri intézkedés által kiváltott tüntetéssorozat számos kérdést hordoz magában, amelyekről érdemes beszélni. Ugyanis erre a konkrét esetre alapozva kapott új löketet a rendszerszintű rasszizmus elleni fellépés, már ha beszélhetünk ilyesmiről az Amerikai Egyesült Államokban (a bűnelkövetési statisztikák ismertetését mellőzném, mert ez egy messzire vezető önálló kérdéskör). Jelen helyzetben azt látjuk a tüntetések kapcsán, hogy az emberek jelentős része szerint a történtek egyenlők azzal, hogy maga az amerikai rendszer rasszista, már ami a feketék elleni rendőri intézkedéseket és magát a rendőrséget illeti.

Még ha el is fogadjuk ezt a feltevést, kérdem én, ezt elméleti alapot használva legitimálható-e bármilyen szinten, hogy az emberek nagyobb és kisebb üzletekbe egyaránt betörnek és kifosztják azokat? Még ha maradunk is annál a meglehetősen marxista elméleti alapon nyugvó talajon, hogy mondjuk a Walmart vagy a Target mint nagy cégek, az amerikai kapitalista rendszer és intézményi hierarchia részei (itt be lehet hozni a történelmi szálat és össze lehet kapcsolni a rabszolgaság témakörével is, hiszen a múlt igazságtalanságaiban rejlik a jelené is a logika alapján), ergó ezek kifosztásával a rendszert támadom, ami egyébként rasszista is ugyebár, akkor ezzel nincs semmi gond mert így veszem fel a harcot a rendszer ellen? Ez semmilyen szín alatt nem elfogadható, szimplán csak bűntetendő, hiszen bűncselekmény és az alapeset csak ürüggyé válik a káoszra és anarchiára, az alapproblémát kicsit sem kezeli vagy oldja meg.

Arról nem is beszélve, hogy egyre több videó kerül fel a különböző közösségi médiafelületekre olyan – egyébként fekete – üzlettulajdonosokról is, akiknek a kirakatát betörték, kifosztották vagy felgyújtották. Nem nehéz elképzelnünk, hogy sok esetben itt egy élet munkájával felépített kis, családi vállalkozásról beszélünk és ezek megrongálásával ez a munka veszik kárba és megy tönkre a vállalkozás,családok megélhetése válik bizonytalanná.

Továbbá arról kevesebb szó esik, hogy a tüntetéssorozat következtében hány rendőr sérült meg különböző államokban vagy hunyt el tragikusabb esetben. Ennek példája lehet David Dorn, St. Louis már visszavonult fekete rendőrkapitányának esete, akit fosztogatók öltek meg, miközben egy barátja boltját próbálta megvédeni tőlük. De sajnos számos más példát is láthatunk arra, hogy a tüntetők oldalán megjelenő erőszak nem válogat az áldozatok között.

Ezzel egyidőben pedig elhangzik például Nikole Hannah-Jones, a New York Times, egyébként Pulitzer-díjas újságírójától egy interjúban, hogy „destroying property which can be replaced is not violence” (pótolható vagyontárgyak elpusztítása nem minősül erőszaknak). Ehhez a mondathoz nem is szeretnék semmi mást hozzáfűzni, mindenki döntse el magában, hogy egy bolt kirablása vagy felgyújtása számára erőszakosnak tűnő tett-e vagy sem. De a CNN híradásaiban is rendszeresen hallhattuk, hogy a tüntetéseket nagy részben békésnek minősítik, ami minimum kétséges, tekintve, hogy a Nemzeti Gárda is több államban bevetésre került és a katonaság bevetése is felmerült opcióként. Békés esetben ezek nem is lennének opciók.

Nem beszélve arról, hogy mindez nem vitt minket közelebb a probléma megoldásához. Azt véleményem szerint sem az amerikai sem másik demokratikus társadalom nem vitatja – vagy legalábbis túlnyomó többsége egyetért vele -, hogy a rendőri túlkapás és brutalitás elítélendő és büntetendő. Hallgatom – többek között – Joe Bident beszélni arról, hogy meg kell oldani a rendszerszintű rasszizmus problémáját, ahogyan a gazdasági egyenlőtlenségeket is orvosolni kell. Az említetteknek van egy közös pontja az elsőként említett rendőri brutalitással. Méghozzá, hogy a társadalom túlnyomó többsége egyetért abban, hogy ezek problémák és meg kell oldani őket. Kivel vitatkozik ezen? A válasz, hogy senkivel, csupán arra az elméleti alapra helyezi a történteket, hogy ha van egy konkrét eset, amikor valakit valamilyen retorzió ér vagy egyenlőtlenséget tapasztal, akkor az azt jelenti, hogy az egész rendszer bűnös és változást kell elérni (persze ez a novemberi elnökválasztás előtti politikai tőke kovácsolásához tökéletes eszköz lehet). Ez a logika látszik érvényesülni abban is, hogy egy fekete férfi ellen elkövetett rendőri brutalitás – aminek meglesznek a büntetőjogi következményei – már egyenlővé válik azzal, hogy az egész rendőrség rasszista. Ezzel a feltevéssel két nagy baj van. Az egyik, hogy téves, a másik pedig, hogy nem visz közelebb a vágyott állapothoz.

 

kép forrása: mandiner.hu