Német választások II – A kis pártok

Young woman next to various german parties for german federal election 2017

Vasárnap az urnák elé járul Németország. A két nagy párt helyzetéről az előző írásunkban foglalkoztunk, itt a kisebb pártok esélyeiről lesz szó. A mostani német választás igazi kérdése, hogy ki tud majd a CDU-CSU szövetséggel kormányt alakítani, így a legérdekesebb része is a kisebb pártok szereplése lesz.

Kezdjük a kormányra kerülésre szinte semmi eséllyel nem rendelkező pártokkal. Az Alternatíva Németországért (AfD) habár történelmi siker előtt áll, hiszen először fog minden valószínűség szerint bekerülni a szövetségi törvényhozásba – tartományi szinten már elértek hasonló sikereket – nem tudott eleget kamatoztatni a migránsválságból. Júniusban még 16 százalékon állt, de a kormánykoalíció jó érzékkel kifogta a szelet a politikájukból, nem is beszélve a folyamatos belső harcokról a párton belül. Ha nem tudnak a választások után egyértelmű irányt szabni pártjuknak, akkor az AfD is csak egy politikai kalandor lesz a német politika történelmében.

A másik kormányzásra (szinte) esélytelen párt a szociáldemokratáktól balra elhelyezkedő Baloldal. Minden párt Schulzékon kívül elzárkózott a velük való koalíciótól, és nem számíthat olyan eredményre a két baloldali párt, ami lehetővé teheti a kormányra kerülésüket. Az viszont tagadhatatlan, hogy folyamatosan meg tudták tartani a törzsszavazói bázisukat, szinte évek óta 9-10 százalék körül mérik őket a kutatások, valószínűleg hosszú távon is a politikai élet részesei maradnak.

A kormányra kerülésre leginkább esélye a 2013-as csúfos kudarc után visszatérő jobboldali-liberális pártnak, a Német Szabaddemokratáknak (FDP) van. Politikai visszatérésük már hatalmas siker, és valószínűleg a pártházban nagyon szorítanak Merkelék jó teljesítményének. Ha a két párt együtt kormányzó többséget tudna alkotni, akkor visszatérhet a modern német legtipikusabb koalíciója, a kereszténydemokrata-szabaddemokrata kormányzás. Együtt a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint 47 százalékon állnak.

A Zöldek pártközpontjában azonban a visszafogottabb CDU/CSU eredményért mehet a szurkolás, mert így a világ legrégebbi zöld pártjának meglesz az esélye a hatalomra kerülésre. Ha ez a 47 százalékos eredmény megmarad, akkor szükség lesz az ő 7 százalékuk támogatására. Ekkor viszont Merkelék kerülnék sorsdöntő kérdés elé, hogy a három-párti koalíciót (négy, ha a CSU-t külön számoljuk), a pártszínek miatt Jamaica-koalíciónak hívott formációt részesíti majd előnyben, vagy a nagykoalíció megmaradását.

Minden valószínűség szerint 7 párt fogja adni a német szövetségi parlament képviselőit, az igazi kérdés tehát továbbra is a kormányra kerülő pártok kiléte. A Metszet kiemelt figyelmet fordít a német választásokra, legközelebb vasárnap jelentkezünk, a kampány legérdekesebb és legfurcsább mozzanataival.

Kép forrása: depositphotos.com