Oszd meg és uralkodj!

Nagy-Britannia kiesése után a nagyobb integráció hívei nyeregben érezhették magukat az Unióban. Az angolok mindig is ragaszkodtak a nagyobb függetlenségükhöz, így az ilyen kérdésekben fontos szövetségest találtak maguknak a nemzetállamokban hívő tagállamok, köztük Magyarország is. Azáltal, hogy ennek végeszakadt, tagadhatatlanul egy politikai űr keletkezett az Unión belül, amit jó érzékkel a V4-ek próbáltak meg betölteni.

Várható volt viszont, hogy az erős integráció híveinek vezetői, a német-francia tengely ezt nem fogja szó nélkül hagyni. A kétsebességes Európa tervének felgyorsítása is ezt hivatott demonstrálni. Kétségtelenül ügyes húzás, hogy az eurozóna országai lennének az első “sebesség”. Ezzel igazán fájó éket tudnak verni a V4-ek egységén. Hiába a sok témában hasonló gondolkodás, nem várható el Prágától és Pozsonytól, akik amúgy is sokkal kevésbé kritikus hangot megütők, mint a Budapest-Varsó tengely, hogy az egységesülő Nyugat-Európa helyett a kisebb gazdasági potenciállal rendelkező V4-eket válasszák.

Ez azt jelenti, hogy mindenképpen vége lesz az erős Visegrádi szövetségnek? Nem feltétlenül. A legfontosabb téma ebben a játszmában a migránshelyzet. Amíg Nyugat-Európa továbbra is a helyi befogadás, és a kötelező kvóta mellett áll, addig se a cseh, se a szlovák politika nem változhat. Hasonlóan az itthoni viszonyokhoz, politikai öngyilkosság lenne, ha befogadó álláspontot képviselne ott bármelyik kormányzó párt. Az azonban kétségtelen, hogy Merkel és Macron kezében van a V4-ek jövője. Ha sikerül kvóták és kötelező betelepítés nélkül megoldaniuk a migránsválságot, tehát eleget tesznek a V4-ek követeléseinek, utána Prága és Pozsony “megnyerhető” számukra, hiszen a legfontosabb politikai követelés teljesült, a gazdasági szükségszerűség pedig odavonzhatja őket. Azonban ha ez nem valósul meg, a V4-ek egységesebbek lehetnek, mint valaha, sőt, akár kiterjeszthetik a többi “második sebességes” országra is ezt az érdekszövetséget. Az viszont biztos, hogy az Unió jövője most már nem csak Brüsszelben, Párizsban és Berlinben dől el, hanem legalább ilyen súllyal esik latba Varsó, Pozsony, Prága és Budapest is, ez pedig még 10 éve is teljesen elképzelhetetlen lett volna.

A kép forrása: www.mno.hu