Sikeresen elfogadták Trump költségvetésének tervezetét

Csütörtök este a szenátus jóváhagyta az Egyesült Államok költségvetésének tervezetét, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a Republikánus Párt minden nehézség nélkül elfogadja Trump 1,5 trillió dolláros adócsökkentését.

A tervezet, amelyről a késő esti órákban szavaztak, egy majdnem 4 trillió dolláros költségvetést ír elő, amelyben az adócsökkentés jelentős szerepet kap. A tervezetet végül 51-49 arányban fogadta el a szenátus, a republikánus oldalról egyedül Rand Paul (Kentucky) szavazott nemmel. Ez is bizonyítja, hogy a párt nem egységes még a költségvetés esetében sem. Paul kijelentette, hogy egyetért a masszív adócsökkentésekkel, de azon kiadásokat nem támogatja, amelyek 43 milliárd dollárral túllépik azon költési határokat, amelyekről már a korábbiakban megegyeztek a párton belül. Ide sorolta például a Medicaid és Medicare programokat, amelyeknek nagy ellenzője.

Köszönhetően annak, hogy a tervezetet elfogadták, a demokratáknak egyetlen esélye van, hogy megállítsák Trump adócsökkentési tervét. Chuck Schumer szenátor (D-New York) a következőket nyilatkozta: „Ez a veszélyes és hátraarc-költségvetés zöld utat ad a Medicaid és Medicare költségvetésének csökkentésére, amely adókedvezményeket jelent a nagy cégeknek és a leggazdagabb amerikaiaknak.”

A következő lépés, hogy ezt a tervezetet összhangba kell hozni azzal, amelyet a képviselőház október 5-én fogadott el. A képviselőházban elfogadott terv adóprogramja független lenne a bevételtől, és kombinálná az adócsökkentéseket egy 203 milliárd dolláros kiadáscsökkentéssel. Az összhangba hozatalnak köszönhetően a legkorábbi időpont, amikor szavazás várható az adóreform ügyében, kora november.

Republikánusok szerint a 1.5 trillió dolláros adócsökkentés és a kiadások csökkentése felélénkíti a gazdaságot. Ezt elsősorban a többlépcsős jövedelemadó reformjával és az ingatlanadó eltörlésével érnék el. A párt szerint az új adóreform több pénzt hagyna a középosztály zsebében és a legfelső tízezer többet fizetne. Ennek azonban ellentmond a terv, amelyben a céges jövedelemadó mértékét a jelenlegi 35 százalékról 20 százalékra csökkentené, valamint a legnagyobb bevétellel rendelkező személyek jövedelemadóját 35 százalékról 30 százalékra, miközben a legalacsonyabb bevételű réteg adóját 10-ről 15 százalékra növelné azzal, hogy a legalacsonyabb adósávot eltörölné. Paul Ryan, a képviselőház elnöke egy kérdésre, amelyben azt firtatták, hogy ez miért nem adócsökkentés a leggazdagabbaknak, azt nyilatkozta: „Ezért vezetünk be egy negyedik adósávot, amely biztosítja, hogy magasjövedelmű keresők ne élvezzenek nagymértékű adócsökkentést, és ezen források a középosztályt segítik […] bezárva bizonyos kiskapukat és kimetszéseket, amelyek aránytalanul a magasjövedelmű emberek javát szolgálják.”

A piac ennek megfelelően reagált a hírekre. A Dow Jones 165 pontot emelkedve 23 328 ponton zárta a hetet, köszönhetően a Boeing és Goldman-Sachs 2 százalékos növekedésének. Rui De Figueiredo, a Morgan Stanley befektetési csoportjának, pénzügyi eszközirányítás vezetője a következőket nyilatkozta: „A piac már a tavalyi választásokat követően nagyon izgatott volt az adócsökkentéssel kapcsolatban, de az első félév után ezek a várakozások eltűntek. Mostanában viszont kezdenek visszatérni. A republikánusok szorult helyzetben vannak, ennek következtében a párton belüli ellentétek hamar megoldásra kerülnek az új adóreform megszületése érdekében.” Paul Nolte portfólió manager a chicagoi Kingsview Eszközkezelőnél szintén pozitívan nyilatkozott az adóreformmal kapcsolatban. „Mindenki tulajdonképpen már feladta a reményt, de az elmúlt 24 órában született nyilatkozatok után az emberek úgy gondolták, hogy ejha, mégis megtörténhet”.

Ezen események következtében közeledik a 21. századi Egyesült Államok legnagyobb adócsökkentése. Az emberek is bíznak abban, hogy az adócsökkentéseknek köszönhetően több pénzük marad és a felesleges kötelező kiadások megszüntetésével az irányítás visszakerül az emberek kezébe. A hátránya ennek a tervnek, hogy több mint 1.5 trillió dollárral növelné a jelenleg 440 milliárd dolláros költségvetési különbözetet, de még nem született megoldás, hogy azt miképpen csökkentené az amerikai kormány.