Németország felelőssége

Jelenleg Németország határozza meg az Európai Unió külpolitikájának irányát.  A német kormány döntéseinek következményét viszont az összes tagállam megérzi. Jelenleg három kérdés fekszik a német döntéshozók asztalán, melyre sürgősen választ kell adniuk. Ez a három terület a török kérdés, a menekültkérdés és a terrorizmus.

Legelőször a török vízummentességet kell rendezni. Ezt a kérdést lehetne nagyon egyszerűen is kezelni. Van egy feltételrendszer, aminek eleget kell tenni, ha ez sikerül, akkor nincs akadálya a vízummentességnek, amennyiben viszont hiányosságok vannak, akkor azokat pótolni kell. A jelenlegi helyzetben Törökország felülírhatja ezt az egyszerű szabályt. Erdogan nyilatkozatai szerint jelenleg 3 millió menekült tartózkodik Törökország területén, és ezeket az embereket a törökök tartják vissza attól, hogy elinduljanak Európa felé. Ha Merkel a menekülthullám elkerülése érdekében enged, akkor feladja azokat a szabályokat, amiket az Európai Unió hozott, továbbá szembekerül saját polgárai véleményével. A német közvélemény jelenleg azt tartja, hogy a török demokráciára a legnagyobb veszélyt Erdogan jelenti, és a német kormánynak ezt nem szabadna hagynia. Amennyiben Merkel eleget tesz a német közvélemény akaratának, akkor számolni kell a menekültkrízis újbóli felerősödésével.

A menekültprobléma a második kulcskérdés, melyre a német kormánynak elfogadható választ kell adnia.  Németország befogadó politikája megosztja a tagállamokat és a német lakosságot. Az Unió külső határainak védelmi képessége sok hiányossággal küzd, ami miatt több belső tagállamnak is részben vissza kellett állítani a határőrizetet. Az EU-török megállapodásnak hála egy időre csökkent a nyomás, de most közel három millió menekült torlódott fel Törökországban. Ha ezeknek az embereknek csupán egy része elindul, akkor olyan nyomást helyezhetnek az Unió határára, amit a jelenlegi rendszer várhatóan nem tud majd kezelni. A már Európában tartózkodó menekültek ellenőrzése és ellátása is kihívások elé állítják a tagállamokat, köztük Németországot is. A jelenlegi közvélemény-kutatások adatai alapján arra lehet következtetni, hogy a német állampolgárok egy jelentős része már most sem elégedett Merkel menekültpolitikájával. A németek ugyan megosztottak abban a kérdésben, hogy a menekültek előnyökkel vagy hátrányokkal járhatnak-e Németország számára, de elvárják, hogy a menekülthelyzetet a német hatóságok rendezett módon kezeljék. Angela Merkel és a CDU/CSU szövetség eddig képes volt megőrizni népszerűségét, sőt a nyár alatt javítottak az eredményeiken, de egy hirtelen menekülthullám megjelenése a Kancellár Asszony népszerűségét is visszavetheti.

A harmadik terület, melyre a német kormánynak megoldást kell találnia, az a terrorizmus. A terrortámadások utáni vizsgálatok kiderítették, hogy egyes esetekben olyan személyek követtek el merényletet, akik menekültstátuszban voltak, vagy menekültstátuszért folyamodtak. Magát a menekültkérdést és a terrorizmust hiba lenne összemosni, a menekültek többsége nem azzal a szándékkal érkezik, hogy terrortámadást hajtson végre. Ugyanakkor a hiányos, felületes ellenőrzések és az előrejelző rendszerek alkalmatlansága rávilágított a meglévő kockázatokra. Az államnak alapvető feladata, hogy saját polgárait megvédje. Merkel július 28-i, kilenc pontból álló biztonságpolitikai terve, melyet szinte egyhangúlag elfogadott a CDU, azt a célt szolgálja, hogy képesek legyenek megakadályozni a jövőbeli terrortámadásokat. A legnagyobb probléma, hogy ezeknek a pontoknak az életbe léptetése és finomhangolása hónapokat vehet igénybe. A németek többsége ugyan még bízik abban, hogy a német állam megvédi őket, de ha megszaporodnak a támadások, akkor ez a bizalom hamar eltűnhet.

Merkelnek és kormányának heteken belül világos választ kell adnia a török problémára, a menekültkérdésre és a terrorizmusra. A német közvélemény egyelőre bízik saját kormányában, de ha ezeket a kérdéseket képtelen lesz kezelni, akkor két következménnyel is számolnia kell. Egyrészt Németországban a polgárok elveszíthetik türelmüket, és elfordulhatnak a jelenlegi kormánytól, másrészt pedig európai szinten az Unió működését veszélyeztethetik, ami már most is nehézségekkel küzd.

Az olvasók számára a teljes elemzés itt érhető el.

Kép forrása: telegraph.co.uk

1 Comment

  1. Leg szomoru,hogy ez a nö hatarozza meg Europa jövöjet. Ha igazsag lenne, akkor törveny ele kellene allitani. Egy allamfö, aki a sajat nemzete ellen dolgozik, aki kijelentette, aki nem követo, nem tartozik a neüehez. Behozott maganak uj nepet es a következmenyeit mar lehet latni. A törököknek több joguk van, mint a nemeteknek, az izlam miatt ovodakban, iskolakban izlamkonform etkeztetes van. Egyre több itt született nö fedi be a fejet, nemcsak egyszerü kendövel, hanem csadorral es nikabbal. Az öltözetükkel mutatjak a nem idetartozasukat. n 40 eve elek ebben az oorszagban, annakidejen Erdelyböl mentünk el, amikor az otthoninkat elvettek es nem engedtek meg otthon allast foglalni, hanem az okiralysagba küldtek mindenkit, ha lehetett. A marosvasarhelyi akkor meg magyar orvosi egyetem vegzöit moldovaba helyeztek.Erdelyt a romanok a szüleseikkel foglaltak el es ez lesz Nemetorszag sorsa egy par nemzedeken belül. Sajnos, Europaea is ez var. Orban szelmalomharca meghato, de sokat nem hoz.

Leave a Reply